Ajatko sinäkin kesällä pitkin Suomea leikkaamassa nurmikkoa?

0

Keskustelut tuttavien kanssa kesällä saavat välillä koomisen sävyn. Yhden on kiiruhdettava kesäpaikkaan leikkaamaan nurmikkoa, toisen peräti useaan kesäpaikkaan, ja kolmas ajaa kesäpaikasta kotiin leikkaamaan välillä kodin nurmikkoa. Suomi muuntuu kuin lasten liikennepuistoksi, jossa lomalaiset suhaavat ristiin rastiin – parturoimaan vihreitä korsia.

Ajamattomat nurmikot kytkeytyvät suomalaisten kiinteistöperintöön, ennen muuta mökkeihin mutta myös perittyihin kotitaloihin ja -tiloihin. Niitä tuntuu kasaantuneen perheille varsin epätasaisesti. Osa kansasta asuu kerrostalossa vailla edes tilapäisiä ruohonleikkuumahdollisuuksia. Osa taas tasapainoilee jakaen aikaansa itse haalittujen tai pyytämättä syliin tipahtaneiden palstojen kesken.

Kaleva kirjoitti mökkeilyn tulevaisuudennäkymistä vappuaaton numerossaan. Lehden mukaan satojentuhansien kesäasuntojen mökkivarallisuus keskittyy entistä harvempiin käsiin, kun mökkien uusjako toden teolla alkaa suurten ikäluokkien perinnönjaossa. Vapaa-ajan asuntojen omistajat ovat jo keskimäärin yli kuusikymppisiä.

Samalla mökkikulttuuri luisuu uusiin käsiin. Nuorempien ikäluokkien mökkeilymerkitykset ovat väistämättä erilaisia kuin suurten ikäluokkien sukupolvikokemus: yhteys lapsuuden maaseutuun ja käsillä tekemisen elämäntapaan. Onko ”paikkojen pitäminen kunnossa” enää iloinen kunnia-asia meille 30- tai 40-vuotiaille, varsinkin jos se merkitsee lusimista alkeellisissa olosuhteissa, isoa rahareikää tai kaikkien aikataulujen järjestämistä mökkeilyn ympärille?

Kalevan jutussa Tilastokeskuksen yliaktuaari arvelee, että etenkin vaatimattomat lautaiset mummonmökit saattavat autioitua lopullisesti. Toisaalta konsulttiyhtiön tutkimuspäällikkö veikkaa, että mökkeily ei romahda suurten ikäluokkien jälkeen – mökit vain jäävät nykyistä vähemmälle käytölle.

Silloin tällöin -mökeille pitäisi keksiä uusi ruoholajike, joka kasvaa vain hillitysti etenkin alkukesän rehevinä viikkoina. Jotain kummallista ruohonleikkuun maanisuuteen silti liittyy. Suomen maaseudulla voi nähdä runsain määrin töllejä, joissa maali putoilee seinältä mutta ruohot on ajettu viimeisen jälkeen.

Kuva: Joona Kotilainen / kuviasuomesta.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.