Uusi hallitusohjelma voi olla naisille hyvä, paljon jää toteutuksen varaan

0

Antti Rinteen tulevan hallituksen ohjelma julkistettiin maanantaina 3. kesäkuuta. Pidän kannatettavina muun muassa näitä uudistuksia:

  1. Hallitus toteuttaa valtakunnallisen kokeilun maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

Oma kommenttini: Mallia on kokeiltu muun muassa Helsingissä ja Vantaalla hyvin kokemuksin. Pitkävaikutteisen ehkäisyn käyttö vähentää abortteja ja tukee Suomen edistyksellisyyttä lisääntymisterveydessä. Iso peukku!

  1. Raiskauksen määritelmä perustuu rikoslaissa tulevaisuudessa suostumuksen puutteeseen. Hallitus kiinnittää eri tavoin huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, muun muassa lisää uhrien tukipalveluja sekä turvakotien paikkamäärää.

Oma kommenttini: Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelmavyyhti, joka ansaitsee huomion. Kaikki naisten koskemattomuuteen ja toimintavapauteen kajoavat teot heijastavat samaa ajattelua, naisten näkemistä alempiarvoisina ja holhottavina miehiin nähden. Euroopan poliittiselta kentältä kantautuu monia huolestuttavia uutisia, samoin useista USA:n osavaltioista, joissa abortti halutaan kieltää lähes täysin. Poliittinen väkivalta naisia kohtaan lisääntyy maailmanlaajuisesti. Naisten oikeudet ottavat monilla tahoilla merkittäviä taka-askelia, mistä on syytä suuttua.

Merkittävä osa naisiin kohdistuvasta väkivallasta tuntuu kietoutuvan naisten seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden kontrollointiin. YLE Areenasta on viime aikoina voinut katsoa vaikkapa Hakekaa kätilö ja Orjattaresi-sarjoja, jos haluaa kurkata naisten oikeuksien menneisyyteen tai kauhuskenaarioon. Margaret Atwoodin jo 1980-luvulla kirjoittama Orjattaresi (Handmaid’s Tale) on nerokas kuvitelma, jossa syntyvyyden heikkeneminen, ympäristötuho ja naisten alistaminen kietoutuvat yhteen. Sarjan toisen kauden väkivaltaisuus kavahduttaa välillä, mutta todellisuutta lähentelevä pohjavire pitää otteessaan.

Myös miehiä koettelevat Suomessa tietyt rikoslajit, kuten henkirikokset ja tuntemattomien välinen väkivalta. Miesten ongelmia käsittelee hyvin vaikkapa Joonas Berghällin tämän kevään uutuuselokuva Miehiä ja poikia.

  1. Perhevapaauudistus. Päättyneellä vaalikaudella yritettyä uudistusta yritetään uudelleen. Rinteen hallitusohjelman mukaan perhevapaiden uudistus tulee toteuttaa niin, että äideillä ja isillä on yhtä paljon kiintiöityjä kuukausia. Lisäksi tulee vapaasti valittava vanhempainvapaajakso.

Oma kommenttini: Tasa-arvon puskeminen tällä elämänalueella on välttämätöntä, mutta ei pelasta Suomen katastrofaaliseksi romahtanutta syntyvyyttä. En tiedä, kuinka paljon syntyvyyteen voi edes vaikuttaa politiikalla. Arjen kulttuurimme on lipsahtanut melko yksilökeskeiseksi ja perhekielteiseksi, ja päälle tulevat pienen maan kohtaanto-ongelmat: kaupunkien koulutetut naiset ja syrjäseutujen vähemmän koulutetut miehet eivät löydä toisiaan.

  1. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan.

Oma kommenttini: Kyllä, kyllä ja kyllä. Päivähoito-oikeus on pitkän yhteiskunnallisen vääntämisen tulos, ja se on laajassa mittakaavassa mahdollistanut naisten työssäkäynnin. Oikeus päivähoitoon tukee heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

  1. Hallitus aikoo lisätä palkka-avoimuutta lailla, jotta perusteettomiin palkkaeroihin ja palkkasyrjintään päästäisiin paremmin kiinni. Perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin puututaan nykyistä tiukemmin.

Oma kommenttini: Hyvä, mutta perimmäisin palkkaeroja selittävä tekijä on koulutus- ja ammattialojen eriytyminen mies- ja naisvaltaisiin aloihin. Tämä eriytyminen alkaa jo kouluiässä ja jatkuu korkeakouluihin: Miesvaltaisille aloille ei riitä tekijöitä, vaikka ne johtavat hyviin palkkoihin ja asemiin. Monelle naisvaltaiselle alalle on vaikea päästä edes opiskelemaan, eikä palkkaus tai muukaan asema häikäise. Palkka-asiassa pitäisi hoitaa tätä juurisyytä.

***

Ilmeisten sukupuoleen liittyvien päätösten lisäksi monilla päätöksillä on tahattomia tai välillisiä vaikutuksia sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Esimerkiksi ruotsin koe ollaan palauttamassa pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa, ja tätä ovat ainakin Osmo Soininvaara ja Touko Aalto jo kritisoineet Itä-Suomen poikien syrjimisestä. Vastaavasti esimerkiksi jokin yksinhuoltajaperheisiin kohdistuva päätös vaikuttaisi enemmän naisiin, joiden huollettavana on yhden huoltajan perheistä valtaosa.

Päivitetty 3.6. klo 11.20: Lisätty linkki hallitusohjelman valmiiseen neuvottelutulokseen. Ennakkotiedoista poiketen maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille ei vielä luvata, vaan siitä tehdään kokeilu. 

Kuva: Ryan McGuire / gratisography.com

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.