Vihreiden tulee pysyä Vihreinä eikä langeta radioaktiiviseen harmauteen

13

Uraanivoimaloita tulee purkaa voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella. 

Eurooppalaisen Vihreän liikkeen perusarvoihin on alusta alkaen kuulunut hajautetun uusiutuvan energian puolustaminen uraanivoimaloiden sijaan. Euroopan Vihreä liike, johon Suomen Vihreät eurooppalaisena puolueena (puoluekokouksen päätös 2019) kuuluu, on yhä selkeästi Vihreiden perusarvojensa puolella.

Kansainväliselle ydinvoimalobbylle pieni Suomi on ollut menestyksellinen käyntikortti, jota käytetään esimerkkinä uraanivoimaa myytäessä medialle ja kansalaisille maailmalla. Lähi-Itä, Turkki, Egypti, Afrikka, Intia, jne. ovatkin vaarallisella tavalla seuraamassa Suomea ostaen mm. Rosatomin voimaloita. Suomi rakentaa maailman suurinta prototyyppi ydinvoimalaa Olkiluoto 3:a, on tehnyt periaatepäätöksen Fennovoimasta (Rosatom), valtionyhtiö Talvivaara-Terrafame-TRAFIGURA* hakee uraanituotantolupaa ja Olkiluodon Onkaloon kaavaillaan yhä kuparikapseleihin perustuvaa ydinjätehautaa, vaikka Ruotsin maaoikeus hylkäsi (2018) kuparikapseleinen turvallisuuspuutteisiin vedoten SKB:n ja Posivan yhteisen ydinjätteiden loppusijoitusteknologian. Pohjois-Suomessa kansalaisliikkeet ovat taistelleen uraania suoraan ja epäsuorasti sisältävien kaivoshankkeiden kanssa vuodesta 2005.

Ilmastotiedettä ymmärtävät tietävät, että turvallisen ilmaston taso on lähellä 350 ppm CO2 yläilmakehässä. Nyt maailman ilmatieteenlaitoksen (WMO) mittaukset yläilmakehästä osoittavat jo yli 413 ppm tasoja hiilidioksille (CO2) yläilmakehässä, siis CO2:lle joka säilyy ilmakehässä noin sata vuotta. Päästötrendit ympäri maailmaa ovat vuosikausia kasvaneet ns. pahimman skenaarion mukaisesti ja myös muut kasvihuonekaasut mm. metaani ja typpi ovat ennätyksellisellä tasolla. On jo alkanut sään ääri-ilmiöiden ja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakausi, jossa luonnon palautemekanismit alkavat ruokkia entistä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Grönlannin, Antarktiksen, Alaskan ja Himajan jäätiköt sekä arktiset merijäät sulavat, Siperian ikiroudat vapauttavat metaania, Amazonin ja Afrikan sademetsät sekä Alaskan, Kanadan ja Siperian havumetsät palavat. Kyllä, luit oikein. Tämä globaalimuutoksien palautemekanismien kierre on jo päällä. Ei tämän vääjäämättömästi voimistuvan ilmastonmuutoksen, sään ääri-ilmiöiden ja merenpinnan nousun aikakaudelle pidä rakentaa lisää ydinvoimaa – vaan purkaa niitä merten rannoilta. Uusien rakentaminen merten rannoille on yhtä suurta idiotismia ja ennenkaikkea väärää esimerkkiä maailmalle, kuin Trumpin esitys ydinpommittaa hurrikaaneja tai Putinin ydinohjusten ydinreaktorit.

Ja mitä niihin pieniin ydinvoimaloihin tulee, niin Kanadassa niitä vasta esitettiin alkuperäiskansoille. He valistuneina kohteliaasti kieltäytyivät, koska olivat nähneet mitä uraanikaivokset ovat tehneet ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Suomessa tulee edistää hajautettuja uusiutuvan energian hybridiratkaisuja lähelle kuluttajia, joita voidaan toteuttaa tässä ja nyt, ja ne ovat turvallisempia ratkaisuja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Himotuin kruunu kansainväliselle ydinvoimateollisuudelle olisi, että Vihreät antaisivat ’ekomerkin’ tälle radioaktiivisesti saastuttavalle ja riskialttiille energiatuotantotavalle. Suomessa on Vihreistä tullut merkittävä puolue ja siksi ydinvoimateollisuus pyrkii nyt tekemään saman vihreille, kun he tekivät aiemmin Kääriäisen & Pekkarisen & Vanhasen avulla Keskustalle, ja Putkosen & Soinin avulla Perussuomalaisille – kääntää ydinvoimavastainen puolue myönteiseksi ydinvoimalle. Vihreiden tulee kuitenkin muistaa tässä ”uraanin viherpesussa” eurooppalaisen vihreän liikkeen perusarvot, ympäristöjuurensa ja nähdä ydinkeisarin säteilevät vaatteet. Suurin osa kansasta on uraanikaivoksia ja uraanivoimaa vastaan. Suomessa tuleekin vihreiden pysyä Vihreinä eikä langeta radioaktiiviseen harmauteen.

