Oikeudenmukainen verotus lisää työllisyyttä

8

Vasemmistoliitto esitteli maaliskuussa veromallinsa, jonka tavoitteena on rahoittaa hyvinvointivaltion palvelut, pienentää tuloeroja ja selkeyttää verotusta. Samalla se lisää ostovoimaa eli kotitalouksien käytettävissä olevaa rahaa, jolla ne ostavat tavaroita ja palveluja ja siten työllistävät muita. Tämä taas vähentää sosiaalimenoja ja lisää verotuloja – syntyy positiivinen kierre.

Haluamme keventää pienituloisten verotusta nostamalla verotettavan tulon alarajan 10 000 euroon. Vastaavasti haluamme yhtenäistää suurten pääomatulojen verotuksen samaan taulukkoon palkkatulojen kanssa. Näin verotus vähenee siellä, missä vähentäminen hyödyttää eniten kansantaloutta, ja kiristyy siellä, missä kiristäminen aiheuttaa vähiten haittaa.

Myös vasemmiston ajama varallisuusveron käyttöönotto on osa elvyttävää eli työllistävää politiikkaa. Varallisuuden verottaminen ohjaa käyttämään rahaa investointeihin, joilla luodaan työpaikkoja. Arvonlisäveron tilittämisen alarajaa nostamalla tuetaan puolestaan yrittäjyyttä.

Verotuksen tulee perustua ihmisten maksukykyyn. Siksi tasaveroja kuten ruoan ja lääkkeiden arvonlisäveroa tulee laskea kohdentaen kulutuskysyntää kotimaiseen työhön ja ympäristön kannalta kestävään kulutukseen. Toisaalta esimerkiksi kiinteistöveron periminen pienistä metsätilkuista ei perustu maksukykyyn, vaan metsänomistajaa tulee verottaa vasta mahdollisista myyntivoitoista.

Oma lukunsa verotuksen oikeudenmukaisuudessa on aggressiivisen verosuunnittelun eli verovälttelyn sekä harmaan talouden kitkeminen. Työssäni eduskunnan tarkastusvaliokunnassa on tullut selväksi, että valvontaa on lisättävä ja porsaanreiät tukittava, jos haluamme, että Suomessa syntyneet voitot hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa. Taistelu harmaata taloutta vastaan ja veroparatiisien sulkemiseksi on otettava yhdeksi seuraavan hallituksen keskeiseksi tavoitteeksi.

JAA

8 KOMMENTTIA

 1. Katjan ”oikeudenmukainen verotus” tosiaan lisää työllisyyttä – Ruotsissa. Suomalainen verohelvetti ajaa maasta verojen maksajat. Nykyhallituksen suurin virhe oli nimen omaan verojen korottaminen. Lisäkorotuksiin ei tosiaankaan ole enää varaa.

  Vastuulliset puolueet ovat onneksi sisäistäneet veronkorotusten haitallisuuden. Äänten kalastelu ihmisten välistä kateutta lietsomalla on vanhaa kommunistipropagandaa. Työstä pitää jäädä jotain käteen verojen maksun jälkeen. Tämä on koko yhteiskunnan etu.

 2. ” haluamme yhtenäistää suurten pääomatulojen verotuksen samaan taulukkoon palkkatulojen kanssa.”
  ”vasemmiston ajama varallisuusveron käyttöönotto on osa elvyttävää eli työllistävää politiikkaa. Varallisuuden verottaminen ohjaa käyttämään rahaa investointeihin”

  Jokin tuossa mättää.
  Vasemmistoliitto haluaa toisaalta lisätä pääomatulojen verotusta, jota pääomatulojen verotus palkkatulotaulukkojen mukaan tarkoittaa, ja toisaalta ottaa omaisuusvero käyttöön kertoen omaisuusveron käyttöönoton lisäävän investointeja.

  Miten omaisuuden ja pääomatulojen verotuksen kiristäminen lisää investointeja ?

 3. ”Varallisuuden verottaminen ohjaa käyttämään rahaa investointeihin, joilla luodaan työpaikkoja. ”

  Hetkinen, vasemmiston logiikan mukaan varallisuusvero kannustaa investoimaan, jolloin pääsisi maksamaan euromääräisesti entistä suurempaa varallisuusveroa?

 4. Justiinsa putkahti tuossa työttömälle lisäverolappu. Ansiosidonnaisesta päivärahasta menee jo 28 prosenttia veroihin ja lisää oltas vailla.
  Maksoin aikoinaan palkkatuloista suhteessa vähemmän veroja mukaanlukien TEL ja TVM. Töitä ei vain löydy täältä päin, pitänee kohta suunnata muille maille issä ei ikärasismi jyllää.

 5. Vasemmisto ” Arhimmäki ” istuskeli hallituksessa joka korotti alvit elintarvikkeissa , auntokaupan varainsiirto myös velkaosuudesta . Jäikö mitään korotusta mikä kutisti taviksen ” sisämarkkinoiden ” toimintaa?

 6. Katja, miten ”Varallisuuden verottaminen ohjaa käyttämään rahaa investointeihin, joilla luodaan työpaikkoja.”?

  Hyvä ihminen – työpaikkojen luominen nimen omaan tarvitsee pääomaa(=varallisuus). Kun varallisuutta pienentää verottamalla, aiheuttaa vain sen ettei uusia yrityksiä ja työpaikkoja synny tai olemassa olevia laajenneta.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.