Aurinkovoimaa kaupunkirakentamisen pintoihin ja katoille? Kyllä kiitos!

7
Aurinkovoimaa Oulun energian voimalan seinässä. Näitä lisää muihinkin rakentamisen seinäpintoihin. Ja katoille aurinkokattopeltejä.

Aurinkovoimaa kaupunkirakentamisen pintoihin ja katoille 

Meidän tulee edistää kaikkien elämän sektoreiden päästövähennyksiä ja ilmastonmuutoksen sopeutumista. Samalla tehdään uusia innovaatioita ja uutta työtä. Ilmastonmuutoksen sopeutumisessa tulee varmistaa hajautettu energiatuotanto- ja energiaverkot, ne lisäävät omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sään ääri-ilmiöiden voimistuessa.

Avauskuvassa on aurinkovoimaa Oulun energian voimalan seinässä. Näitä lisää muihinkin rakentamisen seinäpintoihin. Varsinais-Suomessa Turussa suomalainen yritys, joka lisäksi tekee ns. aurinkokattopeltejä, jotka soveltuvat niin kerrostalojen kuin tavallisten kiinteistöjen katoille. http://www.virtesolar.fi/

Pohjois-Suomessa näkee mökeillä ja huviloilla mukavasti aurinkopaneeleja, mutta kaupunkikuvasta ne usein puuttuvat, varsinkin kun otetaan huomioon kuinka paljon seinäpintaa etelä, lounais ja länsisuuntaisesti kaupungeista löytyy. Sanomalehti Kaleva onkin ollut tässä esimerkillinen ja perusti yhden suurimmista aurinkovoimaloista Ouluun Kalevan painotalon katolle.

https://www.oulunenergia.fi/tuotteet-ja-palvelut/energiaa-yrityksille-ja-yhteisoille/aurinkovoimalat-yrityksille/referenssikohteet/kalevan-aurinkovoimala

Myös Oulun energian Toppilan voimalan seinässä on aurinkopaneeleja. Näitä molempia tarvitsemme lisää kaikkeen kaupunkirakentamiseen. Tätä tulee poliittisella ohjauksella ja pieninvestointituella tukea. Toisaalta näiden kaupunkirakentamisen hybridiuusiutuvien sisällyttäminen osaksi rakentamista voisi olla kompensaatiota betonirakentamisen kovista kasvihuonekaasupäästöistä, kuten esitin blogissani

Guardian: ”Sementti – maailman tuhoisin materiaali” ilmastolle ja ympäristölle

Tämä kaupunkirakentamisen aurinkovoimasovelluksien ja muiden hybridienergia sovellusten edistäminen tulee olla osana seuraavaa hallitusohjelmaa. Edistetään valtakunnan, maakunnan ja kuntien poliittisella ohjauksella muunmuassa rakentamismääräyksissä ja investointituilla näiden ratkaisujen voimakasta ja nopeaa leviämistä käytäntöön.

Kaikki pienet ja suuret ratkaisut omalta osaltaan edesauttavat uusiutuvan energian tuotantoa ja fossiilipohjaisten energialähteiden käyttöä, sekä myös kompensoi betonirakentamisen suuria kasvihuonekaasupäästöjä.

Yksittäiset jokaisen kiinteistön omat energiatuotantoratkaisut, yhdestä tai hybridisti monesta, uusituvan energianlähteestä kaikki osaltaan edesauttavat myös omavaraisuutta ja huoltovarmuutta voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella johon olemme vääjäämättä menossa kun globaalit kasvihuonekaasupäästöt ovat jo 410 ppm tasolla. Tästä olen kirjoittanut aiemmin Kalevan blogissani ”Globaalit kasvihuonekaasupäästöt ylittäneet turvallisen tason”.

Globaalit kasvihuonepäästöt ylittäneet ”turvallisen tason”.

Nyt on aika toimia, päästöjä on vähennettävä kaikilla sektoreilla. Lisäksi meidän tulee varmistaa että säilytämme Suomen arvokkaat puhtaat vedet ja ruokatuotantoalueemme meidän ja tulevien sukupolvien tarpeisiin selviytyä voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella.  

 

JAA

7 KOMMENTTIA

  • Kun katsoo esimerkiksi Oulun kerrostaloja kävellessään kaduilla, huomaa että ikkunapintojen välissä on myös seinäpintoja joita voidaan käyttää aurinkoenergiaa kerääviin pintoihin tai aurinkopaneeleiden käyttöön. Lisäksi jutussa huomiointiin kaupunkien kiinteistöjen katolla olevat suuret kattopinta-alat, jotka voitaisiin muuntaa aurinkokattopelleiksi seuraavan kattoremontin yhdeydessä.

   Ja mukava kuulla, että olet lisännyt kasviksien käyttöä ruokavaliossasi. Ilmasto ja terveys kiittää. Voit sitä silti välillä lähellä tuotettua lihaakin syödä. (mieluusti lähikalaa, poroa tai luomua jne).

 1. Aurinkovoimalla ei ole nyt eikä tulevaisuudessa todellista merkitystä Suomen energiantuotantoa ja energiaomavaraisuutta ajatellen.
  Suomessa aurinkoenergiaa on merkittävässä määrin saatavilla vain muutaman kevät-kesäkuukauden aikana, jolloin energiantarve ja -hinta ovat alimmillaan, ja energiaa on runsaasti saatavissa muista lähteistä. Talvella aurinkosähkön tuotanto on käytännössä nolla juuri niinä kuukausina, jolloin energiantarve on korkeimmillaan.
  Suomessa sähkön tuottaminen aurinkovoimalla on järkevää vain silloin, kun käytettävissä ei ole yleistä sähköverkkoa tai se on liian kaukana. Muissa kohteissa on kyseenalaista, kompensoiko aurinkoenergiajärjestelmä elinaikanaan edes sen valmistamisen, asentamisen ja huollon aiheuttamat kustannukset ja ympäristöpäästöt.

  Välimeren maissa ja niitä lähempänä päiväntasaajaa olevilla alueilla tilanne on aivan toinen kuin Suomessa. Siellä aurinkoenergiaa riittää runsaasti vuoden ympäri ja aurinkovoimasta tulee vähitellen hyvin merkittävä energialähde.

 2. Viime vuonna aurinkosähkön osuus Suomen sähköntuotannossa oli noin 0,2%. Osuuden on arvioitu kasvavan yhteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Siis varsin pieni merkitys Suomen energiantuotantoa ja energiaomavaraisuutta ajatellen.Varsinkin, kun Suomen aurinkosähköstä suurin osa tuotetaan muutaman kevät-kesäkuukauden aikana, jolloin sähköntarve on pienimmillään.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.