Työehdot hyökkäyksen kohteena

0

Tänään eduskunnassa keskusteltiin harmaan talouden torjunnasta. Ihmetystä ja keskustelua herättivät perussuomalaisten lausunnot, joiden mukaan esimerkiksi palvelualoilla maksetaan liian suuria palkkoja, joita pitäisi pystyä sopimaan pienemmiksi työpaikoilla. Myös teollisuudessa maksetaan kuulemma liian suuria palkkoja koulutukseen nähden. Samaan aikaan puolueessa siis kannatetaan alipalkkauksen kriminalisointia ja luopumista työehtosopimusten vähimmäispalkoista.

Tänään julkaistiin myös raportti, jonka tilasi kokoomuslainen pääministeri ja jonka tuottivat Ruotsin entinen kokoomuslainen valtionvarainministeri sekä juuri kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi ryhtynyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja. Tämä raportti jatkaa samaa saagaa, jota kokoomus on jatkanut vuosia: palkankorotukset tulee jäädyttää, vuorotteluvapaasta luopua ja paikallista sopimista työpaikoilla lisätä. Koska paikallinen sopiminen työehtosopimusta paremmista ehdoista on jo mahdollista, kokoomuksen tavoitteena on ilmeisesti päästä huonontamaan palkkaa ja työehtoja.

Pääministeri antoi tänään eduskunnalle lisäksi ilmoituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta. Hallituksen suuret uudistukset jäivät vähäisiksi, kun sote-uudistuskin kaatui odottamaan seuraavaa hallitusta. Taloutta ei ole saatu nousuun, vaikka Stubbin mukaan valtio on sopeuttanut (eli leikannut) kuudelle miljardilla. Hänen mielestään leikkaus- ja höyläyslinjalla täytyy kuitenkin jatkaa, koska lainarahalla elvyttäminen – siis työpaikkojen luominen – johtaa meidät ”Kreikan tielle”. Tosin Kreikassa ei ole elvytetty velaksi vaan leikattu ja kurjistettu tavallisten kreikkalaisten toimeentuloa ja palveluja. Nyt vasemmistohallitus yrittää elvyttää ja kitkeä korruptiota kohtuuttomien lainaehtojen ja ulkomaisen painostuksen ristipaineissa.

Nämä esimerkit kertovat siitä, että meneillään on kova hyökkäys reiluja työehtoja ja laadukkaita julkisia palveluja vastaan. Globaalien suuryhtiöiden tukema oikeisto ja nationalistinen populistioikeisto löytävät toisensa juuri näissä kysymyksissä.

Suomi ei ole Kreikka, mutta suomalaisen oikeiston ja median suhtautuminen Vasemmistoliiton työllistämis- ja elvytysvaatimuksiin on pienemmässä mitassa samaa kuin Kreikan Syrizan kohtaama kansainvälinen mollaus ja painostus. Media haluaa leikkauslistoja ja kauhistelee valtionvelan määrää. Vasemmisto on tarjonnut sitä vastoin oman veromallinsa, jossa hyvinvointivaltion tarvitsemat verotulot otetaan sieltä, missä rahaa on – jokaiselta siis maksukykynsä mukaan. Maksamattomia veroja liikkuu myös veroparatiisitaloudessa, johon Vasemmistoliiton vaaliohjelmakin pureutuu.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.