Vain Vasemmistoliitto vastusti Vaken perustamista

3

Juha Sipilän hallitus teki olemassaolonsa aikana huomattavaa muutostyötä pääomasiirroissa tahoille, joita voi pitää tarpeettomina, jopa kyseenalaisina. Määrättyjen valtionyhtiöiden omistus haluttiin osittain siirtää perustettavaan Valtion kehitysyhtiö Vakeen, jonka tarkoitusperät ovat jääneet vielä kolme vuotta perustamisensa jälkeenkin epäselviksi. Lausuntakierroksella jopa Valtioneuvoston kansliassa toimiva riippumaton ja itsenänen Lainsäädännön arviointineuvosto ihmetteli, mikä sen rooli ja tarkoitus on valtion omaisuuden hoidossa ja omistusohjauksessa.

 

Vake on sijoitusmaailman kummajainen, joka ei olemassaolonsa aikana itsestään ole juuri ääntä pitänyt. Vakella on tällä hetkellä omistusosuus Nesteessä, Postissa, Altiassa, Vapossa ja viestintäyhtiö Nordic Morningissa (ent. Edita). Myöhemmin Vakelle on tarkoitus siirtää myös Kemijoen ja Arctian osakkeita.

 

Vaken omistusten arvo on parin miljardin euron luokkaa, joten mistään pikkujutusta ei ole kyse. Vaken myötä valtion suora omistus edellä mainituissa yhtiöissä pieneni, mikä tarkoitti myös suoraan valtiolle tuloutettujen osinkojen vähenemistä. Myös eduskunta menetti valtaansa ko. yhtiössä. Mitä enemmän tulovirtaa jatkossa Vake tuottaakaan, sitä enemän se on myös pois parlamentaarisesta valvonnasta. Vaken osinko- ja myyntituotot ovat jatkossa valtion talousarvion ulkopuolella.

 

Valtion kehitysyhtiö Vake päätettiin perustaa hallituksen toimesta ja päätösesitys tuotiin eduskuntaan 13.12.2016. Laki hyväksyttiin eduskunnassa lopullisesti äänin: jaa 155, ei 9, poissa 35. Vain Vasemmistoliitto vastusti Vaken perustamista muun opposition sitä kannattaessa. Ilmeisesti muilla ei ollut mitään vastaan, että valtionyhtiöiden omistusta m siirrettiin parlamentaarisen valvonnan ulkopuoliselle instanssille.

 

”Pannaan tase töihin”, oli Sipilän lentävä lause, mutta mitä Vakessa on tapahtunut, on toinen asia. Vaikka Sipilä toisin väitti, laitettiin Vaken rahoja heti lihoiksi: Ekokemin Fortum-kaupoissa saaduista 200 miljoonasta eurosta puolet siirrettiin suoraan valtion budjettivajausta täyttämän. 90 miljoonaa euroa sijoitettiin mausteeksi sotesoppaan, ja perustettiin Sotedigi Oy – toinen kummajainen – tuottamaan soten vaatimia valtakunnallisia asiakas- ja potilastietojärjestelmiä. Sen omistajaohjaus on nyt siirretty valtionvarainministeriöön – ja sinne se taitaa lopullisesti upota.

 

Vajaa vuosi sitten Sipilän hallituksen linjauksen mukaan Vake on mukana ”vain niissä teemoissa, teknologioissa ja ilmiöissä, jotka ovat osa tulevaisuutta”. Nyt Vakessa on jo toimitusjohtaja, hallitusammattilainen Taneli Tikka, joka on ryhtynyt tiiminsä kanssa kehittämään Vaken toimintaa. Tekoäly on ensimmäinen kehityskohde. Tikan mukaan ”pitää muistaa, että jos halutaan, että Vaken toiminta on pitkäjänteistä¤, myös Vaken rahoitusaseman on oltava vakaa ja ennustettavaa”. Toivotaan näin, mutta toivotaan myös, ettei Vaken omaisuus liukene enää mihinkään jonninjoutavaan.

 

Kaiken kaikkiaan Vaken toiminta on nyt operatiivisen kehityksensä alkumetreillä. Seuraavan hallituksen tehtävä on miettiä, onko Vakella tulevaisuutta.

 

Katja Hänninen

 

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Sipilä on junaillut näitä Vakeasioita taitavasti ja nyt hänellä on omistaohjausministerinä 2,4 miljardin rahasumma johon eduskunta ei pääse puuttumaan,ja sippe voi työntää rahat vaikka biotalouteen,maatalouteen,tai haittamaahanmuuttoon,tai ties minne.
    Ja vielä tuo Chempopoliskoijari hamuaa kynsinhampain pääministerin pallille,että pääsisi törsäämään nuo rahat lestayrittäjäkamujensa kera.
    Ei onnistu.Ensi kerralla on eri rosvo ja koijari puikoissa.

  2. sanoit alfa tv haastattelussa että hallituksee ei mennä millä ohjelmalla hyvänsä.no ulvoitte et aktiivimalli puretaan?teidä oma puoluekaveri kirjoitti et hallitusohjelmassa ei ollut mallin purkua.et hillotolppa kiinnosti enenmän kuin kyöhän asiat.joten eiköhän lopeteta pajkan jauhanta

  3. moni ihmettelee mitkä ovat tytön eväät eduskunnassa?taitaa kausi jäädä viimeseksi sen verran vaisua toiminta ollut