Jalkapalloa ja ramppausta Ramblalla

0

Kalevan lukijamatkalaisten maanantai oli suurkaupunkipäivä.
Kaksi bussia starttasi aamulla parituntiselle matkalle kohti Barcelonaa. Ensimmäinen pysäkki oli Katalonian jalkapalloylpeyden FC Barcelonan kotistadion Camp Nou, Uusi kenttä, joka on rakennettu vuonna 1957.

Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion. Stadionille mahtuu 99 000 katsojaa. Osa lukijamatkalaisista testasi Camp Noun jo lauantaina, kun Barcelona voitti Sevillan ja Lionel Messi loukkasi kätensä. Katsojia oli 88712 ja tunnelma sen mukainen.

Camp Noun kierrokselle oli muitakin halukkaita kuin kalevalaisten joukko, ja siksi startti hieman venyi. Kun sisälle päästiin, oli nähtävää paljon. Museossa oli rekvisiittaa ja materiaalia vuosien varrelta. Pokaaleja oli näytillä yhtä lailla kuin jalkapallokenkiä tai palloja menneiltä vuosilta. Ja kaikesta näki, että Messi on ylitse muiden.


Stadionkierroksella pääsi näkemään niin katsomon kuin mediahuoneen ja selostajien työtilat. Kotijoukkueen luksustiloihin ei pääse, mutta vierasjoukkueen pukukoppiin pääsee. Halukkaat olisivat voineet ostaa pikkuruisen palan kentän nurmea. Fanikaupan kolmessa kerroksessa myynnissä oli kaikkea muuta vähintäänkin riittävästi.

Camp Noun jälkeen bussien keulat kääntyivät kohti Montjuicin kukkulaa ja lounaspaikkaa. Lounasravintola oli Poble Espanyolissa, joka on vuoden 1929 maailmannäyttelyyn rakennettu, Espanjan eri kulttuureja esittelevä ulkomuseo.

Lounaan jälkeen matkustavaisten joukko tepasteli La Ramblan kävelykadun alhaalta Kolumbuksen patsaalta ylös Katalonian aukiolle. Siinä välissä on värejä, tuoksuja ihmisiäkin täynnä oleva kauppahalli. Monelle riitti pikainen visiitti täpötäyteen rakennukseen.

Ennen paluumatkaa oppaat tutustuttivat matkalaiset Antoni Gaudin, maailmankuulun arkkitehdin töihin.  Barcelona tunnetaan Gaudista ja Gaudi Barcelonasta.

Gaudin suunnittelemista rakennuksista kuuluisin on Sagrada Familia, kirkko, jota on rakennettu jo 1880- luvulta ja joka ei ole vieläkään valmis. Töitä tehtiin vielä illansuussakin. Syytä on, sillä kirkon pitäisi olla valmis vuonna 2026. Silloin Gaudin kuolemasta tulee kuluneeksi sata vuotta.

 

 

 

 

JAA