Tulos tai ulos – Sipilä omassa sopassaan

2

Elina Lepomäki osui naulan kantaan ja sanoi ääneen sen, minkä asiantuntijat ja kollegat ovat tienneet jo kauan: hallituksen sote-uudistus on kaikkea muuta kuin tavoitteiden mukainen eikä sitä ole järkeä viedä eteenpäin. Tämä sai hallituskumppanit varpailleen ja vakuuttelemaan, että sote viedään maaliin, maksoi mitä maksoi. Sipilän ”tulos tai ulos” -puheet ja uhkailu hallituksen kaatumisella tuntuu epätoivoiselta yritykseltä pitää rivit suorina ja hiljentää kriittisten äänten kasvava joukko. Demokratian ja kansanedustajan omantunnonvapauden kannalta on huolestuttavaa, jos asiantuntijoiden näkemykseen soten valuvirheistä ei saa yhtyä, vaan hallitusta pitää puolustaa, vaikka se olisi kuinka väärässä.

Jo nyt hallituksen sote-sekoilut ovat saaneet aikaan epätietoisuutta ja paniikkiratkaisuja. Palveluiden näivettymisen ja keskittämispelon vallassa kunnat ovat lähteneet ”varmistamaan” lähipalveluita keskittämällä tuotantoa yksityisiin käsiin. Kansainväliset terveysjätit, kuten Attendo ja Terveystalo, taputtavat käsiään samaan aikaan kun Kokoomusta peesaavat kepuministerit pyyhkivät kylmää hikeä otsaltaan ”pakko viedä maaliin” -mantraa hokien. Kenen etua hallitus oikein ajaa uudistuksella, joka ei vastaa sille asetettuja tavoitteita? Ei ainakaan sen tavallisen pienen ihmisen, jolle oikea-aikaiset ja laadukkaat sote-palvelut piti turvata.

Kaiken kukkuraksi Keskustaa vaivaa aluepoliittinen skitsofrenia. Maalaisliiton ajoista alkaen on puhuttu aluepolitiikan merkityksestä ja koko Suomen asuttuna pitämisestä, mutta mitä onkaan tapahtunut keskustavetoisen hallituksen aikana? Keskittämisvimma on leimannut niin koulutuspolitiikkaa, oikeudenhoitoa kuin terveyspalveluitakin. Uudistuksiksi verhoillulla leikkauspolitiikalla näivetetään pikkuhiljaa pienten kuntien ja kaupunkien elinvoimaisuus palveluiden kadotessa kasvukeskuksiin.

Esimerkki kaksilla rattailla ajamisesta on päivystysasetuksen kiristys, jonka pääarkkitehti on keskustalainen ex-peruspalveluministeri Rehula. Hän runnoi läpi ryhmässään ja eduskunnassa lakipykälät, jotka johtavat väistämättä pienten sairaaloiden synnytystoiminnan ja leikkaustoiminnan alasajoon. Samalla kun maakunnassa kepulaiset ovat liian myöhään heränneet vastustamaan ministereidensä ajamaa keskittämistä, on Sipilän hallitus siunannut kaikki kiristykset ja säästöt.

Raahen sairaalan leikkaustoiminta ja Oulaskankaan synnytykset voidaan turvata lain tai asetuksen muutoksella, mutta löytyykö siihen poliittista tahtoa hallituksen riveistä? Toivottavasti.

Kansalaisaloitteiden käsittelyssä korostetaan omantunnonvapautta. Silti synnytystoiminnan turvaamiseksi laaditun kansalaisaloitteen kohdalla kepulaisten kädet sidottiin. Toisin oli, kun alkoholilakia muutettiin. Sen ensimmäisessä käsittelyssä edustajat saivat äänestää omantunnon nimissä myös esitystä vastaan. Näin epäjohdonmukaisilla periaatteilla keskittäjä Sipilä johtaa nukkehallitustaan.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Ei todellakaan tarvitse tuota leikkaus toimintaa säilyttää Raahessa hyvä kun tuo Sipilä leikkaa siinä on mies paikallaan . leikkaus toiminta kannattaa keskittää Ouluun , minut on leikattu kerran Raahessa ja kerran Oulaisissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.