Eduskunnan viikko: Leikkauksia tehdään kaksi käsin

17

Maanantaina Pohjois-Pohjanmaan kansanedustajat osallistuivat maakuntaliiton maakuntakamariin. Tilaisuudessa käsiteltiin kolmea hanketta: nelostien kehittämistä Oulun ja Kemin välillä, hiukkasfysiikan tutkimuskeskusta suunnittelevaa Laguna-hanketta sekä Ouluun ja muualle Perämeren rannikolle perustettavaa kansainvälistä arktista osaamiskeskusta. Osaamiskeskus toimisi arktisen merenkulun testaus-, harjoitus- ja koulutuskeskuksena, jossa järjestettäisiin muun muassa öljyntorjuntaan liittyivä harjoituksia. Toiveissa on, että Raahekin olisi jotenkin mukana hankkeessa.

Edustin keskiviikkona ryhmäämme eduskunnan keliakiaverkoston kokouksessa. Ryhmä otti kantaa ruokavaliokorvauksen säilyttämisen puolesta. Taloudelliselta kannalta korvaus on hyvin pieni hinta verrattuna kustannuksiin, joita kalliin gluteenittoman ruokavalion laiminlyönti voi aiheuttaa.

Keskiviikkona eduskunnan editse kulki myös tuhansien ihmisten Vain kaksi kättä -mielenosoituskulkue, joka kritisoi porvarihallituksen varhaiskasvatukseen kohdistamia leikkauksia ja heikennyksiä. Vasemmistoliiton puoluehallitus ilmaisi mielenosoituksille tukensa. Puolue ei hyväksy sitä, että taantuman ja laman kustannukset maksatetaan jälleen lapsille ja nuorilla.

Varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja perheiden sosiaaliturvan leikkaukset olivat esillä myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hallitusohjelman kirjaukset – pätevyysvaatimuksista tinkiminen, henkilöstömitoituksista luopuminen ja alle vuoden mittaisen määräaikaisen työsopimuksen solminen ilman perustetta – ovat kohdistumassa nimenomaan naisvaltaisille aloille.. Sen sijaan elvytystä kohdennetaan pääsääntöisesti miesvaltaisille aloille. Olisin itse halunnut kysyä, mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy edistääkseen työelämän tasa-arvoa esimerkiksi vanhempainvapaiden kustannusten jakamiseksi työnantajien kesken ja perhevapaiden kokonaisuudistuksen toteuttamiseks. Valitettavasti Vasemmistoliiton on vaikea saada puheenvuoroa kysymyksen esittämiseksi kyselytunnilla.

Perjantaina jätin kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta Suomi ei päivähoitoon, koulutukseen ja sosiaalitukiin kohdistuvilla leikkauksilla ja säästöillä loukkaa YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Mielestäni lapsen päivähoito-oikeuden vanhemman työttömyyden perusteella rikkoo sopimusta, joka kieltää syrjinnän muun muassa taloudellisen ja sosiaalisen aseman perusteella.

Viikolla tuli myös hyvä uutinen Raahen turvakotitoiminnalle, kun THL päätti myöntää valtionapua Raahen Ensi- ja Turvakodille. Kirjoitin aiheesta toukokuun lopulla.

Huomenna täysistunnossa muun muassa jatketaan perjantaina keskeytynyttä keskustelua eduskunnan oikeusasimiehen vuosikertomksesta. Olen valmistellut siitä puheenvuoroa, jossa kiinnitän huomiota ainakin vaikutusarviointien tarpeellisuuteen sekä koulutuksen yhdenvertaisuuteen, joka tulee kärsimään porvarihallituksen leikkauspolitiikan ansiosta entisestään.

JAA

17 KOMMENTTIA

 1. kyllähän minä tiedän, ettet taida hyväksyä mitään leikkausta. tietenkin armeijalta hyväksyt, kuten arhinmäki. ottaisit vain velkaa, jolla elvyttäisit. ottaisitko itselle velkaa elämiseen, jos tulot ei riitä. maksaisit sitten jos palkka paranisi?. vai vähentäisitkö omia menoja tulojen mukaan. kyllä katjan kirje on lapsus?. onneksi teillä ei ole nyt mitään sananvaltaa, ettekä tarvi. karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

  • Lukisitko taloushistoriaa vaikka edes lähi vuosikymmeniltä ennen kuin kommentoit, kiitos. Kertaakaan ei ole valtiota tehokkaasti nostettu lamasta leikkaamalla, ilman suuria lainoja leikkausten oheella. Silloin harvoin kun leikkaamalla on onnistuttu saamaan talous kasvuun on valtion alamäki alkanut lainojen loputtua. parhaiten toiminut nimen omaan paljon parjattu lainanotto ja elvyytys. toki elvyytys pitäisi tehdä myös oikein, ja siihen ei enää taida yhdelläkään politiikolla riittä aivot tässä maassa ikävä kyllä.

