Kuka petti kansalaiset ja heikensi kaivoslakia yhtiöiden eduksi?

12
Kaivoslakiin halutaan tiukennuksia, ei heikennyksiä.

Kuka petti kansalaiset ja heikensi kaivoslakia yhtiöiden eduksi?

Viime vuonna eduskunnan suuri valiokunta vaati työ- ja elinkeinoministeriötä tekemään tarvittavat korjaukset kaivoslakiin, jotta vähennenttäisiin EU:n ja Kanadan välisen uuden CETA -vapaakauppasopimuksen riskejä Suomen valtiolle, kunnille, yhteisölle ja luonnolle kaivoshankkeiden suhteen. Keskustavetoinen Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tilasi selvityksen kaivosyhtiöiden hovijuristitoimistolta, joka totesi ettei muutostarpeita CETA sopimuksen johdosta. Keskustan ministeri Mika Lintilä jätti tekemättä kaivoslakiin muutokset CETA sopimuksen tuoman uhan korjaamiseksi.

Lintilä ei toteuta suuren valiokunnan yksimielistä tahtoa

Kaivosteollisuus myhäili tyytyväisenä.

Kaivoslain uudistamisella on kiire – CETA painaa päälle

Tällä viikolla kaivosteollisuudella oli taas shamppanjapäivä.

Jo toisen kerran Sipilän hallituksen, anteeksi toimitusministeriön (keskustan, kokoomuksen ja sinisten) aikana.

Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten ”toimitushallitus” ajoi läpi keskustan ministeri Mika Lintilän kaivoslaki esityksen eduskunnassa. Kuuliaiset keskustan, kokoomuksen ja sinisten kansanedustajat, jopa hekin, jotka puhuvat jo vaalikentillä ja kirjoituksissaan kaivoslain uudistamisen puolesta,äänestivät kaivosyhtiöiden intressien ja etujen puolesta eduskunnassa, samalla kansalaisten ja yhteisöjen perusoikeuksia sekä ympäristön vaalimista vastaan. Iltalehden jutun mukaan kaivoslakia yhtiöiden eduksi muuttava esitys äänestettiin läpi keskustan, kokoomuksen ja sinisten kansanedustajien tuella äänin 89-79.

Iltalehden (14.3.2019) mukaan ”kaivosyhtiöiden ei tarvitse toimittaa arvioita ympäristövaikutuksista (YVA) lupahakemuksen jättämisen yhteydessä…’… ja ”…pykälämuutosten myötä esimerkiksi kaivosyhtiöt voivat laittaa kaivosluvan vireille tekemättä arviointia ympäristövaikutuksista. Arviointi pitää kuitenkin liittää hakemukseen ennen lausuntokierrosta. Aiemmin kaivoslaki edellytti, että lupahakemukseen on heti liitettävä ympäristöselvitykset, Natura 2000 -arviointi, ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA) sekä yhteysviranomaisen päätelmä.”

”– Etuoikeus malminetsintä-, kaivos-, ja kullanhuuhdontalupaan voisi syntyä, vaikka lupahakemus ei sisältäisi näitä asiakirjoja, hallituksen hyväksytyssä esityksessä todetaan.”

Iltalehden juttu luettavissa kokonaisuudessaan:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa78c4c0-a023-4a5a-a644-8229fe5f476a?fbclid=IwAR2qUQhZFtuOet9M33_7BjbT-rMbVAXeJmYEZUAV6dwjsjdkS2-O5-fz1EE

Valistunut kansalainen varmasti osaa ottaa huomioon pohtiessaan vaalikäyttäytymisensä painotuksia. Kaivoslakia on uudistettava yhteiskuntien, kuntien ja yhteisöjen sekä puhtaiden vesien ja kankaiden kannalta parempaan suuntaan. Monet puolueet puhuvat asiasta, mutta valitettavasti kaikkien jäljet ja teot eivät pysy puheiden perässä.

Kansalaisyhteiskunta on jo tehnyt omat muutosesityksensä kaivoslakiNYT kansalaisaloitteella jossa on jo yli 11 000 nimeä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3795?fbclid=IwAR2m3hRu4UAcssG6-VUAoht4zGfE-cCgOHeqxojlYt7M62yqe4nYD3zlrbo

Vaaleissa varmasti painottuu vanhustenhoidon, koulutuksen, ilmasto- ja ympäristökysymysten lisäksi myös kaivoslain puutteet. Kansa tietää, ketkä ovat yhtiöiden asialla ja ketkä luonnon ja puhtaiden vesien puolella.

Voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella

Globaalit kasvihuonepäästöt ylittäneet ”turvallisen tason”.

Suomen puhtaat vedet ja hajautettu ruokatuotanto nousee arvoon arvaamattomaan.

Tilallisen terveiset Suomen ja EU:n päättäjille

Niitä ei pidä pilata holtittomalla kaivospolitiikalla.

On muutoksen aika.

 

 

JAA

12 KOMMENTTIA

 1. Kepu pettää aina.
  kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3795
  Saa allekirjoittaa.

  • Juuri näin.
   www,uusisuomi.fi/kotimaa268534-uskomatonta-royhkeytta-kansanedustajat-sipilan-hallitus-tilasi-kaivoslain-selvityksen?ref=suosituimmat

 2. Tässä blogissa yritetään luoda kuvaa, että kaivoshankkeita olisi helpotettu, mutta niin ei ole.
  Kyseessä oleva kaivoslain muutos ei tee kaivoshankkeita yhtään helpommaksi.
  Samat YVA-selvitykset ja kuulemiset ja luvitukset on tehtävä kun ennenkin.

  Lain muutos kylläkin nopeuttaa kaivoshankkeen vireillepanoa ja tutkisten aloittamista jolloin asianosaisten ns. ”löysässä hirressä oleminen” , siis se aika, vähentyy ja asiat selviävät nopeammin.

  Hyvin harva selvitystyö johtaa varsinaiseen kaivostoimintaan, joten kaivoslain muutos palvelee ennenkaikkea mahdollisen kaivoksen lähistöllä olevia asianosaisia ja muita joiden elämään hankkeet vaikuttaa, kun se nopeuttaa hankkeita.
  Mitä nopeamminn asiat selviää, sen parempi ympäristölle ja sen asukkaille.

  • Nykypäivänä arvokkaita maamineraaleja etsivät yhtiöt joutuvat tekemään hyvin laajoja aluevarauksia, malminetsintäalueita, mineraalien löytämiseksi. Ko. seikka on omiaan pelottamaan ihmisiä ja luo epävarmuutta tulevasta. Tämä kaivoslain muutos nopeuttaa hankkeita ja siten päästään näistä laajoista aluevaltauksista paljon nopeammin eroon.

 3. Kuusamon malmitkin kannattaa kaivaa ylös hyotykäyttöön.

 4. Kenen leipää hemppa q syö? Kaivosyhtiön leipiä? Uraani ei vaarallista? Uraanin mukana tulee paljon muutakin vaarallista.. pelkästään kaivispöly on myrkkyä. Yhtä uskottavia juttuja kuin. Termi ” green mining” ympäristö ystävällistä kaivosta ei ole olemassa. Poislukien metallien kierrätys joka sekin on retuperällä.