Sarja poikki ja eteenpäin

1

Torstai-ilta Lappeenrannassa jätti sellaisen kuvan Kärppien ja SaiPa:n ottelusarjasta, että lauantaina sarja laitetaan halki, poikki ja pinoon. SaiPa:n bensa alkaa loppua, kun rajusti taisteleva ja karvaava lappeenrantalaisjoukkue on juossut itsensä puhki oululaisten syöttömyllyssä. Kun keitokseen lisätään Kärppien erinomainen keskialueen ohjauspeli ja tarpeen tullen tehokas karvauspelaaminen, ottelusarjasta tuli juuri odotetun kaltainen.

Toki muutaman pelaajan ylivertaisuus vääristää mittasuhteita. Joonas Kemppainen, Joonas Donskoi ja Julius Junttila ovat saaneet tälläkin palstalla viimeisen puolentoista vuoden aikana melko monta ylistävää sanaa osakseen, mutta yksikään niistä ei ole ollut turha. Eikä ole nytkään. Kolmikko pelaa tällä hetkellä NHL-tasolla.

Keskushyökkääjä Kemppainen kellotti torstaina peliaikaa noin 26 minuuttia. Tuskin tuntuu missään, koska joidenkin tietojen mukaan miehen reidet ovat betonia. Joku NHL-joukkue saa kainuulaisesta ensi kaudeksi loistavan nelossentterin.

Donskoin pelaamisessa on tällä hetkellä paljon samaa kevään 2007 Janne Pesosen kanssa. Donskoi on koko ajan valmis astumaan jäälle ja tekemään ottelun voittamiseen tarvittavat suoritukset.

Kolikon toisella puolella Ivan Huml on ollut ottelusarjassa Kärpille ennemmin rasite kuin vahvistus. Erityisesti ylivoimapelaamisessa Humlin ratkaisut ovat toistuvasti joko liian hitaita tai vaikeita.

Joonas Donskoi oli esillä torstaina myös kierroksen puhuttaneimmassa tilanteessa. Mies teki toisessa erässä osuman, joka hylättiin potkumaalina. Perjantaina sosiaalisissa medioissa alkoi pyöriä tietoja siitä, että Liigan kilpailutoimenjohtajan Arto I. Järvelän mielestä osuman hylännyt maalituomari teki oikean päätöksen.

Säännöt sanovat, että kiekon voi ohjata sisään luistimella, mutta tilanteessa ei saa olla potkuliikettä. Donskoin maalissa kiekko osuu ennen maaliinmenoa pariin lapaan, sitten yhteen jalkaan ja vielä toiseen ja menee siitä maaliin. Tämä prosessi vei kokonaisuudessaan maksimissaan 0,2 sekuntia. Nopeaa reagointia Donskoilta.

Tällä tulkinnalla Liigan erotuomaritoiminta kaivaa itsellensä vielä syvän kuopan kevääksi. Mutta eihän näitä pelejä ole ennenkään sääntökirjan mukaan vihelletty.

Onneksi sentään SaiPa:n toinen maali katsottiin videolta ja todettiin oikein tehdyksi. Vielä joku aika sittenhän oli olemassa sääntö, ettei korkealla mailalla tehtyjä maaleja saanut katsoa videolta, mikä oli ehkä typerin linjaus ikinä.

Ylipäänsä on älytöntä, miksi sääntökirjassa on pitkä litanja kysymyksiä, joita videomaalituomarilta saa kysyä. Videomaalituomarilta pitäisi saada kysyä vain yhtä asiaa: tehtiinkö maali sääntöjen mukaisesti.

JAA

1 KOMMENTTI

 1. Niin kauan kuin muistan ja muistan aika kauan, niin ” potkumaali” on ollut tuomareille ylivoimainen tehtävä ratkaista.
  Kun potkaistaan, niin silloin vähintään toinen jalka on maassa ja toinen heilahtaa ja silloin näkyy potkuliike.
  Vai miten lienee muiden mielestä?
  Tuomarit eivät uskalla nykyään päättää itse juuri mitään.
  Aina kun tulee tilanne, jossa on pienikin mahdollisuus viedä asia ”hovioikeuteen”, niin tuomarithan vievät.
  Laittavat räpylänsä asentoon, jossa ” tähdet tähdet” kisailijat näyttävät yleisölle, että soittakaa ja äänestäkää.
  Onko syynä se Järvelä, jota tuomarit pelkäävät eivätkä uskalla enää mitään itse pättää-
  Taitaapa olla, sillä tuomarointi on mennyt vimevuosina ihan pelleilyksi.
  Mutta tuohon alati muuttuvaan potkumaalisääntöön palatakseni.
  Jostakin luin alkukaudesta, että jos jarruttaa kiekkoon jaa kiekko menee maaliin niin maali hylätään.
  No Donskoi jarrutti, mutta kiekko tuli Saipapelaajien toimittamana kahdella pompulla luistimiin ja tuomarit siirsi päätösvallan videoita katsovalle puusilmäparille.
  Ja tiedossa on, että kun ne pojat tarkistaa, niin lopputulos voi olla ihan mitenpäin vain.
  Saipan maalissa kumpikin tuomari levitti käsiään, ei maalia ja näyttivät korkeaa maillaa.
  Hetken päästä oli kuitenkin luuri korvalla ja eikin ”hoviin” koko asia.
  Ja se ärsyttää, kun niitä tilanteita puidaan yhtä kauan, kuin Anneli Auerin tuomiota.
  Se vanhanajan nukkuva maalituomarikin olisi parempi, kuin nykyajan videotuomarit.