Washington Post: Yhdysvallat poistaa Arktisen Neuvoston Rovaniemen ulkoministeri kokouksen loppujulistuksesta viittaukset ilmastonmuutokseen

10

Washington Post tänään (2.5.2019): Yhdysvallat haluaa poistaa Suomen johtaman Arktisen Neuvoston ulkoministeritason Rovaniemen kokouksen loppuasiakirjasta kaikki viittaukset Arktisen alueen ilmastonmuutokseen ja Pariisin ilmastosopimukseen.

Trumpin hallinnon neuvottelupositiona on kuulemma ollut uhkailla jättää kokonaan allekirjoittamatta Suomen johdolla neuvoteltu Arktisen Neuvoston Rovaniemen julistus, jos siinä on mukana jotain mainintaa ilmastonmuutoksesta. Vastaavasti toiset Arktisen Neuvoston jäsenvaltiot eivät hyväksy mitään sellaista versiota huippukokouksen julistuksesta, jossa jätettäisiin arktisen alueen ilmastonmuutos mainitsematta.

Lainaus WP uutisesta: ”The Trump administration’s position, at least initially, threatened a standoff, in which the United States would not sign off on a statement that included climate discussion and other members would not agree to a version that left it out, according to senior diplomats and others familiar with the discussions.”

Koko Washington Postin uutinen luettavissa:

https://www.washingtonpost.com/politics/trump-administration-pushed-to-strip-mention-of-climate-change-from-arctic-policy-statement/2019/05/02/1dabcd5e-6c4a-11e9-8f44-e8d8bb1df986_story.html?noredirect=on&utm_term=.8a73b8279b9e

Ei lupaa hyvää Rovaniemen kokouksen loppuasiakirjalle.

Nähtäväksi jää onnistuuko Suomen neuvottelijat löytämään asiasta ulospääsyä.

Toivottavasti suurvaltojen, Yhdysvaltojen ja Venäjän, ulkoministerit keskustelevat Rovaniemen kulisseissa myös rauhanomaisesta ratkaisusta Venezuelan kriisiin, kun kerta naamatusten Rovaniemellä tapaavat, vaikka virallisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole Arktisen Neuvoston toiminta-agendalla.

Arktisen Neuvoston toimintakenttänä on ympäristöpolitiikka. Tämän painotuksen oli alunperin tarkoitus liennyttää kylmän sodan suurvaltasuhteita. Nyt on kuuma sota palannut maailmanpolitiikkaan – eturistiriitoineen.

Nyt onkin hyvä momentum keskustella Venezuelasta vaikka Arktisen Neuvoston ilmastonmuutosta käsittelevän paperin neuvottelutauolla – taikka Rovaniemen illassa.

Olisi syytä.

JAA

10 KOMMENTTIA

 1. Venäjä,vain venäjä on vihollisemme,ei huono sää.Viimevuosisadan paras ympäristöteko oli Neuvostoliiton hajoaminen.
  Miksi ei puhuta Kiinan johtajasta jolla on takanaan lähes kaikki maailman rahavarat ja 1/3 osa maailman hiiltäpukkaavasta väestä? Entä Intia?
  Suurempi akuutti huoli on kehitysmaiden räjähtänyt liikakansoitus,mutta kukaan ei puhu siitä mitään,eikä tee mitään sen hyväksi.
  Jatkuvasti puhutaan siitä virheellisestä olettamuksesta, että kaikki lämmön nousu on ihmisen aiheuttamaa.
  Mutta ihmisen osuus ei ole kuin 5% luokkaa ja asteissa noin 0,08 astetta, loppu nousu
  95% ja 1,92 astetta on luonnollista lämmön nousua.

  Ilmastonmuutoksesta on lähes yhtä monta mielipidettä,kun on tutkijaakin ja professoreita.Ensin pitäisi tehdä pelisäännöt selviksi,ennenkuin aletaan etsiä maksumiehiä.

  • Kiina on Arktisessa Neuvostossa tarkkailija, ei neuvoston jäsen.

