Kuusamon Rukan Porontiman erämaaniemi säästettävä Metsähallituksen huvilarakentamiselta

7
Porontimajärven pitkä erämaaniemi GoogleEarthin kartalla

Rukan matkailualueeseen kuuluvan Porontimajärven Pitkäniemi sijaitsee valtakunnallisesti merkittävällä kansallismaisema alueella Konttaisen tunturin kupeessa

Kuusamon Rukan pohjoispuolisen Valtavaara-Konttaisen tunturivaarajonon valtakunnallisesti arvokkaaseen kansallismaisemaan kuuluva Porontiman tunturijärven (313 metriä merenpinnan yläpuolella) Pitkäniemen erämaaniemi suositun karhunkierrospolun läheisyydessä ja erämaamaisemassa on säilytettävä erämaisessa luonnontilassa eikä alistaa Metsähallituksen huvilarakentamiselle.
Porontimajärven erämainen pitkäniemi karttapaikka.fi kartalla

Vaadin Metsähallituksen hallinnoimaa Porontimajärven Pitkäniemeä kokonaisuudessaan suojeluun (sl-1merkinnällä), sen luonnon monimuotoisuuden, maisema- ja eräarvojen, uhanalaisten kasvien ja lajien sekä vanhojen metsien johdosta. Alueelta on pikaisesti inventoitu dosenttitason kasvitieteilijän toimesta tikankontteja ja neidonkenkiä – ja niitä odotetaan löytyvän alueelta laajemmaltikin. Kyseisiä uhanalaisia kasveja ei saa kaavoitustoimin uhata; huvilarakentamisella, teillä ja alueelle tulevalla liikkumisella – joka vääjäämättömästi lisääntyy huvioiden ja teiden rakentumisen myötä.


Katson, että Porontima-Konttaisen alueelle jo myönnetyt mökkikaavat ja kiinteistöt ovat jo ylimitoitettuja kokonaisuuteen nähden varsinkin, kun Porontiman tunturijärvi kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin maisemiin.


Ihmettelen ja kritisoin sitä, että Metsähallituksen metsäpuoli pyrkii aluetta kaavoittamaan, kun luontopuoli on aiemmin puhunut Pitkänniemen luonnontilaisen suojelun ja säilyttämisen puolesta. Metsähallituksen metsäpuolen ahneus onkin loputon, kun ottaa huomioon sen tuhon minkä he aiheuttivat Ylä-Kitkajoen erämaakoskien metsähakkuiden seurauksena ja vaikka heille Kuusamon kaupunki kaavoitti erittäin suuren huvila ja hotellikaavan Itä-Rukalle.

Metsähallituksen Metsäpuolen tulisikin tyytyä uuden Itä-Rukan ”RukaValleyn” huvila ja hotellikaavan n. 100 miljoonan investointeihin ja 1500 uuden vuodepaikan tuomiin mahdollisuuksiin (joita olin itsekin puoltamassa valtuustopäätöksessä) ja nähdä että läheisen Valtavaara-Konttaisen suojelualueen, suositun karhunkierroksen, hiihtolatujen ja valtakunnallisesti merkittävien maisemien piiriin sijoittuva Porontiman erämaaniemi alueen vetovoimaa lisäävänä eniten juuri luonnontilaisena.
Tosiasia on, että Rukan ympärillä suurin osa metsistä on ns. talousmetsää ja erämaiset kohteet ovat enää vain suojelualueiden sisällä.

Porontima on yksi viimeisistä vanhoja metsiä, monimuotoista metsätyyppiä, kallioita ja harvinaisia kasveja sekä monille eläimille merkityksellisiä hiljaisempia, ihmisille vaikeakulkuisia, kohteita, joita vastaavia ei ole enää Rukan ympärillä paljoa. Porontiman Pitkäniemen säilyttäminen koskemattomana erämaisena alueena tukee alueen metsäluontolajiston monimuotoisuuden säilymistä.

Katson, että Pitkänniemen säilyttäminen on luonnontilaisena on Porontiman erämaa-arvojen, maiseman, hiljaisuuden, luonnon, paikallisten nautinnan ja matkailun etu.

