Terveydenhuollon saralla työskentelevät ovat saaneet paljon ylistäviä ja kehuvia lausuntoja työstään. ”Teette arvokasta työtä ja kiitos siitä”. Se on usein kuultu toteamus yhteiskunnan päättäjien taholta näinä kriisi-aikoina. Onhan se varmasti ihan kiva kun kiitetään.

Hoitajien lomia on lyhennetty, siirretty ja peruttu, työvelvoite on kova ja hoitajat kyllä vastuullisesti tekevät sen mitä heidän on tehtävä. Se on sisään rakentunut selkärankaan, että ihmisiä, sairaita, heikkoja ja hädässä olevia autetaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Hoitajat eivät voi asettaa takamuksiaan penkkiin ja istua siinä niin pitkään kunnes kauan tiedossa ollut epätasa-arvoinen palkkaus ja työskentelyolosuhteet saadaan kuntoon.

Palkkaneuvottelut jumittaa ja on arveltu niiden siirtyvän jopa tulevalle syksylle ennenkuin jonkinlaiseen lopputulokseen päästään.

SUPER;n mukaan jopa 75 prosenttia lähi-ja perushoitajista on harkinnut alanvaihtoa.

https://www.superliitto.fi/viestinta/tiedotteet-ja-kannanotot/superin-selvitys-hoitajien-tyokuormasta-tyon-kuormittavuus-on-lisaantynyt-ja-75-lahi-ja-perushoitajista-harkitsee-alanvaihtoa/

ELÄKÖITYVIEN HOITAJIEN PAIKKAAMINEN EI PELKÄSTÄÄN RIITÄ

Ei ole ihme. Hoitoalan kriisille ei näy loppua. Päinvastoin vaan pahenee kun alalta eläköidytään ja samaan aikaan palvelutarve kasvaa ja tarvitaan ihan uusiakin työntekijöitä poistuvien lisäksi. Milloin se ymmärretään, että siitä työstä on nyt vaan maksettava oikea palkka ja työskentelyolosuhteet saatava sellaisiksi, että ammattilaiset pystyvät tekemään sitä mihin on koulutettu. Nämä on saatava kuntoon, jotta alalle saadaan hakeutumaan ihmisiä kouluttautumaan ja töihin. Tulevaisuuden tarve on valtavan iso.

Ruotsissa hoitoalan palkkaus on parempaa ja tässä korona-kriisissä hoitajien palkkoja on jopa tuplattu.

TEHYN puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kirjoittaa 16.4.2020 blogissaan:

”Ruotsalainen Vårdförbundet on tehnyt kriisitilasopimuksen kunnallisen työnantajaliiton kanssa. Sopimus koskee maakunnissa, kunnissa ja kunnallisissa yhtiöissä työskenteleviä työntekijöitä ja antaa työnantajalle valmiuslain tyyppisiä mahdollisuuksia poiketa normaaleista lain ja sopimuksen mukaisista työehdoista. Yksittäisen työntekijän osalta sopimusta voidaan soveltaa neljän viikon ajanjakso kerrallaan. Sopimus koskee kaikkia rajoitusten piirissä olevia henkilöitä. Tällä hetkellä rajoitusten piirissä ovat vain Tukholman alueen tehohoidossa työskentelevät hoitajat, mutta tilanne voi muuttua ja laajentua nopeastikin.

Rajoitusten piirissä oleville maksetaan normaalin kuukausipalkan lisäksi kriisikorvaus, joka on 120% perustuntipalkasta. Jos työntekijällä teetetään hätäylityötä, kriisikorvaus nousee 120 prosentista 150 prosenttiin.” https://www.tehy.fi/fi/blogi/ruotsin-tyonantajilta-konkreettista-arvostusta-hoitajille-enta-suomessa

Hoiva-ja hoitajakriisi ei sitten kyllä menekään muutamissa kuukausissa ohitse. Sitä ei saa päästää pahenemaan. Ihan kivahan oli se Finlandia-talo siinä sinisessä värissä, mutta nyt pitää tehdä jotakin ihan muuta. Milloin herääminen tapahtuu? Yleisesti on niin, että ihmiset käyvät töissä saadakseen itsellensä elannon. Maksaakseen asumisensa ja laskunsa, arkielämän menonsa. Lähtökohta työnteossa ei liene se, että sitä pitäisi tehdä vain kutsumuksesta alalle. Palkan pitää olla oikeassa suhteessa tehtävien, vastuun, koulutuksen ja velvollisuuksien kanssa. Niin ei hoitajien kohdalla tällä hetkellä ole.