   Tietenkin kaikkien suurien päästäjien tulee vähentää päästöjään ja olla huolestuneita ilmastonmuutoksesta. Ylivoimainen enemmistö tiedeyhteisöstä tukee tutkimustuloksia että globaalisesti ilmakehään päästetyillä saastepäästöillä on negatiivista merkitystä ilmastolle.

  • Parhaillaan näemme voimistuvan ilmastonmuutoksen aiheuttamia sään ääri-ilmiöitä ympäri maailmaa, muun muassa Intiassa.

 2. Mika Flöjtin blogikirjoitus virheellisen väitteen sisältävine otsikoineen on ennenaikainen ja turha. Yhdysvallat ei ole ilmoittanut poistavansa kokouksen loppujulistuksesta viittaukset ilmastonmuutokseen. Kokouksen julkilausuma on neuvottelu- ja valmisteluvaiheessa. Washington Post-lehti, eikä Mika Fjöjt, vielä tiedä, mikä julkilausuman sisältö tulee olemaan.

  Kannattaa tutustua Suomen arktisten asioiden suurlähettilään lausuntoon:
  ” Suomen arktisten asioiden suurlähettilään Aleksi Härkösen mukaan väite, jonka mukaan Yhdysvallat haluaisi poistaa ilmastonmuutoksen Rovaniemellä maanantaina pidettävän Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen julkilausumasta, ei pidä paikkaansa. Mitään virallista tietä tietoa asiasta ei hänen mukaansa ole tullut.”En ole tuommoista ilmoitusta kuullutkaan. Jos joku sen tietäisi, niin se olisi minä, Härkönen kommentoi Lännen Medialle.”

  • Suomen Ulkoministeriön Härkösen tehtävä on neuvotella ja pelastaa neuvottelutulos. Siksi hän ansiokkaasti kommentoi miten kommentoi. Se miksi Washington Post teki asiasta uutisen varmaan liittyy neuvotteluprosessissa olleisiin vaikeuksiin ja siihen että Trumpin hallinto on pyrkinyt vesittämään ilmastonmuutos kohtaa papereissa. Joku asiasta huolestunut nähtävästi on vuotanut aiheellisesti asian julkisuuteen suurelle yleisölle tiedoksi, ettei asia menisi Trumpin hallinnon haluamalla tavalla.

 3. Mika Flöjt. ”Washington Post: Yhdysvallat poistaa Arktisen Neuvoston Rovaniemen ulkoministeri kokouksen loppujulistuksesta viittaukset ilmastonmuutokseen”

  Blogikirjoituksen otsikon väite ei ole Washington Post-lehden, vaan Mika Flöjtin oma virheellinen väittämä. Blogistin olisi hyvä pyrkiä pysymään totuudessa.

  • Arktisessa Neuvostossa päätökset ja julistukset pyritään tekemään konsensuksella. Jos Yhdysvaltain kaltainen suurvalta ajaa ilmastonmuutoksen ja Pariisin sopimuksen mainintojen poistamista, hyvin todennäköisesti toinen tai molemmat niistä karsitaan tekstistä pois.

   Voimia Suomen ja muiden maiden neuvottelijoille jotka painivat Trumpin hallinnon kanssa.

   ”The Trump administration sought to remove references to climate change from an international statement on Arctic policy that Secretary of State Mike Pompeo is expected to endorse next week, leading to sometimes testy negotiations over how much to emphasize an issue considered a crisis for the region.

   The Arctic Council declaration is an affirmation of goals and principles among the eight Arctic nations, which meet every two years. The Trump administration’s position, at least initially, threatened a standoff in which the United States would not sign onto a statement that included climate discussion and other members would not agree to a version that left it out, according to senior diplomats and others familiar with the discussions.

   The administration objected to language that, while nonbinding, could be read as a collective commitment to address the effects of climate change in the Arctic, diplomats said. One official familiar with the preparations for this year’s meeting said that at meetings last month, the United States “indicated its resistance to any mention of climate change whatsoever.”