Urheilun hinta

0

Esikoiseni aloitti ensimmäisellä luokalla yleisurheilukoulun, joka kokoontui tiistaisin kuudelta. Hän jatkoi harrastusta koko ensimmäisen ja toisen kouluvuoden. Asuimme pääkaupunkiseudulla, ja toinen lapsemme kävi päiväkotia. Tiistaisin kumpikin vanhempi lähti ajoissa töistä, kävi hakemassa yhden lapsen yhteiskunnan huomasta ja kurvasi sen jälkeen Niittykummun McDonald’siin ravitsevalle (mutta sentään yhteiselle!) perheaterialle.

Se ehdittiin nauttia niin, että puolet perheestä ehätti kotiin ja toinen puolikas yleisurheilun suorituspaikalle juuri kuudeksi. Ruokaa ei tiistaisin kukaan ehtinyt laittaa, joten urheiluharrastuksen hintana oli hampurilaisravinto.

Opiskeluaikoina minun piti palauttaa suomen kielen tekstianalyysi. Läppärit eivät vielä olleet yleisiä, joten viimeistelin tuotosta yliopiston koneella, ehtiäkseni sieltä nopeasti jumppaan. Kerkesin jumppatunnille, mutta tutkielman kanteen jäi ikävä lisätavu: analyysistä tuli ananalyysi.

Kiusallinen virhe on jäänyt mieleeni, koska se symboloi tärkeiden asioiden hintaa. Jos jokin asia on prioriteetti, sen pariin kiiruhtaa vaikka hyppy kengässä. Harvoin sitoumukset tulevat kuitenkaan ilmaiseksi: moni kiva ja tärkeäkin tuntuu olevan jostain muusta pois.

Liki 13-vuotinen äitiyteni on ollut jatkuvaa luopumisen ja epätäydellisyyden opettelua. Moni asia ei enää mahdu elämään ollenkaan, moni jää kesken tai näyttää hutiloidulta. Se hyvä puoli kyllä on, että vapaus riuhtaistaan synnytyssairaalassa pois kokonaan ja annetaan sitten paloittain takaisin. Parhaimmillaan joustavuus, suurpiirteisyys ja katastrofinhallintakyky kehittyvät jyrkästi.

Tällä hetkellä kuntoilu jatkuu vaihtelevin lajein ja kustannuksin. Energia tuntuu riittävän yhteen villitykseen kerrallaan. Pari vuotta sitten se oli hölkkä, keväällä kuntosali ja nyt pelkkä työmatkapyöräily. Jotain on silti pakko yrittää – vaikka töissä tulisi silloin tällöin kirjoitettua muutamat ananalyysit.

Kuva: Viktor Hanacek / Picjumbo.com

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.