Mihin väestön keskittyminen pysähtyy ja pysyykö kannettu väki kunnassa?

0

Kesänviettokuntani on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva maalaismainen ympäristö, joka on itse asiassa kaupunki. Paikallislehteä selaillessani huomasin, että kaupunki kampanjoi voimakkaasti saadakseen uusia asukkaita. Houkuttimeksi on asetettu 10 euron hintaisia omakotitontteja, jotka ovat myynnissä koko loppuvuoden. Ehtona on rakentamisen aloittaminen eli asettuminen kuntaan.

Vastaavia kampanjoita on tarjolla lukuisilla muillakin kunnilla. Omakotitontin lisäksi harvaan asutuilta alueilta tai muuttotappiopaikoilta irtoaa osakehuoneistoja halvalla, jos vain jaksaa maksella vastikkeita ja katsella korjausvelkaa.

Työpaikat ja monipuoliset riennot houkuttelevat monia isoihin kaupunkeihin, mutta liikettä on toiseenkin suuntaan. Itselleni herää välillä kysymys, ovatko ihmiset tietoisia muuttotappioalueelle asettumisen riskeistä. Jos vaikkapa itse rakennetun talon arvo laskee tai koko taloa ei saa koskaan myydyksi, kuka on vastuussa? Elinvoimastaan kynsin hampain kamppailevat pikkukunnat eivät ehkä ole tässä rehellisimpiä markkinoijia.

Väestön muuttoliikehdinnät aiheuttavat monta taloudellista tragediaa, joita menneiden vuosikymmenten kodinperustajat eivät ole voineet aavistaa. Nyt kun karkea kehitys on selvillä, ihmisillä on minusta omaakin vastuuta ratkaisuistaan. Olen pitkään ihmetellyt esimerkiksi sitä, että Suomessa voi ehdoin tahdoin muuttaa metsään ja saada sinne muiden maksamat palvelut, kuten lasten koulukyydit. Eri asia ovat maatilat, jotka ymmärrettävästi sijaitsevat keskellä peltoa ja metsää.

Oulu on omintakeisella sijainnillaan ja väestörakenteellaan vahvasti mukana suurehkojen kaupunkien kisassa. Minulle tuli yllätyksenä havainto, että koko Lapin maakunnassa on vähemmän asukkaita kuin Oulun kaupungissa. Elinvoimaa siis riittää, mutta kaikki on suhteellista ja Oulun aseman säilyminen edellyttää jatkuvaa taitoa ja herkkyyttä alueen poliittisissa päätöksissä. Pääradan matka-ajan tiivistäminen, yritysten menestys ja suurimpien oppilaitosten vetovoima ovat muutamia välttämättömyyksiä hyvän elämän jatkumiselle Oulun seudulla.

Kuva: Ethan Hu / Unsplash.com

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.