Tuo tämän blogin kuva on otettu jonakin yönä 90-luvun alussa ja olen siinä itse. Silloinkin puhuttiin palkkojen korjaamisesta. Ei siihen koskaan ole kuulemma ollut varaa. Onko meillä varaa romuttaa nyt terveydenhuoltomme?

——————————————

Lähihoitajan runo (Riina Malinen).

”Olen läsnä elämäsi taipaleella, alussa ja lopussa, myrskyissä ja aallokoissa, ilossa ja surussa.
Ohjaan sekä ymmärrän, kuuntelen, silitän, hoivaan ja välitän.

Ruokin, pesen, nukutan, pientä lasta kasvatan. Lohdutan kun ikävä iskee, laulan, möröt karkotan.
Annan äidin, isän rakkaimmalle turvapaikan suojaisan.

Nuoruusiän tuoksinoissa, minuun tukeutua voit, yhdessä etsimme tiet ja keinot, joilla aikuisuuteen navigoit.
Kerron sinulle kuinka oletkaan arvokas ja tärkeä, ethän anna kenenkään unelmaasi särkeä.

Aikuisuuden kuhinassa, sattuu sekä tapahtuu, tällöin ehkä tapaamme, kyllä kaikki korjaantuu.
Autan, ohjaan, jutustan, surut ja huolet puolitan.

Kun unohtuu se aikuisaika ja palaat takas lapsuuteen, lempeästi ohjaten, sinne kanssas matkaa teen.
Muistellaanpa äitiä,isää, kuuntelen, kerrothan lisää.

Etsitäänpä yhdessä, oma vuode pehmeä. Kun toimintakykysi heikkenee ja päivät elon vähenee, minä turvaan hoivasi, annan sinulle aikani.
Pidän kättäs, istun hiljaa, vierelläsi, lähellä, kuiskaan vielä ”olen tässä” elon loppuhetkillä.

Tätä kaikkea teemme ammatissain, rohkeasti, pää pystyssä, oli edessä mitä vain.”

 

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Kuntapomo Markku Jalonen on aina valittanut rahan vähyyttä hoitajien palkkauksessa,ja sitähän ei ole koska olemme eurossa.Romahduksen sattuessa maat kyllä pärjää omalla valuutalla,kuten Ruotsi,mutta ei yhteisvaluutalla ja vastuilla joilla joudutaan elättämään puoli eurooppaa.

  Lisäksi Ruotsalaiset ovat inhimillisiä ja sivistyneitä,he eivät myyneet omaa isänmaataan eivätkä ole sellaisia metsäläisiä kuten vasta puusta laskeutuneet kylmäkiskoiset ja kateelliset Suomalaiset.Koronakriisissä voidaan myös ajatella,että Ruotsi uhraa ihmishenkiä säilyttääkseen taloutensa ja saadakseen laumasuojan.He ovat valinneet tämän linjan ja myöhemmin tulemme vetämään yhteenvedon Ruotsin linjasta Suomeen.

  Mutta se on lähes varmaa,että meillä 90-luvun lama-aika on tosi lähelle,kaikkine niine inhimillisine kärsimyksineen joita se aiheutti.

 2. ”Lisäksi Ruotsalaiset ovat inhimillisiä ja sivistyneitä”
  1540 kuolleen omaiset eivät varmaankaan ole kanssasi samaa mieltä tuosta inhimillisyydestä ja sivistyneisyydesta. Heidäthän enempi ja vähempi on uhrattu talouden ja laumasuojan takia.
  En näe mitään inhimillisyyttä enkä myöskään sivistyneisyyttä siinä että jääräpäisesti pidetään kiinni linjasta
  vain sen takia ettei haluta menettää kasvojaan vaikka linja osoittautuisikin vääräksi ja vaikka ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä ympärillä, siitä huolimatta jatketaan. Kovaa, kylmää ja tunteetonta on Ruotsalaisten korona politiikka.

 3. Kyllähän hoitajat olisivat jonkin koronalisän ansainneet tässä tilanteessa. Samoin ne opettajat, jotka ovat hoitaneet hommansa kunnolla. Yrityksillä kukkaron nyörit ovat löyhällä. Hyvä äitä blogisti sai 100 000 euroa tuosta vaan.

 4. R.A.P lueppa uudestaan ajatuksella kommenttini.Suomi voi vielä mennä Ruotsin ohikin koronauhreissa,kukaan ei tiedä miten tässä käy.