Maapallon elämänsuojelun puolesta

Mika Flöjt

Varakansanedustaja, Ekovihreiden puheenjohtaja

*Terrafamen partneri Trafigura on tuomittu ympäristörikoksista ja korruptiosta maailmalla.

JAA

13 KOMMENTTIA

 1. Oishan tuossa jonkun perustelunkin voinut esittää miksi ydinvoimaa ei pitäis tehdä. Tai vähintään, että miten energiaa tulisi tuottaa.

 2. Mika Flöjt usein vetoaa kansainvälisen Ilmastopaneeliin IPCC lausuntoihin ilmastonmuutoksesta. Ehkä Mikalta on jäänyt huomaamatta tämä IPCC:n äskettäinen raportti ydinvoiman merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa?
  konekäännös:
  (konekäännös) Bryssel 8. lokakuuta 2018 ”Ydinvoima on välttämätöntä, jos maapallon lämpeneminen pidetään alle 1,5 astetta, sanotaan hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin (IPCC) viimeisimmässä raportissa.”
  ”https://www.foratom.org/press-release/ipcc-confirms-need-for-low-carbon-nuclear-to-tackle-climate-change/
  Brussels, 8 October 2018: Nuclear power is essential if the world is to keep global warming to below 1.5 degrees, according to the latest report by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Indeed, for electricity generation, the share of nuclear will need to increase significantly in order to meet global targets.

  Ydinvoiman merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa ymmärretään yhä yleisemmin.
  Niinpä Suomessa kaikkien eduskuntapuolueiden, myös vihreiden, kannattajissa on jo enemmän ydinvoiman kannattajia kuin vastustajia.
  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4073010-ydinvoiman-kannatus-ylitti-vastustuksen-myos-vihreissa-ja-vasemmistoliitossa

 3. Vihreät ovat äänestäneet Olkiluoto ja Fennovoima-Rosatom periaatepäätöksiä vastaan. Ja nämä kalliit viivästyneet riskialttiit uraanivoimalat ovat osoittaneet itse että ne äänestyspäätökset hajautettujen uusiutuvien energioiden hybridituotannon puolesta ovat olleet oikein. Valitettavasti vanhat puolueet ovat hurahtaneet uraanivoimaan.

 4. ” Valitettavasti vanhat puolueet ovat hurahtaneet uraanivoimaan.”

  Näyttää siltä, että yli 40 vuotta sitten perustettu ”uusi” puolue Vihreät on sekin hurahtamassa uraanivoimaan. Ja hyvästä syystä; ””Ydinvoima on välttämätöntä, jos maapallon lämpeneminen pidetään alle 1,5 astetta, sanotaan hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin (IPCC) viimeisimmässä raportissa.”

  https://www.viite.fi/2019/04/09/ydinvoima-yhtena-osana-ilmastonmuutoksen-torjuntaa/
  ” Vihreistä poliitikoista yhä useampi onkin viime vuosina ottanut kantaa ydinvoimaan entistä positiivisemmin. Oras Tynkkynen on kirjoittanut muun ilmastopolitiikan ohella ydinvoimakonsensuksesta. Kaisa Hernberg on todennut, että “ydinvoiman ja uusiutuvan energian vastakkainasettelu on typerää”. Atte Harjanne on kirjoittanut maailman pelastamisesta ydinvoimajankkauksen sijaan. Ydinvoima ei siis yksin ratkaise mitään, mutta on osa laajaa pakettia, jolla ilmastonmuutosta torjuntaan.”

