Miten teillä lomaillaan?

0

Ainahan se on edessä, jokin loma ja kysymys siitä, miten loma vietetään. Rynnätäänkö etelään vai pohjoiseen, siivotaanko kotia (kun arkena ei ehdi), mitä aikatauluja asettavat sukulaiset ja harrastukset? Päälle tulevat vielä kunkin perheenjäsenen ikiomat ja suhdanteittain vaihtelevat toiveet.

Kun muutimme ulkomailta Suomeen kuutisen vuotta sitten, pohdin oikein paperille, mitä lomaperiaatteita perheellämme voisi olla. Aktiiviseen lomailuun menee joka tapauksessa rahaa, joten tuntui tärkeältä miettiä, mikä lomatyylin valintaa motivoi. Haluammeko näyttää lapsille maailmaa, rentoutua, tavata ystäviä, olla lähellä vai kaukana? Joku toinen voi haluta ruskettua, shoppailla tai olla yksin.

Asiaa varmasti helpottaisi, jos intohimona olisi jokin harrastus, kuten sukellus. Sen parissa voisi viettää kaikki lomat. Toinen toimiva kikka voisi olla kaava: kesällä mökille, syksyllä mummolaan, jouluna kylpylään, hiihtolomalla etelään, pääsiäisenä Ylläkselle. Sama uudelleen seuraavana vuonna, ilman arpomista.

Viimeksi pääsiäisenä ajauduin perimmäisten kysymysten äärelle. Emme olleet tehneet tarkkoja suunnitelmia, joten ajanvietteet piti päättää lennosta. Hiihto vai laskettelu, lautapelit vai luonto? Olenko varma, että edes pidän laskettelusta? Ajaako rinteeseen pelkkä tunne, että olisi kiittämätöntä asua Oulussa ja jättää käyttämättä laskettelukeskusten läheisyys?

Jos katsoo, minkä tyyppinen lomailu on vetänyt eniten puoleensa, minun kohdallani se on varmaan kotimaanmatkailu ja hotelliyöt eri paikkakunnilla. Minusta on taivaallista loikoilla hotellissa ilman tiukkoja aikatauluja ja asettua ruhtinaallisiin aamiaispöytiin.

Mieltymyksiäni ohjailee, että kutakuinkin inhoan lentämistä. Minulla oli parikymppisenä pitkä jakso, jolloin taloudelliset, eettiset ja lentopahoinvointiin liittyvät syyt kietoutuivat tiukaksi lentolakoksi. Sittemmin olen lentänyt pitkiäkin matkoja, mutta en edelleenkään lähde refleksillä etelänlomalle vapaiden koittaessa. Tuntuu, että tylsä lentely hankaline kellonaikoineen ja väsymyksineen pilaisi koko elämyksen.

Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä kertoi jo vuosia sitten lehdessä, että hänen perheensä lomailee ainoastaan kotimaassa eettisistä syistä. Sama voi olla edessä yhä useammalla, jos lentäminen kallistuu ja muuttuu tiukemmin säännellyksi, kuten povataan.

Sitten on vielä lomien suunnittelu ja varauksiin, reitityksiin ja säätämiseen liittyvä työ. Siihen todella tarvitsisi sihteerin!

Kuva: Colton Duke / Unsplash.com

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.