Hallitusohjelma on köyhän kyykytystalkoot

6

Kommentoin hallitusohjelmaa eilen tuoreeltaan: hirveätä luettavaa. Mustamultahallitus lähti rajujen leikkausten tielle. Pääministeriksi tänään valittava Juha Sipilä väitti tiedotustilaisuudessa, että leikkaukset koskevat kipeästi kaikkia. Pienituloisia, lapsiperheitä, opiskelijoita ja hoitoa tarvitsevia tosin sattuu huomattavasti enemmän kuin Suomen raharikkaita.

Palveluilta rahat pois kahta kautta

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kuntien valtionosuuksien jäädytykseen, mikä leikkaa suoraan peruspalveluista. Tosin sosiaalisia ja terveysongelmia ennaltaehkäisevien kulttuuri-, liikunta- ja koulutuspalveluiden yksityistämistä helpotetaan vastauksena kuntien rahapulaan.

800 miljoonan suorien sosiaaliturvaleikkausten ja ”yhteiskuntasopimuksen” nimissä ay-liikkeeltä kiristettävien palkanalennusten myötä ostovoima jatkaa laskuaan. En ymmärrä, miten kotimarkkinoiden kurjistaminen auttaa vientiteollisuutta elpymään! Tarpeellinen 1,6 miljardin investointipaketti työllistää ja mahdollinen tuloveron lasku lisää hieman kotitalouksien käytössä olevaa rahaa, mutta samalla veroale vähentää entisestään hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa.

Lapsiperheitä rokotetaan siis lakkauttamalla lapsilisien indeksikorotukset, huonontamalla vanhempainrahaa ja poistamalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Kauppojen aukioloaikojen vapautus tulee aiheuttamaan ongelmia, jos kunnissa ei ole tarjolla riittävästi hoitopaikkoja lisääntyvissä vuorotöissä käyville. Tämä on jo ongelma monilla aloilla.

Riittämättömät investoinnit

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä pidän tarpeellisena 600 miljoonan investointipaketin varaamista liikenteeseen, mutta eihän se riitä. Rahoitusta aiotaan myös ”kohdentaa uudelleen” eli siirtää uusista hankkeista perusväylänpitoon ja yksityisteiden korjaamiseen. Alan järjestön mielestä 2,4 miljardin korjausvelkaan pitäisi vastata vähintään 300 miljoonalla vuodessa. Yksityiskohtaisempaa listaa liikennehankkeista ei ohjelmassa ole.

Autoveron alentaminen voi nopeuttaa autokannan uusiutumista ympäristöystävällisemmäksi. Puolet alennuksesta otetaan kuitenkin takaisin vuosittaisen ajoneuvoveron korotuksella, mikä sekin kohdistuu auton omistamiseen eikä huomioi sitä, että pitkien välimatkojen Pohjois- ja Itä-Suomessa auto on erilainen välttämättömyys kuin paremman joukkoliikenteen ruuhka-Suomessa. Joukkoliikenteen ongelmia muuten syvennetään vähentämällä sille maksettua tukea 15 miljoonalla.

Lakivaliokunnan jäsenenä kiinnostavaa on, että tuomioistuinten työtaakkaa halutaan vähentää vaikeuttamalla jatkokäsittelyluvan saamista seuraavaan oikeusasteeseen. Oudoin linjaus on kuitenkin rangaistusmääräysmenettelyn laajentaminen. Siinä siis poliisi kirjoittaa sakon tai enintään 2 vuotta vankeutta, syyttäjä vahvistaa määräyksen ja syytetty voi viedä sen jälkeen asian oikeuteen. Tämä uutisoitiin jo käräjätuomareiden korvaamisena poliiseilla, mikä ei olekaan aivan väärä tulkinta. Vallan kolmijakoon kuuluu tuomioistuimen ja toimeenpanovaltaa käyttävän poliisin pitäminen erillään.

Kipeitä päätöksiä vain köyhälle ja kipeälle

Missä on Sipilän, Soinin ja Stubbin mainostama rikkaiden osallistuminen ”talkoisiin”? On totta, että palvelumaksut ja tasaverona maksettavat kulutusverot koskevat myös rikkaampaan kansanosaan, mutta suhteellisesti eniten välttämättömyyksien verotus vie pienituloisilta. ”Solidaarisuusveron” jatkaminen ja venevero kompensoituvat perintöveron, yrittämisen ja omistamisen verotuksen kevennyksillä. Esimerkiksi kiinteistöveron korotus ja asuntolainojen korkovähennyksen rajaus eivät kohdistu pelkästään varakkaisiin vaan suoraan ja välillisesti myös pieni- ja keskituloisiin.

Hallitusohjelman ainoat voittajat ovat puolustusvoimat ja sisäinen turvallisuus. Maanpuolustuksen nykyaikaistaminen sekä eriarvoisuuden lisääntymisestä ja ilmastonmuutoksesta johtuviin uhkiin varautuminen ovat tärkeitä asioita. Taitaa kuitenkin olla, että puolustusvoimien hankinnat kohdistuvat Nato-yhteensovittamiseen. ”Sisäisen turvallisuuden” eli meihin suomalaisiin kohdistuvan tiedustelu- ja muu poliisitoiminnan lisämääräraha kertonee eduskunnan ”poliisipuolueen” vahvuudesta.

Työttömien ja työntekijöiden kannalta hallitusohjelma on myös hirveätä luettavaa. Työnvastaanottovelvoitetta kiristetään, vuorotteluvapaata tiukennetaan ja ehkä poistetaan kokonaan, koeaikaa pidennetään ja alle vuoden työsuhteen saa solmia määräaikaisena ilman syytä. Jopa vuosilomalla sairastaminen kuluttaa enemmän lomapäiviä kuin ennen. Kokoomus ja EK jatkavat myös työntekijöiden joukkovoiman murentamista, kun hallitus kannustaa paikallisen sopimisen lisäämiseen.