 5. ”Ilmastotiedettä ymmärtävät tietävät, että turvallisen ilmaston taso on lähellä 350 ppm CO2 yläilmakehässä. Nyt maailman ilmatieteenlaitoksen (WMO) mittaukset yläilmakehästä osoittavat jo yli 413 ppm tasoja hiilidioksille (CO2) yläilmakehässä, siis CO2:lle joka säilyy ilmakehässä noin sata vuotta. Päästötrendit ympäri maailmaa ovat vuosikausia kasvaneet ns. pahimman skenaarion mukaisesti ja myös muut kasvihuonekaasut mm. metaani ja typpi ovat ennätyksellisellä tasolla. On jo alkanut sään ääri-ilmiöiden ja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakausi, jossa luonnon palautemekanismit alkavat ruokkia entistä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Grönlannin, Antarktiksen, Alaskan ja Himajan jäätiköt sekä arktiset merijäät sulavat, Siperian ikiroudat vapauttavat metaania, Amazonin ja Afrikan sademetsät sekä Alaskan, Kanadan ja Siperian havumetsät palavat. Kyllä, luit oikein. Tämä globaalimuutoksien palautemekanismien kierre on jo päällä. Ei tämän vääjäämättömästi voimistuvan ilmastonmuutoksen, sään ääri-ilmiöiden ja merenpinnan nousun aikakaudelle pidä rakentaa lisää ydinvoimaa – vaan purkaa niitä merten rannoilta. Uusien rakentaminen merten rannoille on yhtä suurta idiotismia ja ennenkaikkea väärää esimerkkiä maailmalle, kuin Trumpin esitys ydinpommittaa hurrikaaneja tai Putinin ydinohjusten ydinreaktorit.”

 6. Ydinvoimalan elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt per tuotettu sähköenergia ovat pienet, yhtä pienet kuin vesi- ja tuulivoimaloilla.
  Ydinvoiman käyttö ei ole ilmastonmuutoksen syy. Päinvastoin korvaamalla fossiilivoimaa energiantuotannossa, ydinvoima hillitsee ilmastonmuutosta. Tämän ymmärtää sekä Kansainvälinen Ilmastopaneeli ICCP että kasvava joukko Vihreiden kannattajia, mutta valitettavasti ei Mika Flöjt.

  ”Uusien (ydinvoimaloiden) rakentaminen merten rannoille on yhtä suurta idiotismi”
  Vielä suurempaa idiotismia on pitää merenpinnan nousua uhkana ydinvoimaloille. Merenpinta nousee hitaasti, suuruusluokkaa metri 100 vuodessa. Merenpinnan hidas nousu ei ole uhka ydinvoimaloille.

 7. Se lukemisen ymmärtäminen. En mielellään toistaisi: ”Ilmastotiedettä ymmärtävät tietävät, että turvallisen ilmaston taso on lähellä 350 ppm CO2 yläilmakehässä. Nyt maailman ilmatieteenlaitoksen (WMO) mittaukset yläilmakehästä osoittavat jo yli 413 ppm tasoja hiilidioksille (CO2) yläilmakehässä, siis CO2:lle joka säilyy ilmakehässä noin sata vuotta. Päästötrendit ympäri maailmaa ovat vuosikausia kasvaneet ns. pahimman skenaarion mukaisesti ja myös muut kasvihuonekaasut mm. metaani ja typpi ovat ennätyksellisellä tasolla. On jo alkanut sään ääri-ilmiöiden ja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakausi, jossa luonnon palautemekanismit alkavat ruokkia entistä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Grönlannin, Antarktiksen, Alaskan ja Himajan jäätiköt sekä arktiset merijäät sulavat, Siperian ikiroudat vapauttavat metaania, Amazonin ja Afrikan sademetsät sekä Alaskan, Kanadan ja Siperian havumetsät palavat. Kyllä, luit oikein. Tämä globaalimuutoksien palautemekanismien kierre on jo päällä. Ei tämän vääjäämättömästi voimistuvan ilmastonmuutoksen, sään ääri-ilmiöiden ja merenpinnan nousun aikakaudelle pidä rakentaa lisää ydinvoimaa – vaan purkaa niitä merten rannoilta.”

 8. Yläilmakehän CO2-pitoisuuksia ei ole tarpeen toistella. Asia on yleisesti tiedossa. Samoin sekin, että ydinvoimalat eivät ole syypäänä CO2-pitoisuuden nousuun. Ydinreaktorit eivät tuota CO2-päästöjä.

