Eduskunnan viikko: Liittokokouksesta hallitusohjelmaan ja Kasitiehen

1

Maanantaina työviikko alkoi Pamin liittokokouksesta Helsingin Messukeskuksesta. Kolmipäiväiseen liittokokoukseen oli saapunut 392 kokousedustajaa eri puolilta Suomea valitsemaan Suomen toiseksi suurimmalle ammattiliitolle valtuutetut, hallituksen jäsenet ja muut liiton johtohenkilöt. Liiton puheenjohtajaksi valittiin Ann Selin ja hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Niina Koivuniemi.

Eteläranta 10:stä eli Elinkeinoelämän keskusliitolta esitettiin jälleen työelämän heikennyksiä. Jyri Häkämiehen mielestä sunnuntaikorvauksia ei pitäisi enää työntekijöille maksaa. Samaan aikaan eduskunnassa käytiin tiistaina ja keskiviikkona laajaa keskustelua pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmasta. Tässä osa omasta puheenvuorostani:

”Täällä salissa on syytelty meitä vastuuttomuudesta ja siitä, että velalla oltaisiin elvyttämässä. Kuntapoliitikkona voin todeta, että jos kunnissa ei otettaisi velkaa investointeihin, niin siellä ei rakennettaisi yhtään mitään tänä päivänä. Yhtään koulua, päiväkotia tai julkista tilaa ei pystytä peruskorjaamaan ilman velanottoa. Se on välttämätöntä peruskorjausta, jotta voidaan huolehtia siitä, että lapsilla ja vanhuksilla on turvalliset ja terveelliset tilat ilman sisätilaongelmia.

Jotakin hyvää tästä hallitusohjelmasta täytyy sanoa, eli on hienoa, että panostetaan biotalouteen, lastensuojeluun ja omaishoitoon varataan lisää rahoitusta. Mutta koska hallitusohjelmaa pitää tarkastella kokonaisuutena, niin mitään hyvää en löydä näistä leikkauksista, mitä hallitus nyt on esittämässä. Jos me leikkaamme koulutuksesta, se kyllä tulee näkymään tulevaisuudessa Suomen kilpailukyvyssä.”

Hallitusohjelmasta voisi nostaa esiin vielä esiopetukseen kaavaillut säästöt. Esikoulupäivän täydentävä hoito aiotaan korvata maksullisella kerhotoiminnalla, joka laskee varhaiskasvatuksen laatua ja voi aiheuttaa myös työttömyyttä, sillä kerhotoimintaan ei tarvita nykyisiä lastentarhanopettajia. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat säästöistä syystäkin huolissaan.

Vaikka pääministeri sitkeästi muuta väittää, eniten tienaava tai omistava kansanosa ei osallistu ”säästötalkoisiin”. Verotusta kiristetä, ei varallisuusveroa tai suuria pääomatuloja. Agressiivisen verosuunnittelun hillitsemisestä ei ole mainintoja, sitä vastoin perintöverotuksen ja omaisuusjärjestelyjen höllentämisestä on. Vastauksena Sipilän puheisiin arkkipiispa Kari Mäkinen ilmoitti, että hänet saa osallistaa talkoisiin verotusta kiristämällä. Arkkipiispan mielestä yhteiskuntaa ei voi rakentaa hyväntekeväisyyden varaan.

Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jarmo Myllymäki pistäytyi vieraanani ja toi kaupungin terveiset koskien käräjäoikeuksien vähentämistä. Raahe ja Pohjois-Pohjanmaan liitto ovat lausunnoissaan vedonneet Raahen istuntopaikan säilyttämisen puolesta.

Torstaina hallituksen luottamusäänestyksen jälkeen kävin tapaamassa Kasitie ry:n ihmisiä muiden valtatie 8:n varrella tai lähialueella asuvien kansanedustajien kanssa. Torniosta Turkuun ulottuvalle alueelle on laadittu Kasikäytävä-kehittämisohjelma, joka löytyy Kasitie ry:n nettisivuilta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä otti kantaa suurten sotaharjoitusten tuomiseksi eduskunnan käsiteltäväksi. Pääministerihän on luvannut vahvistaa asioiden parlamentaarista valmistelua.

Alkavalla viikolla alkaa valiokuntienkin työ käynnistyä kunnolla, kun ryhmät ovat saaneet valittua pysyvät edustajansa.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Bloggauksessa kuuluu minusta kuulua bloggaajan ääni. Tulin lukemaan silkasta uteliaisuudesta mutta petyin koska niin kutsuttu bloggaus muistuttaa kokouksen pöytäkirjaa bloggaajille tyypillisen vuorovaikutteisen, spontaanin ja henkilökohtaisen sävyn sijaan. Kirjoitukseen on minusta pöytäkirjamaisesti sullottu liikaa asiaa kerralla sen sijaan että asioita olisi pysähdytty kommentoimaan, pohtimaan ja selittämään ”halusin ottaa tämän erityisesti esille koska minusta…”, ”on tärkeää pysähtyä miettimään mitä seuraava vuosikymmen tuo tullessaan mikäli…” jne. Voihan pöytäkirjan aina ladata nettiin saataville erikseen ja pitää blogin blogina, paitsi jos tiukka raportointi kokouksen sisällöstä oli se mitä kaleva erityisesti halusi.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.