2019 – naisten vuosi politiikassa?

8

Vuosi 2019 on tärkeä politiikan vuosi Suomessa ja Euroopassa. Keväällä käydään eduskuntavaalit ja EU-vaalit, kesällä valitaan uusi komissio ja loppuvuodesta Eurooppa-neuvostolle uusi puheenjohtaja. Voisiko 2019 olla osaavien naisten vuosi?

Euroopan tasa-arvoindeksin mukaan tasa-arvo on edistynyt Euroopassa, mutta epätasaisesti. Paras tilanne on pohjoismaissa, häntäpäätä taas pitävät Kreikka, Unkari ja Romania.

Vaikka tasa-arvon edistämiseksi on otettu monta askelta eteenpäin, naiset ovat edelleen aliedustettuina päätöksenteossa ja johtotehtävissä kaikilla aloilla ja kaikissa maissa. 28 EU-jäsenmaan hallitukset ovat hyvin miehisiä: pääministereistä vain kolme ja ministereistä vain 30 % ovat naisia.

Huolestuttavaa on se, että globaalien indikaattoreiden mukaan viime vuosina askeleita on otettu taaksepäin – myös EU-maissa.

Kun minut ensimmäisen kerran valittiin eduskuntaan vuonna 1979, olin yksi 52 naiskansanedustajasta. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut tasaista kasvua, mutta edelleenkin ainoastaan 83 eli 41,5% kansanedustajista on naisia. Tällä sijoituksella Suomi pääsee kuitenkin maailman top 10-listalle, jonka kärjessä ovat Ruanda ja Bolivia, ainoat maat joiden kansallisissa parlamenteissa naiset ovat enemmistössä.

Suomen pääministeriksi tuskin saadaan naista tänä vuonna, mutta toivon, että uusi hallitus kiinnittää huomiota siihen, että ministerisalkut jaetaan tasan pätevien miesten ja naisten kesken niin lukumäärän kuin salkkujen painoarvonkin suhteen.

2019 voisi tuoda muutosta myös EU-instituutioiden huippuvirkoihin. Tällä hetkellä Euroopan parlamenttia, komissiota ja neuvostoa johtaa mies ja mepeistä vain 36 % on naisia.

Tänä vuonna kuitenkin nimitetään uudet komissaarit ja täytetään monia korkean profiilin virkoja EU-instituutioissa. Jäsenmailla ja päättäjillä on siis oiva mahdollisuus esittää ja nimittää osaavia naisia näihin virkoihin osoittaakseen sitoutumisensa sukupuolten tasa-arvoon edistämiseksi.

Kauniiden sanojen ja strategioiden sijaan tarvitsemme tekoja.

JAA

8 KOMMENTTIA

 1. Naisten euro on 80 centtiä,niin myös tuo kansanedustajien paikkajakauma.
  miehet ajattelee poliittisia ynnä muita päätöksiä useinkin järjellä,mutta naiset tunteella,siinä tuo vissi ero.
  -ja,kun katsoo esim. sdp-puoluetta,niin tuo erittäin suuri kaakattava kanalauma on suunapäänä usein esittämässä mitä ihmeellisimpiä kansankurjistustoimenpiteitä aina eläkkeitä syövistä elinaikakertoimista Liisan listoihin,ym,ym.

  Hauskinta on se , että olettaa olevansa korvaamaton,tai on niin ahne rahalle,ettei lähde kulumallakaan,ja maksattaa vaalikulunsakin mukikeräyksellä. Hauska on myöskin Ilkka Taipaleen sdp kommentti kansanedustuslaitoksesta. Olen ollut 14 vuotta ”hullujenhuoneella” ja 11 vuotta eduskunnassa ja näen sen ,ettei suuriakaan eroja noilla ole. Siis voiko olla niin että tuo ”kiintiö” on ymmärrettävissä suhteella 11 vastaa 14 vuotta toisessa laitoksessa ?

 2. Laurahan se oli presidenttiehdokas ja nuo graduhommathan ovat professorienkin mielestä sellaisia,että jokaisella tulee joistakin aiheista lainauksia muualta,ja määrätty määrä saa ollakkin,sehän on luonnollista,kuten Jari Vilenin kok,gradussa. Ja Laurahan oli ihan toista mieltä asioista kuin sossujen presidenttiehdokas Haatainen joka rupesi tenteissä huutamaan kurkku suorana näkemyksiään ja joka taisi saada lähes Lipposmaisen kannatuksen.Laura oli eri mieltä noista Haataisen pakolaishommista,haittamaahanmuutosta,ja paperittomien ilmaisista terveydenhoidoista ym. maailmanhalauksista .Tuhansilla suomalaisillakaan ei ole varaa terveydenhoitoon ja lääkkeisiin,mutta ulkolaiset hyväksikäyttäjät pitää kyllä pelastaa ja hoitaa.
  Haatainen kertoi jatkavansa Halosen feministisiä perinteitä tultuaan valituksi.
  Tässä Femakoille pohdintaa.

  — Raiskauksia tapahtuisi vähemmän, jos naiset eivät pukeutuisi paljastavasti.
  — Naisten kuuluu miellyttää miesten silmää, eikä näyttää siltä miltä itse haluavat.
  — Naiset eivät saa tehdä ”miesten töitä”, elleivät todista ensin olevansa miehiä parempia ko. ammatissa.
  — Naiset jotka pettävät ovat aina huoria. Miehellä kuitenkin on oikeus pettää, jos ei saa seksiä tarpeeksi usein.
  — Raiskatuksi tuleminen on pettämistä, jos ei pistä vähääkään vastaan.

  Siis voitko kumota yhtään näistä väitteistä?

  Ja monella muullakin suomalaisella vähäosaisella tulee tippa silmään,kun he kuulevat Persujen esityksiä missä sdp,kok,kepu on heidät hyljännyt ja kupannut.
  Ja ihmekumma.Nuo ”sovinistisiat” tulevat tekemään Halla-ahon johdolla Jytkyn ensi vaaleissa.

  • Niinhän se on: nimi on enne. ”Nuo graduhommathan ovat professorienkin mielestä sellaisia,että jokaisella tulee joistakin aiheista lainauksia muualta,ja määrätty määrä saa ollakkin,sehän on luonnollista,kuten Jari Vilenin kok,gradussa.”
   Mitäpä minä vastaamaan miehelle, joka väittää graduista (Lauran tai Jarin) puuta heinää. Kyllä suora plagiointi ILMAN LÄHDEMAININTAA on ”varkautta” – tekipä sen kuka tahansa. Vai onko ”Eliitillä” muuta faktatietoa.

 3. Mikään ei voi mennä enää huonommaksi jos Ps on vallassa,kyllähän nuo muut ”valtapuolueet” ja niiden aikaansaannokset on jo nähty.
  Ja etkö muuta taaskaan keksinyt kuin suomalaisten tekemät raiskaukset?Kyllähän ulkomailta völjätyt maahantunkeutujat ovat prosentuaalisesti yliedustettuna 30% raiskauksista tässäkin lajissa .Siksipä me emme tarvi ulkomaan apuja,vaan selviämme tuossakin lajissa ihan ”omin voimin”.
  Etkä osannut vastata noihinkaan kysymyksiin,nimimerkkisi on kuin luotu sinulle.Nomen is omen.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.