Toivon, että Metsähallitus tulee järkiinsä ja huviloiden rahan sijaan säästää Porontiman Pitkäniemen erämaan nykyisille ja tuleville sukupolville, metsäluonnolle ja erämaamaisemille – edes tämän pienen osan.
__
Asia on kaavakäsittelyssä keskiviikkona 22.5. Kuusamon yhdyskuntatekniikan lautakunnassa
JAA

7 KOMMENTTIA

 1. Oman kunnan mieskö siellä on taas Kuusamon kehityksen jarruna.

  • Päinvastoin yritän pelastaa niitä ympärivuotisen (lue kesämatkailun) vetovoimatekijöiden rippeitä mitä meillä vielä on Rukan ympärillä jotta ei muutkin miljoonainvestoinnit menetä vetovoimaansa:

   ”Metsähallituksen Metsäpuolen tulisikin tyytyä uuden Itä-Rukan ”RukaValleyn” huvila ja hotellikaavan n. 100 miljoonan investointeihin ja 1500 uuden vuodepaikan tuomiin mahdollisuuksiin (joita olin itsekin puoltamassa valtuustopäätöksessä) ja nähdä että läheisen Valtavaara-Konttaisen suojelualueen, suositun karhunkierroksen, hiihtolatujen ja valtakunnallisesti merkittävien maisemien piiriin sijoittuva Porontiman erämaaniemi alueen vetovoimaa lisäävänä eniten juuri luonnontilaisena.”

 2. Metsähallituksen luontopalvelut on asiassa oikeassa.Mökkitontteja löytyy kyllä muualtakin,Metsähallitus on valtio valtiossa,ja ahne sellainen.

 3. Ei mökkejä – ei turisteja – ei kuntaan tuloja.

  • Olemme kaavoittanut viime vuosina Rukan ympärille paljon kaavoja uudelle huvila ja mökkirakentamiselle. Useita eri kaavoja. Viimeksi alla oleva Itä-Rukan kaavan Metsähallitukselle:

   ”Metsähallituksen Metsäpuolen tulisikin tyytyä uuden Itä-Rukan ”RukaValleyn” huvila ja hotellikaavan n. 100 miljoonan investointeihin ja 1500 uuden vuodepaikan tuomiin mahdollisuuksiin (joita olin itsekin puoltamassa valtuustopäätöksessä) ja nähdä että läheisen Valtavaara-Konttaisen suojelualueen, suositun karhunkierroksen, hiihtolatujen ja valtakunnallisesti merkittävien maisemien piiriin sijoittuva Porontiman erämaaniemi alueen vetovoimaa lisäävänä eniten juuri luonnontilaisena.”

 4. Jos te että saa kaivosta Kuusamoon. Ette kaavoita tai anna rakentaa vapaa-ajan asutusta.
  Kaupunki/kunta nääntyy samalla tavalla kuin muutkin syrjäseudut.
  Kuusamo tarvitsee muitakin asukkaita kuin paikkallisia eläkeläisiä tai osa-aikaisia matkailualan työläisiä.
  Kuusamon suurin yksityinen työllistäjä elää viennistä. Rukan seutu tuonnista (matkailusta).
  Rakentaminen tuo työtä rakennussektorille. Rukalla saa tehdä ”mitä haluaa” kaivaa, möyriä, rakentaa, tykittää, muokata luontoa mielinmäärin. Oletteko koskaan mitanneet mitä valumia Rukan maanmuokkauksen seurauksena tulee lähilampiin, järviin ja Kitkaan?
  Jos joku haluaisi luonnonrauhaisalle paikalle mökin, olet sitä mieltä ettei sellaista saa tehdä. Raja, se mihin vedätte rajan mitä Kuusamon luonnossa saa tehdä ja mihin rakentaa ei ole kaikille sama. Kuusamossa on ihan tarpeeksi rauhoitettuja alueita. Joten kohtuuttaa vai kohtuutta pyydän.

  • ”Olemme kaavoittanut viime vuosina Rukan ympärille paljon kaavoja uudelle huvila ja mökkirakentamiselle. Useita eri kaavoja. Viimeksi alla oleva Itä-Rukan kaavan Metsähallitukselle:

   ”Metsähallituksen Metsäpuolen tulisikin tyytyä uuden Itä-Rukan ”RukaValleyn” huvila ja hotellikaavan n. 100 miljoonan investointeihin ja 1500 uutta vuodepaikkaa.”