Eduskunnan viikko: Pelso, Posti, Talvivaara ja Kreikka

5

Viikko alkoi tuttuun tapaan maakuntavierailulla. Tällä kertaa vierailimme maakuntahallituksen kanssa Pelson vankilassa. Pelso tarvitsee pikaisen investointipäätöksen, jotta vankilan tilat saadaan asianmukaiseen kuntoon. Työllisyyden osalta on tärkeää huolehtia vankipaikkojen – myös naispaikkojen – säilymisestä. Keskustelujen mukaan vankilan toimintaa rasittavat myös valtion Senaatti-kiinteistöjen perimät suuret vuokrat.

Tiistaina Posti tiedotti sulkevansa 77 omaa myymäläänsä ja irtisanovansa yli 300 työntekijää. Vaadin tiedotteessa valtionyhtiön omistajaohjausta puuttumaan tilanteeseen. Irtisanomisten ja toiminnan ulkoistamisen myötä Postin palvelun laatu tulee heikkenemään.

Eduskunnan käsittelyyn tuli valtion lisätalousarvio, jonka suurimmat menolisäykset liittyvät Talvivaaraan, maatalouden ympäristökorvauksiin sekä puutuotannon tukeen. Lähetin juuri Kalevaan mielipidekirjoituksen, jossa toin esille, että toivottavin ratkaisu Talvivaarassa on ympäristötuhojen korjaaminen sekä kannattavan ja työllistävän kaivostoiminnan aloittaminen valtion voimin. Näyttää kuitenkin siltä, että mustamultahallituksen linja vie yksityiseen omistukseen, kunhan ympäristöongelmia hoidetaan ensin veronmaksajien rahoilla.

Parhaillaan käydään neuvottelujan Kreikalle aiemmin myönnetyn rahoituspaketin viimeisen erän maksamisesta. Pääministeri on suhtautunut pessimistisesti sovun löytymiseen – eikä ihme, sillä troikka ja erityisesti Saksa näyttävät tyrmäävän jokaisen kompromissiehdotuksen. Kreikan kannalta kohtuuttomiin lainaehtoihin ole järkevää eikä edes käytännössä mahdollista suostua. Raha ja talous -blogi kirjoitti viidestä harhakäsityksestä, jotka vaivaavat suomalaista keskustelua Kreikan taloudesta.

Tällä viikolla eduskunnassa keskustellaan normien purkamisesta pääministerin ilmoituksen pohjalta sekä päivystysasetuksen muuttamiseen ja pienempien sairaaloiden synnytysten turvaamiseen tähtäävästä kansalaisaloitteesta.

JAA

5 KOMMENTTIA

  1. Kiitos Katja, että pidät meidät tavalliset kansalaiset ajan tasalla. On se kumma, että työpaikat vaan katoaan vaikka Sipilähän lupasi 200 tuhatta utta työpaikkaa.
    Mitä Talvivaaraan tulee niin totta veronmaksajien rahat kelpaavaat siihen saakka kunnes tuotanto on siinä mallissa, että se mahdollisesti alkaa tuottamaan sen jälkeen rahat eivät enää tulekkaaan takaisin vaan menevät jonnekkin muualle. Mitä Kreikkaan tulee niin tavalliset kansalaiset eivät ole nauttineet menneistä velka rahoista vaan ne ovat vauneet muualle. Harha kuva Kreikasta ja sille myönnetyitä rahoista kansalaisten keskuudessa on suuri ja harva tietää koko totuutta.

    • Olen erittäin huolestunut Katja tästä sipilän porukan suunnitelmasta lopettaa eläkeläisten asumistuki. Tämä on mielestäni aivan järkyttävää! Mitä niillä päässä liikkuu, ei mitään. Tiedän paljon pienellä eläkkeellä olevia sairaita ihmisiä jotka jo nyt joutuvat jättämään tärkeän lääkkeen ottamatta jotta saa alennuskorista kaupasta ruokaa. MIKSI rangaistaan näitä ihmisiä jotka taatusti ovat arvokkaan vanhuuden ansainneet, miksi. Leipäjonoihin joutuvat, tai sosiaalivirkailioiden kiusatuksi.Pitäkää isoa ääntä näistä karmeista leikkauksista vähäosaisia kohtaan jotta järki voitaisi.

  2. Kyllä pitäisi lopettaa koko kaivos eikä leikkiä veronmaksajien rahoilla.Tämä on sellainen kaivos joka ei tule ikinään tuottamaan muuta kuin saastetta .Kyllä on pohjaton kaivo rahoittaa tuo saastepesä , saasteita kyllä tulee ja leviää pitkin Oulujoen ja Savon reittiä ja työpaikat tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi että olisi parempi maksaa palkka kotiin niin ei saasteita tulisi niin paljon.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.