Kylläpä asiat muuttuivat nopeammin kuin kukaan olisi voinut kuvitellakaan. Talous syöksyy. Lomautuksen alla on sadat-tuhannet ihmiset. Lukuisat yrittäjät ovat ajautuneet ongelmiin kun kassaan ei tule rahaa. Maan rajat on suljettu ja uusimaa on eristetty muusta maasta, tosin vuotavana sellaisena kun vieläkin on ihmisiä, jotka luulevat, että Korona-kriisi ei kosketa heitä vaan mökille pääsy makkaran paistoon on tärkeämpi juttu.

Maan hallitus on jo viikkojen ajan keskittynyt kriisityöhön kuten monet eri ministeriöiden virkamiehet. THL mukaan lukien. Iso määrä eri alojen asiantuntijoita ovat pistäneet päänsä yhteen löytääkseen viisaita ja onnistuvia ratkaisuja tilanteessa mikä on aivan uusi. Vastaavaa ei ole koettu.

Lohdutuksena voinee todeta, että eivät ole toisetkaan maat kokeneet. Nyt tämän kriisin kokee koko maailma yhdessä.

Kriisin keskellä ei ole syytä riidellä vaan tehdä yhteistyötä parhaimman mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. On oma aikansa sille kun eri päätöksiä ja ratkaisuja on aiheellista tutkia missä onnistuttiin ja missä ei onnistuttu, jotta opitaan ja osataan varautua tuleviin kriiseihin. Niitä taatusti tulee myös jatkossa.

Kaikki eivät saa virus -tartuntaa. Toiset saavat oireettomana tai lievä oireisena. Toisille käy pahemmin ja sairastuvat vakavasti ja pahimmassa tapauksessa tauti johtaa kuolemaan. On paljon epävarmuutta. Kukaan ei voi varmuudella sanoa kauanko tämä kestää. Tietoa on median eri kanavat pullollaan ympäri vuorokauden ja se tieto ei lukemalla lopu eikä television ajankohtaisohjelmia katsomalla vähene.

Paineet ovat kovat kaikilla. Pitkään kestävä epävarmuus luo ennenpitkään ahdistusta, pelkoa ja jopa epätoivoa. Kriisinkin keskellä on hyvä pitää arjen rutiinit toiminnassa. Tosin nyt se on haastavampaa kuin normaalisti. Koululaiset käyvät etäkoulua ja ovat kotona. Ne vanhemmat, jotka pystyvät työskentelemään kotona etätyössä tekevät niin. Ei ole helppoa, mutta pahemminkin voisi olla. Käymme sotaa virusta vastaan, emme kuitenkaan ole sodassa minkään toisen maan kanssa. Se on hyvä muistaa.

Surun ja murheen käsittelyssä meillä ihmisillä on yksilökohtaisia eroja. Nyt elämme tilanteessa, jossa surua ja murhetta kannamme hyvinkin vahvasti yhteisöllisesti, sillä korona- kriisi koskettaa laajasti maailmaa ja kaikkia ihmisiä tavalla tai toisella. Surua ja murhetta saattaa olla helpompi kantaa ja kestää kun tiedostaa sen, että ne koskettavat niin suurta joukkoa ihmisiä samanaikaisesti.

Elämässä tapahtuu meillä jokaisella erilaisia asioita. Kivoja ja vähemmän kivoja. Joihinkin asioihin ja tapahtumiin voimme itse vaikuttaa, mutta emme kaikkeen. On oltava valmis hyväksymään ja sopeutumaan. Ehkä tuota sopeutumista tarvitsemme nyt eniten tässä arjessamme.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille Rauhallista ja Hyvää Pääsiäistä!

JAA

1 KOMMENTTI

 1. Suomen rajoja ei ole suljettu kuin osittain,ja Ohisalon vaatimuksesta maahantunkeutujilla on vieläkin vapaa liikkuvuus,asylym-taikasanalla pääsee täysihoitoon.
  Suomi ei tule palaamaan entiselleen koronan jälkeen,ja kukaan ei vielä tiedä montako aaltoa on tulossa,Espanjantaudissa niitä tuli neljä.
  Nyt tarvitaan eritoten hallituksen mukaantuloa ihmisten ja yritysten pelastamiseen eikä miljardien laittoa EU,n pohjattomaan Molokinkitaan.
  90-luvun laman muistot ja hallituksen tappotoiminta ei saa toistua jolloin ihmisiltä meni kaikki,ja 14 500 ihmistä teki lopullisen ratkaisun.
  Mutta kaikilla meillä on kohtalo tähtiin kirjoitettu ja oma tähti joka johtaa kulkua,ja jossain vaiheessa sammuu.
  https://www.youtube.com/watch?v=_Z0eling–A