   • onhan USA maailman velkaisin valtio. lainat hyödyttää vain lainan antajaa. tuota minä vain ihmettelen, miten niin erilaisia on muka ns. asiantuntijat?. yksi sanoo tätä ja yksi tuota. mistä minä voin oikean muka tietää. ei minulla riitä aika kaiken seuraamiseen, lähinnä harrastuksena olen ikäni ollut tähtitiedettä seuraava ihminen. se on samanlainen, kuin tuo talousasiantuntijoiden mielipiteet. kummatkin muuttuu kovasti. toinen on suomen historia, 1900 luvulle olen rajannut. tällä hetkellä luen kirjaa suomi sodan jälkeen holmiin&mikkonen. nuorena keräsin postimerkkejä, ensin koko maailmaa, sitten keskityin ruotsin keräilyy. ei minulla todellakaan ole kuin rajatut elinpäivät täällä.

 2. Hänninen, olitte hallituksessa nostitte tasaveroa kolmesti, leikkasitte lapsilisät, jäädytitte indeksikorotukset, otitte velkaa että suomi suossa, lapoitte kreikkaan veronmaksajien varallisuutta satoja miljardeja, kehitysapuun miljardeja, kotouttamiseen miljardeja, autoverouudistus susi, rikkidirektiivistäi veronmaksajiille yli miljardin lasku vuosittain jne. Luettelo on niin pitkä että.. vasemmisto oli maailman parantaja ja suomesta maailman sosiaalitoimisto sitähän vasemmisto kokoomu,SDp, vihreät, RKP, kristilliset oli 8 vuotta.

  • On hyvä muistaa faktat. Eduskunnan enemmistönä on porvarit 1987-2019
   Kepu 16v
   Kok 8v
   Rkp 20v
   Vas/SDP n.60edustajaa vähemmistönä-140 porvaria.
   A) Rikkidirektiivi= Anu Vehviläinen(kesk)-08
   B) Autovero =Anu Vehviläinen(EU-pästösopimus-08)
   C) lapsilisä (Kiviniemen hallitus jota toteutti kok,rko,vihr-11keväällä tehty leikkauslista.
   (8e+indeksi pois=Mutta lapsiperheen muihin tukiin 182milj/vlisää.
   Ja yhä lapsilisä 12Xvuodessa/17v per.lapsi.
   Kreikkasopimus,M.Vanhanen 25.5-10
   Lyötiin lukkoon elokuun 4pv-10 Kiviniemen hallituspuolueiden äänillä.
   Joten oppositiossa oleet sdp/vas ei tosiaan noille sopimuksile voinut yhtään mitään 54edustajalla.

 3. Kyllä se on säälittävää lukea tämmöisiä itkuvirsiä pohjoisen edustajalta. Yhdesäkään kolumnissa ei ole Katja esittänyt mitään ratkaisuja miten uutta työtä ja yrittäjyyttä luodaan. Mulle-mulle jakokohteita kyllä löytyy, jonne rahaa pitäisi sijoittaa, Ei se nyt ole maata kaatavaa, jos ryhmässä on 8 lasta tai innostetaan opiskelijota opiskelemaan eikä bilettämään vuodesta toiseen.

 4. Jo on aikakin opettaa itsekutakin ottamaan ENSISIJAISEN vastuun omasta elämästään. Aivan liian kauan on kissanpäiviä vietetty yhteiskunnan kustannuksella, ja nyt kun kukkaron pohja paistaa tyhjänä, aloitetaan tekopyhä itkuvirsi poliittisten pisteiden toivossa. Tosiasioiden tunnistaminen ja tunnustaminen on kaiken viisauden alku; ilman sitä liikkua tästä sotkusta ei nousta normaaliin ja tasa-arvoiseen elämäntapaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.