Eduskunnan viikko: Hallituspohja ja valiokunnat selkenivät

4

Normaali eduskuntatyö ei ole vielä alkanut vaan viime viikko ensin odotettiin ja sitten analysoitiin uuden hallituksen puoluepohjaa. Kokoomus varmistui torstaina Keskustan ja Perussuomalaisten kaveriksi hallitusneuvotteluihin.

Kommentoin hallituspohjaa tuoreeltaan Facebookissa: ”Oli kyllä selvää, etteivät vasemmistopuolueet voi osallistua jopa 10 miljardin leikkauksia kaavailevaan hallitukseen – leikkauksia, jotka iskevät heikoimmassa asemassa oleviin kuten työttömiin, eläkeläisiin ja opiskelijoihin. Ostovoiman supistuminen pahentaa työllisyyttä entisestään. Ihmisoikeuksien ja solidaarisen tulonjaon edistäminen taitaa olla seuraavat neljä vuotta jäissä.”

Ennen yhteiskuntasopimuksen kariutumista ja hallituspohjapäätöstä totesin kolumnissa Keskustalla ja Sipilällä olevan nyt näytön paikka. Lupaukset työpaikoista ja esimerkiksi kouluverkon kattavuudesta lunastetaan elvytyspolitiikalla eikä leikkaamalla. Hallitustunnustelija on kuitenkin ilmoittanut sitoutuneensa valtiovarainministeriön laskemaan 6 miljardin leikkaustarpeeseen – tai 10 miljardiin, jonka Sipilä itse ilmoitti keskiviikkona.

Alkuviikosta vahvistettiin eduskunnan valiokuntien kokoonpano, joka on ainakin Vasemmistoliiton osalta lopullinen. Puolueemme sai hiukan yllättäen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden. Annika Lapintiestä tulikin ensimmäinen vasemmistoliittolainen ja vasta toinen nainen perustuslakia tulkitsevan valiokunnan puheenjohtajana.

Sain itse paikan liikenne- ja viestintävaliokunnasta, mikä sopiikin minulle mainiosti. Haastetta riittää, sillä liikenneinfran korjausvelka huitelee miljoonissa. Myös viestintäpalvelut ovat vaarassa näivettyä, mistä osoituksena muun muassa Postin myymälöiden ulkoistamissuunnitelma. Postilaiset ovatkin huolissaan valtionyhtiön henkilöstöpolitiikasta ja palveluiden alasajosta.

Toinen valiokuntapaikkani on lakivaliokunnassa. Se oli viime kaudella esillä erityisesti jättäessään ensin avioliittolaista tehdyn lakialoitteen käsittelemättä ja sitten antaessaan mietintöä samaa asiaa koskeneesta kansalaisaloitteesta. Lakivaliokunta käsittelee esimerkiksi rikos- ja perheoikeuteen sekä tuomioistuimiin ja vankeinhoitoon liittyvää lainsäädäntöä.

Tällä viikolla täysistunnon asialistalla on lähinnä eduskunnan erillisvirastojen toimintakertomuksia. Valiokuntakokouksia ei ole tiedossa ennen seuraavaa viikkoa. Kiinnostuneena seuraamme hallitusneuvotteluista tihkuvia tietoja.

Ps. Uusi oululainen edustajakollega Hanna Sarkkinen aloitti jo valtiopäivätoimensa kirjallisella kysymyksellä pitkäaikaistyöttömyyden hoitamisesta ja palkkatukimäärärahojen riittävyydestä Pohjois-Pohjanmaalla. Täysillä töihin siis!

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. pitisköhan sinun mielestä kauankin velkaantua? on kait loputon suo. se on minusta, kuin liian ison talon rakentaminen. kait on jossain vaiheessa myytävä ja muutettava pienempään. suomi on aivan liikaa pöhötystaudin vaivaama. eritoten julkinen sektori. vaan senhan arvaan, ettei se sinulle passaa. huuda vaan kadunkulmassa, ettei mitään saada supistaa. onneksi olette oppositiossa josta olen todella hyvillään. huvittaa, kun on lähikirjastossa 4-5 tekiää, eikä mitään tehtävää. 2 riittäisi hyvin, koska itse lainataan ja palautetaa. kirjat veisi työntekijä hyllyy. ja toki pitää siivoojakin olla erikseen. kuin NL:ssä ennen. näin minä ajattelen.

    • Teidänlaisenne sitten vaativat, että sosiaaliturvankin tulisi olla vastiikkeellista, mitähän silloin tehtäisiin, jos kaikkialla on liikaa henkilöstöä. Kyllä velalla voidaan elvyttää, mutta ei oteta syömävelkaa, vaan investoidaan. Kyllähän työttömaänkin kannatta autoa varten veka ottaa, jos saa vakituisen työpaikan, johan pääsee vain autolla. Eikä valtio tule koskaan olemaan velaton, ei sellaiseen tule edes yrittää. Romaniassa aikoinaan muuan Nikolai siihen pääsi, mutta huonosti kävi.

    • Niin ja leikkauksilla nostettu monenko valtion talous muuten kuin hetkellisesti nousuun? taloushistorian perusteella velalla investointi ja työpaikkojen luonti ollut toimivin menetelmä. Keynesiläinen menetelmä toiminut muun muassa jenkeissä isojenkin lamojen aikana, mutta ei kun kokeillaan taas Chicagon koulukunnan menetelmää porvaripuolueiden johdolla. Menetelmää joka ei lähihistoriassa ole kertaakaan toiminut ilman suurta velan oton ja leikkausten yhdistelmää, jonka jälkeen vähäosaiset kärsineet ja talouden nousukin jäänyt lyhyeksi. Työttömyyden kasvulla ja ostovoiman laskulla ei valtiota pelasteta piste.

  2. Mielenkiintoista olisi tietää miten 6-10 mrd leikkauksilla luodaan uusia työpaikkoja ? Varmaa on.että näiden leikkausten jälkeen edessä on konkurssisuma ja paha velkaantuminen,eikä siihen auta julkisenkaan sektorin alasajo,ihmisiä sielläkin on töissä,jotka vielä jotain ostavat,mutta leikkausten ostavat ja vähämmän,paljon vähemmän.Tuntemattoman kommenttiin tässä vastasin katsotaan 4 vuoden pääsrtä kumpi on oikeassa,tämä irtisanojafanaatikko ja valtion alasajaja vain minäkö

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.