Raahen leikkaustoiminta ja Oulaskankaan synnytykset pelastettava

7

Raahen sairaalan synnytysosaston ovet sulkeutuivat vuonna 2012, vaikka valtuusto oli edellyttänyt synnytystoiminnan jatkamista.  Myös lakkauttamispäätöksestä tekemäni valitus kaatui hallinto-oikeudessa. Lakkauttamista perusteltiin päivystysasetuksella, joka ei ollut vielä edes voimassa. Nyt tätä samaista asetusta on kiristetty kerta toisensa jälkeen. Sipilän hallituksen keskustalaiset ministerit Rehula ja Saarikko näyttävät olevan sairaaloiden toimintojen keskittämisen kruunaamaton kuningas ja kuningatar. Pienten sairaaloiden laadukas ja kustannustehokas toiminta ajetaan alas potilasturvallisuuteen vedoten, vaikka todellisuudessa järjettömien vaatimusten takana on säästösyyt. Mutta paljonko ihmisten hyvinvointi lisääntyy ja säästöä syntyy, jos potilas ehtii kuolla ennen hoitoon pääsyä tai vastasyntynyt vammautuu matkasynnytyksessä? Näyttää siltä, että erityisesti Keskusta haluaa lisätä pitkistä etäisyyksistä aiheutuvia riskejä.

Tästä esimerkkinä on tapaus Oulaskangas, missä on tehty kaikki asetuksissa vaaditut toimenpiteet, mutta silti synnytykset yritetään kaikin keinoin siirtää Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Tietojen mukaan korkein hallinto-oikeus on jo antanut päätöksensä sairaanhoitopiirin tekemään valitukseen ja päätös tulee julkisuuteen lähiaikoina. Kotisynnytykset ja taksissa tien päällä synnyttäminen on laillista, mutta sairaalassa synnyttäminen on laitonta ja vaarallista, ainakin Valviran tulkinnan mukaan. Tätä on vaikea maalaisjärjellä ymmärtää.

Synnytysten lisäksi useista sairaaloista uhkaa loppua myös anestesiaa vaativat leikkaukset, kun ministeriö valmistelee jälleen uusia kriteereitä. Puolen tunnin aikavaatimus leikkaavasta sairaalasta tukisairaalaan tuntuu enemmän kuin keinotekoiselta ja hatusta vedetyltä vaatimukselta, mikä ei perustu yhtään mihinkään. Lisäksi eri leikkauksia tulee olla jatkossa tietty määrä, jotta niitä voidaan sairaalassa tehdä. Tämäkin asettaa ihmiset alueellisesti eriarvoiseen asemaan, kun matka leikkaavaan yksikköön saattaa muodostua kohtuuttoman pitkäksi.

Nämä uudet kriteerit ja koko päivystysasetus ovat ministeri Saarikon käsissä. Vastuun siirtäminen sairaanhoitopiirille tai kunnille on pelkkää käsien pesua, sillä ministerillä on valta muuttaa päivystysasetusta ja päättää siitä, otetaanko uusia kriteereitä käyttöön.

Raahe on maakunnan toiseksi suurin kaupunki, joka tarvitsee myös tulevaisuudessa oman sairaalan, jossa on riittävät ja laadukkaat palvelut, kuten leikkaustoimintaa. Toivottavasti ministeriltä löytyy tahtoa säilyttää alueellisesti hyvin toimivat palvelut ja antaa todellista valtaa uusille maakunnille itse päättää, kuinka ja missä palveluja tuotetaan.

JAA

7 KOMMENTTIA

 1. Tässä on nimenomaan kysymys vain säästöistä, kuten Hänninen mainitsee. Lyhytnäköisistä sellaisista. Ja ne on vain koetettu verhota nätisti potilasturvallisuuden taakse. Valvira on tässä pelissä täysillä mukana, siellä on takana virkamiesten arvovaltakysymys: tehtyjä päätöksiä ei peruta omanarvontunteen vuoksi. On mielenkiintoista ollut seurata nimenomaan Oulaskankaan tilannetta. Siellä on aina uudet vaatimukset täytetty pilkulleen, mikä varmaan on yllättänyt niin Valviran kuin poliitikotkin. Ja tähän on sitten vastattu uusilla, yhä tiukemmilla vaatimuksilla. Totta on synnytysten osalta, että mikäli Oulaskankaan synnytysosasto lakkautetaan, tulevat matkasynnytykset varmasti lisääntymään. Nämä vältääkseen on lisättävä synnyttäjien sairaalassaoloaikaa, mikä tulee taas lisäämään kustannuksia. Miten se menikään se hölmöläisten sängynpeitteen jatkaminen…?

 2. Vaalit lähestyy ja puhetta pitää pitää oman alueenpalveluista. Ja tietenkin kustannuksista välittämättä.Erään vasemmistoliiton kansanedustajan sanoin, miljardi sinne, miljardi tänne, ei se niin nuukaa ole.

  • Niin tarkoittaako tuo sinun kommentti, että Raahen ja Oulaisten aluesairaalat pitäisi ajaa alas säästösyistä? Sano suoraan, älä kiertele.

 3. Haluatko itse leikattavaksi sairaalaan, jonka lääkäri tekee muutaman samanlaisen leikkauksen vuodessa? Minä haluan erikoistuneen leikkaavan lääkärin. Ihmiset synnyttää muutaman kerran elämässään ja harvat joutuvat leikkauksiin. Kai näille voi tarjota parhaan mahdollisen hoidon, vaikka sitten tunnin ajomatkan päästä.

  • Mihin perustat väitteesi? Et ainakaan tilastofaktoihin. Väitätkö, että alusairaaloiden lääkärit eivät ole ”erikoistuneet”? Pienissä yksiköissä on asiakastutkimuksen mukaan paras palvelu – mm. Oulaskangas sai parhaat pisteet koko valtakunnassa. Ja synnytysosastoiden lakkauttaminen tarkoittaa kyllä paljon pidempiä kuin tunnin ajomatkoja. Onhan yksityisklinikoillakin pienet asiakasmäärät yliopistosairaaloihin verrattuna – kyseenalaistatko niiden asiantuntemuksen? Tässä ei ole kysymys siitä, että olisi epäilys leikkaavien lääkäreiden kokemuksesta, vaan halutaan keksiä syitä, joilla sairaalaverkkoa saataisiin karsittua. Säästösyistä. OYS:n lääkärit käyvät maakunnissa leikkaamassa, ja Oulaskankaalla on olemassa systeemi, jossa leikkaavat lääkärit kiertävät eri yksiköissä. Täysin tuulesta temmattu väite siis.

 4. Tämä kirjoitus sopii sellaisenaan myös Kemiin. Synnytystoimintaa ollut iät ajat, mutta nyt pitäisi lopettaa. Tämäkin on yksi syy syntyvyyden laskun jatkumiseen. On ikävä surata, kun hallutukseesa selittäjät vaihtuvat. Tämä on mm. keskusta kannatuksen laskun syy. Ei välitetä vähääkään alueellisista palveluista.

  • Korjataan lyöntivirheet:

   Tämä kirjoitus sopii sellaisenaan myös Kemiin. Synnytystoimintaa ollut iät ajat, mutta nyt pitäisi lopettaa. Tämäkin on yksi syy syntyvyyden laskun jatkumiseen. On ikävä seurata, kun hallitukseesa selittäjät vaihtuvat. Tämä on mm. keskustan kannatuksen laskun syy. Ei välitetä vähääkään alueellisista palveluista.