  Merenpinnan noususta, Hanhikiven tulevan ydinvoimalan osalta:
  ” Merenpinnan nousu on arvioitu sekä globaalisti että nimenomaisesti Hanhikiven laitospaikalla, koska alueelliset erot ovat suuria. Parhaan tietämyksen mukaan merenpinta tulee hieman LASKEMAAN Hanhikiven laitospaikalla vuosisadan loppuun mennessä, koska maankohoamisen vaikutus on merenpinnan nousua suurempi.
  Näiden arvioiden epävarmuudet ovat kuitenkin suuria, ja myös pessimistisimmät skenaariot huomioidaan laitoksen suunnittelussa.”
  https://tem.fi/documents/1410877/2616001/Fennovoima+Oyn+vastine+Hanhikivi+1-+annettuihin+lausuntoihin.pdf (sivu 8)

 9. Atomivoimaloita syntyi sen jälkeen, kun oli ensin kehitetty toimivat atomipommit – joita USA heti käytti Japania vastaan vuonna 1945. Voimalat on tietysti se parempi keksintö, mutta ovat sähköntuottajina myös riskialttiita. Tiedämme nyt niiden olevan kuolemantapauksia ja vammautumisia onnettomuuksissa ym takia aiheuttavia laitoksia.

  Nyt ollaan kehityksessä niin pitkällä, että pitää puhua maapallon ja ihmiskunnan suojelusta. Olen lukenut, että melkein kaikki atomi- ja ydinvoimalat on sijoitettu meren rannalle. Kun merenpinta nousee vähitellen, joudumme seuraamaan asioiden kehittymistä.

  Ehkä CNN, BBC World News, France24, YLE, MTV3, SVT, Saksan ja muun Euroopan kaikki viralliset uutiskanavat onnistuvat löytämään uhanalaisimman voimalan. Sitten saisimme seurata veden nousua lähellä paikan päältä live lähetyksessä ja ehkä ydinsaasteen leviämistä kyseisen voimalan tuhoutumisen seurauksena.

  Sitten tv -ruutuun nousisivat toimittajat, poliitikot ja asiantuntijat kertomassa, että näin ei pitänyt tapahtua. Voimalat olisi voitu pysäyttää ja purkaa ajoissa, mutta eihän näin ole tapana tehdä. Taustalla näkyisi onnettumuuden jälkien siivoamista ja uhrien pelastamista mikäli se on enää mahdollista.

 10. Koska maailman kaikki kasvihuonepäästöt ovat jo yli turvallisten rajojen ja yhä jatkavat ennätyksellistä kasvuaan, tulee varautua pahimpaan ja tehdä parhaansa varovaisuusperiaatetta (Rion prinsiippi) ja siten jättää rakentamatta lisää uraanivoimaloita merten rannoille sekä alkaa suunnittelemaan kuinka pääsemme kaikista maailman merten rannoilla olevista uraanivoimaloista eroon ja kunkin maan pitää alkaa tosissaan pohtia mihin voimme näiden 440 ydinvoimalan vakavat radioaktiiviset jätteet säilöä. Nykyisen maailman holtiton ydinvoimapolitiikka on tullut tiensä päähän.

 11. Mika Flöjt kuuluu siihen pienevään joukkoon vihreitä, jotka vastustavat ydinvoimaa.
  Ilmastonmuutoksen uhatessa ydinvoiman kannatus hiilivapaana energialähteenä on noussut, myös vihreiden joukossa. Niinpä Suomessa Vihreiden kannattajissa on nykyisin enemmän ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvia kuin kielteisesti suhtautuvia.
  Ydinvoimaan myönteisesti suhtautuviin kuuluu myös Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: ”Jos Säteilyturvakeskus puoltaa Fennovoiman ydinvoimalaitoksen rakennuslupaa, sen mukaan mennään.

  https://www.verkkouutiset.fi/maria-ohisalo-ydinvoimaloiden-jatkoluvista-sovittu/

  Mika Flöjtin kannattaisi miettiä uudelleen suhtautumistaan ydinvoimaan ?

 12. Sen lisäksi että ydinvoima on vaarallinen energiamuoto se on jo menettänyt etusijansa kannattavuudessa uusiutuville energiamuodoille johtuen osittain vuosikymmeniä kestävästä rakennusajasta.
  Maailmanlaajuisesti katseet on kääntyneet sähköntuotannossa aurinko-ja tuulivoimaan, joiden avulla voidaan valmistaa hiilineutraalia vetyenergiaa, jolla on monenlaisia käyttömuotoja mm. sähkön- ja lämmön tuotannossa, kuljetusvälineissä ym. Vetytalous mahdollistaa siis skaalattavan ja hajautetun energiatuotannon myös maaseudulle jopa niin että pienet yhteisöt voivat kokonaan tuottaa kaiken sähköenergian omatoimisesti.