Äidin loma

0
Maisema Oulun Pikisaareen talvella.

Esittäydyin kotikadullani asuvalle iäkkäälle rouvalle. Selitin, että perhe oli juuri karannut Helsinkiin lomailemaan ja minä olin jäänyt töihin.

Rouva sai heti juonesta kiinni.

”Sittenhän äidilläkin on loma.”

Niinpä. Viime vuosina olen viettänyt useita muutaman päivän tai jopa yli viikon jaksoja niin, että perheeni on ollut jossain päin Suomea ja minä olen jäänyt kotiin käymään töissä. Vaikka työpäivät ovat nielaisseet arkipäivistä matkoineen jopa 9–10 tuntia, ajankäytön vapaus on tuntunut ihmeelliseltä.

Esimerkiksi viime kerralla kerkesin tehdä odottamassa olleita sivutöitä, kirjoittaa tähän blogiin, lukea kaksikin kirjaa ja katsoa netistä haluamiani tv-sarjoja. Alkuviikosta aukesivat sipsipussit ja suklaalevyt (koska minähän en tällä viikolla ruokaa laita), loppuviikosta terästäydyin jo valmistamaan kasvissosekeittoa.

Yksinasujan arjessa hämmästyttää muun muassa:

  • Voi mennä nukkumaan ja herätä vähän fiiliksen mukaan. Töihinkin voi saapua silloin kun on pakko, ei sen mukaan, että lapsi on saatettava koulutielle 7.45 ja sieltä pois 16.30.
  • Voi poimia tiskipöydältä minkä tahansa käytetyn lasin, koska päiväkodin vatsatautiepidemia ei koske itseä – ja kenen muunkaan lasi se voisi olla.
  • Tv:stä, sohvasta tai muista resursseista ei tarvitse kilpailla muiden kanssa.
  • Toisaalta hiljaisuus on tiheää, vähän kuin sammuksiin puhallettu kynttilän liekki.

Vakavasti puhuen on vahingollinen tabu, että äidin pitäisi aina viihtyä perheensä seurassa. Vaikkapa introvertti tai mielenkiintoisessa ammatissa toimiva äiti haluaa välillä syventyä omiin ajatuksiinsa tavalla, jota normaali arki ei mahdollista. Muutama päiväkin voi elvyttää. Lisäksi olen aina kaivannut ja arvostanut perhettäni uudella tavalla oltuani hetken yksin.

PS. Pikkulapsivaiheessa ajattelin pitkään, että jos minulla ei olisi lapsia, urheilisin paljon enemmän. Vuodet ovat antaneet siihen luuloon vastauksen: NIIN VARMAAN!

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.