Toinen aste maksuttomaksi opiskelijoille

0

Olen suhteellisen vähävaraisesta perheestä ja opiskelen ulkopaikkakunnalla, sillä oma kuntani ei tarjoa tarvitsemaani koulutusta. Yksin asuminen ja siihen liittyvät suuret kustannukset aiheuttivat suuria rahallisia vaikeuksia perheessäni ollessani alaikäinen. Yllättävät kulut, kuten parin päivän varoitusajalla ilmoitettu maksullinen liikuntatunti saattoivat tarkoittaa, ettei perheeni syönyt pariin päivään kuin puuroa.”

Pelastakaa Lapset ry:n keräämiä tositarinoita Suomesta

Eduskunnassa keskustellaan tänään kansalaisaloitteesta, jonka tavoitteena on saada toinen aste maksuttomaksi kaikille opiskelijoille. Kansalaisaloitteen tukijoista löytyy laaja joukko lapsi- ja opiskelijajärjestöjä ja sen allekirjoitti lopulta 53 098 suomalaista. Olen todella iloinen, että tarvittava määrä nimiä saatiin kasaan ja eduskunta pääsee nyt käsittelemään tätä tärkeää tavoitetta.

Mutta miksi maksuton toinen aste on niin tärkeä tavoite? Huolestuneita ääniä perheiden taloudellisen tilanteen vaikutuksista nuorten valintoihin tulee nyt monelta eri suunnalta. Viimeisimmän Nuorisobarometrin tulosten valossa tiedämme, että raha todella erottelee nuorten opiskelumahdollisuuksia. Erityisesti tämä näkyy kokonaan perusasteen ulkopuolelle jääneiden nuorten tilanteessa. Yksi Nuorisobarometrin kysymyksistä oli, oletko joutunut karsimaan opiskeluvaihtoehtojasi rahanpuutteen vuoksi. Kokonaan perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevista tähän vastasi kyllä 42 prosenttia.

Nuorisobarometrin tulokset järkyttävät maassa, jossa olemme tottuneet ajattelemaan, että kaikki voivat opiskella vaikka korkeakoulututkinnon ilman, että se kaatuu rahaan. Mutta näin suurella osalla seinä tuleekin vastaan taloudellisen tilanteen takia jo heti peruskoulun jälkeen! Tämä vaikuttaa myös kouluttamattomuuden periytymiseen.

Haastattelujen perusteella voidaan sanoa, että rahanpuute on erityisesti ammatillisen koulutuksen valinneiden ongelma. Ammattikouluissa opiskelevien kustannukset vaihtelevat suuresti eri ammatillisten tutkintojen, opintolinjojen ja alojen välillä ja kokonaiskustannuksia on vaikea arvioida. Opiskelijat maksavat alakohtaiset työvälineet, tarvikkeet ja työasut.

Ammattikouluissa opiskelevat joutuvat lukio-opiskelijoita useammin muuttamaan lapsuudenkodistaan toisen asteen opintojen vuoksi. Köyhyysriski lisääntyy nuorella iällä kotoa muuttaneilla. Myös koulumatkojen kustannukset voivat olla merkittäviä.

Toisen asteen hintalappu on akuutti ongelma kuitenkin myös lukion puolella. Lukiokoulutuksen suorittamiseksi oppimateriaalien ja tietotekniikan lisäksi maksetaan myös ylioppilaskokeisiin osallistumisesta ja jokaisesta kirjoitettavasta aineesta tutkintomaksu. Pelastakaa Lapset ry:n arvion mukaan lukiokoulutuksen kokonaiskustannukset ovat 2500 euroa. Tämä on valtava summa erityisesti pienituloisille perheille ja perheille, jossa on monta lasta toisen asteen opiskelijoina samaan aikaan.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.