Kosovon demokratia koetuksella – Blogisarjan päätös

Laajat protestit uhkaavat Kosovon itsenäisyyspäivää 17.2.2016

1
Banderollit Äiti Teresa kävelykadulla toistavat opposition iskulauseita. Suuri protestimarssi on odotettavissa itsenäisyyspäivänä 17.2.2016.

Protestibanderollit liehuivat yllämme, kun kävelimme viimeistä kertaa Äiti Teresan kävelykadulla ennen paluumuuttoamme Suomeen. Kosovon kahdeksanneksi itsenäisyyspäiväksi (17.2.2016) valmisteltiin rauhan ajan suurinta hallituksen vastaista mielenosoitusta. Kosovon demokratia on hauras. Oikeusvaltion prosessien tukemiselle ja siviilikriisinhallinnalle on suuri tarve edelleen. Suomi on ollut aktiivisesti tukemassa Kosovoa vuodesta 1999 lähtien.

Kesäkuun 2014 vaalien jälkeen hallituksen synnytystuskat kestivät yli puoli vuotta. Kun vierailin Pristinassa reilu vuosi sitten ensimmäistä kertaa, uusi hallitus oli juuri saatu muodostettua. Kilpakumppanit Kosovon Demokraattinen Puolue (PKD) ja Kosovon Demokraattinen Liitto (LDK) muodostivat liittouman muutaman pienemmän puoleen kanssa saadakseen enemmistöhallituksen kokoon. Taival on ollut tuskainen. Sanan säilä vaihtui kyynelkaasupommeihin parlamenttisalissa viime lokakuusta lähtien. Opposition kannattajat ovat protestoineet kaduilla kivenmurikoitten ja polttopullojen kera.

Poliittinen tilanne on nyt erityisen herkkä. Maaliskuussa nykyisen presidentin Atifete Jahjagan toimikausi päättyy. Kosovossa presidentin valitsee parlamentti. Poliittisen sopimuksen mukaan seuraava presidentti olisi PDK:n puheenjohtaja Hasim Thaçi, entinen pääministeri ja nykyinen ulkoministeri. Ratkaisevan äänestyksen olisi pitänyt olla jo helmikuun alkupuolella. Liittouman rivit ovat alkaneet rakoilla ja epävakaasta tilanteesta johtuen edes äänestyspäivää ei ole vielä vahvistettu.

Opposition virallinen vastalause hallitukselle koskee erityisesti Euroopan unionin ja Kosovon välistä vakautus- ja assosiaatiosopimusta, joka allekirjoitettiin lokakuussa 2015. Sopimus on ehtona tielle kohti EU-integraatiota. Siihen sisältyy keskinäisiä oikeuksia ja velvollisuuksia. Sopimuksessa käsitellään ennen kaikkea keskeisten demokraattisten periaatteiden kunnioittamista ja EU:n sisämarkkinoiden keskeisiä osia. Suurin kipukohta oppositiolle on edellytys Kosovon tiiviimpään yhteistyöhön Serbian kanssa.

Tavallinen kansa on poliittiseen umpisolmuun totaalisen kyllästynyt. Moni tuttavamme kertoo, ettei enää viitsi edes avaa televisiota katsoakseen uutisia. Toivon sydämestäni, että itsenäisyyspäivän vietto sujuu rauhanomaisesti. Kosovon ihmiset ansaitsevat uuden eurooppalaisen tulevaisuuden.

***************************************************************************************************

Hyvä lukijani, on ollut antoisaa jakaa kokemuksiamme Kosovon ja Balkanin ihmisistä, kulttuurista ja luonnonkauneudesta. Nyt totuttelemme paluumuuttajan elämään Oulun kauniissa talvessa ja puhtaassa ilmassa.

Blogisarjani päättyy Raili Malmbergin sanoihin

Niin kuin meri on ihmisen elämä –
Tyynet ja myrskyt siinä vaihtelevat
ja vaahtopäiden vaimentuessa
kimaltelee aurinko
kirkkaampana kuin koskaan.
Uljaasti ja täysin purjein
on elämän merelle
uskallettava mennä –
sillä kootuin purjein
satamassa lepäävä laiva
on vain surullinen sivustakatsoja
elämän suuressa seikkailussa.

-Raili Malmberg

JAA

1 KOMMENTTI