Oulujoen ilman kalateitä rakennettuja vesivoimaloita ei pidä lisätä maailmanperintölistalle

1
Oulujoen vesistö odottaa yhä vaelluskalojaan... ja kaipaa jokivartista kalastuskulttuuriaan heräämään eloon.

Esitin Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksessa, että Oulujoen ilman kalateitä rakennettuja vesivoimaloita ei lisättäisi maailmanperintölistalle, kuten (Kaleva 22.1.2018) uutisoi: ”Maakuntahallituksen jäsen Mika Flöjt olisi halunnut pudottaa vesivoima-arkkitehtuurin kokonaan pois esitettyjen kohteiden listalta. Hän jätti asiasta eriävän mielipiteen.” Lisäksi Tervareittilehti uutisoi (30.1.2018) asiasta. Siten on tullut kyselyjä niin tässä alla esitykseni ja siihen pohjautuva eriävä mielipide kokonaisuudessaan lainattuna:

UNESCO:n ”kriteerien mukaan pitäisi olla parhaista parhain kokonaisuus. Mielestäni Oulujoen vesistön vesivoimalaitosarkkitehtuuri ilman kalateitä eivät edusta sellaista arkkitehtuuria jota kannattaisi maailmalle ylpeästi esitellä. Voimayhtiöillä on ollut aikaa yli 30 vuotta kustantaa ja rakentaa ne kalatiet vapaaehtoisesti.

Esiselvityksessä mm. sivulla 96 todetaan: ”Maailmanperintökohde liittäisi voimayhtiöiden imagoon korkeimman kansainvälisen kulttuuristatuksen. Se olisi osoitus energiatuotannon, kulttuurin ja paikallisten yhteisöjen rinnakkaiselosta UNESCO:n vaativien kriteerien puitteissa.”
Tämä väite rinnakkaiselosta ei pidä paikkaansa: vesivoimalaitoksien rakentaminen ilman kalateitä tuhosi laajan jokivartisen vaelluskalojen kalastamisen kulttuurin laajalla alueella Oulujoen vesistössä. Vesivoimayhtiöt eivät ole runsaista ja pitkäaikaisista vaatimuksista huolimatta korjanneet asiaa omaehtoisesti ja rakentaneet kalateitä omalla kustannuksellaan padottuun vesistöön. Ei ole mitään syytä palkita heitä tästä vuosikymmenten viivyttelystä. Päinvastoin.

Lisäksi Oulun Merikosken voimalaitoksen purkamisen* selvittämistä vaelluskalojen ja Oulun alueen vetovoiman, brändin sekä matkailun käyttöön on tehty aiheellinen aloite Oulun valtuustossa.”

—–

(*tarkasti ottaen on esitetty Oulun Merikosken voimalaitoksen padon avaamista ja voimalaitoksen poistamista käytöstä)

Mika Flöjt

 

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Jälleen kerran vouhottavat henkilöt, jotka ovat yhden- kahden asian asialla.
    Voimalaitokset ovat ja pysyvät. Käyttövoimaa tulee joka vuosi ilmaiseksi taivaalta.
    Miksi vouhottajat eivät ajattele esim. niin, että tehdään kompromissi vesivoiman käytön ja vaelluskalojen pelastamiseksi antamalla rakentaa lisää säännöstelyaltaita tarpeettomille suo- ja rämeikköalueille ja sen kerryyttämästä veden käytön tuotosta osa tulee vaelluskalojen pelastamiseksi (nousu- ja laskureitit kaloille ja tarvittava vesimäärä vuosittain).

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.