Lapsivaikutusten arviointi tarpeen!

Jos hallitusohjelmassa on jotain positiivista, voisi mainita omaishoitajien vapaiden turvaamiseen suunnatut rahat sekä lastensuojelun ja lapsiperheiden kotiavun lisärahoituksen. Takuueläkkeeseen tulee pieni korotus. Valitettavasti se on silmänlumetta, kun samaan aikaan heikennetään lääkekorvauksia ja asumistukea. Hallitus lupaa myös lisätä lapsivaikutusten arviointia. Tosin iso osa lapsiperheitä, koulutusta ja kuntien palveluja koskevista ohjelman linjauksista ei itse kestä kriittistä arviointia lapsivaikutusten näkökulmasta.

Kannatan eri puolueissa esitettyjä ehdotuksia punavihreän opposition yhteisestä ”varjohallituksesta”, joka toimisi aktiivisena vastapainona oikeistohallitukselle. Lisäksi aion esittää parlamentaarista yhteistyötä ja seurantaa hallituksen perustulokokeilulle. Opposition vähäisiksi haukutut vaikuttamismahdollisuudet pitää ottaa maksimaaliseen käyttöön, jotta neljän vuoden päästä on jäljellä jotain, minkä pohjalle hyvinvointivaltiota voi alkaa jälleenrakentaa.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Vaikka ketkä olisi hallituksessa olisi tehtävä leikkauksia jotka koskettavat meistä useimpia. Se on vaan nyt pakko. Tää on älytöntä ja surkuhupaisaa kun nyt aletaan sitten haukkua leikkauksia ja edellisen hallituksen aikaan rutkutettiin kun mitään ei saatu aikaan. En omista mitään, olen työtön, näkyvissä ei ole valoa tunnelin päässä, silti olen tosi iloinen näistä leikkauksista ja tästä että on alettu tekemään jotakin. Sitä viisastenkiveä ei ole olemassa joka sopisi kaikille. Me köyhät ollaan kyykyssä ihan joka tapauksessa.

 2. Hyvä kirjoitus. Mutta nyt rapakunnossa olevan Suomen talouden korjaaminen ei ole edellsen hallituksen toimesta riittävästi onnistunut. Kuihtuminen on vain jatkunut. Nyt on pyrtittävä lisäämään yritystoimintaa ja sitä kautta työläisille työtä ja hyvinvointia. Myös köyhien oloja voidaan paremmin korjata, jos valtion talous on saatu ensiksi kuntoon. Vasemmiston on tosiasiat myös tunnustettava eikä jäädä säilyttämään nykyrakenteita.

 3. Eikö mitään positiivistä ajattelua,ei sitä ihminen jaksa muuten.

 4. On pakko kommentoida muutamia ylilyöntejä ylläolevassa mielipiteessä.Ensinnäkin jos leikkaukset olisi aloitettu jo vuosia sitten, ei kävisi niin kipeää nyt. Ns. jakopuolueet (kommunistit, sosiaalidemokraatit) eivät koskaan pysty ottamaan vastuuta valtiontaloudesta ,jos se tarkoittaa leikkauksia. Kyseiset puolueet voivat olla hallituksessa vain hyvinä aikoina. En henkilökohtaisesti tunne yhtään ahkeraa kommunistia. Siksipä ymmärrän hyvin huolen ”työn vastaanottamisen kiristämisestä”.Kannatan kaikkia työntekemisen ja teettämisen kustannusten pienentämistä, koska vain sillä tavalla voimme pitää edes nykyisenlaisen suomen.Täytyy ihmetellä että tällaista kirjoitusta joutuu lukemaan vielä 2015.

 5. On moni ihminen ja kirjoittaja pihalla asioista kuin lumiukko.
  Työmies Oulusta kehtaa väittää että vasemmisto voi olla hallituksessa vain hyvinä aikoina. Täyttä paskapuhetta.
  Oikeisto sössi kaiken 90 – luvun alussa ja -95 vasemmisto voitti vaalit ja laittoi asioita kuntoon 1995 – 2003.
  Sen jälkeen voitti oikeisto ja nousukausi meni täysin hukkaan, kun ei osattu hoitaa asioita ja varautua niin 2008 kun kriisi laukesi, oli täälläkin heti paskat housuissa kokoomuksen ja keskustan johtaessa maata väärin.
  Ja miksei nämä keskity veronkiertoon?
  Sitä kautta menetetään jopa miljardeja mutta nämä ”unohti” sen ohjelmastaan !

  • Voi ,voi. Lukisitpa IIro Viinasen kirjan vaaran vuodet 91-95.Esko Ahon porvarihallitus sai konkurssipesän hoidettavakseen, ja oli todella lähellä suomen ajautuminen IMF:n holhoukseen.95 aloittaneessa Lipposen hallituksessa Iiro jatkoi 2 v rahaministerinä samanlaisia leikkauksia kuin Ahon hallituksessa ,mutta ei ole pitänyt päiväkirjaa niistä vuosista, koska omien sanojensa mukaan kriisi oli jo väistynyt.Sitäpaitsi Paavo Lipponen olikin ”oikeistodemari”, ja mielestäni paras sossupuolueesta kautta aikojen.Veronkierrosta: Miksi yrittäjät vievät firmansa viroon ja tekevät sieltä urakoita helsinkiin? Olisiko suomen halvaannuttavassa ay-mafissa vika.