Omaishoitajat kaipaavat jo tekoja!

2

Omaishoidosta on keskusteltu vuosia – vuosikymmeniä – ja nyt on aika tehdä konkreettisia asioita puheiden ja lupausten sijaan! Aihe kyllä kiinnostaa päättäjiä; omaishoidosta tehtiin eduskunnassa tällä vaalikaudella noin 70 aloitetta tai kysymystä.

Osallistuin viime viikolla kahteen omaishoitoa käsitelleeseen tapahtumaan: Kuka muistaa omaishoitajaa vaalien jälkeen? -paneeliin Raahessa sekä toritapahtumaan Haapavedellä. Toin niissä esille, että omaishoitajien palveluista ja erityisesti niiden saatavuudesta on huolehdittava ja pidettävä kiinni. Tärkeää on huolehtia omaishoitajien jaksamisesta. He tarvitsevat vapaapäivänsä, ja kotiin luvatut tukitoimet ja palvelut on tarkoitettu lunastettaviksi. Eläkettäkin tästä tärkeästä työstä pitää kertyä.

Allekirjoitin syksyllä lakialoitteen omaishoidon tuen muuttamisesta verovapaaksi. Vasemmistoliitto ajaa perusturvan nostamista 800 euroon kuukaudessa. Haluamme siirtää omaishoidon tuen Kelan maksettavaksi sekä yhtenäistää sen kriteerit. Yhdenvertaisuuden on toteuduttava vihdoin myös käytännössä. Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma KOHO on tarkoitettu otettavaksi käyttöön eikä vain pölyttymään arkistoon.

Lähipiirissäni on ihmisiä, jotka ovat toimineet omaishoitajina. Setäni toimi vuosia mummoni omaishoitajana 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Olen seurannut omaishoitajan arkea läheltä ja voin sanoa, että arvostan suuresti heitä, jotka tekevät arvokasta, inhimillistä ja pyyteetöntä hoivatyötä läheistensä hyväksi.

Kansanedustajana olen tutustunut myös etäomaishoitajien käsitteeseen ja heidän tekemäänsä työhön. Omaistaan matkojen päästä hoitavalle on taattavat vähintään oikeus palkattomaan vapaaseen sekä matkakorvauksiin omaisensa asioiden hoitamiseksi.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Tässäpä se tuleekin pieni ristiriita.
    Te ilmeisesti vastustatte pienyritystoimintaa ”kansamme riistäjät”.
    Tosiaankin ,oman työni ohella olen 7 vuotta toiminut vaimoni hoitajana (parkki) ,saan tukea josta pidätetään veroa 30 %.
    Vaikea sanoa asiakkailleni että työpäiväni ovat lyhentyneet kodinhoidon tähden.
    Jatketaanpa keskustelua, täytyy lähteä vaimoa vessassa käyttämään. Toivottavasti Te saatte elää terveenä.

  2. Tuo vero on kyllä ihan hävytön Pidätys niinku suurituloisella :pientä eläkettä sava hoitaja maksaa eläkkeestään 3pros.Sitten kun myönnetään pienin omaishoidon -tuki siitä meneekin jo 32-34pros ,tulee kyllä paha mieli .Eikö riittäis se mikä menis jos se lisättäis siihen eläkkeeseen jasitten laskettais vero .Ei varmaan niinpajo tekis .

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.