(Teksti on julkaistu Kalevan lukijan-palstalla 12.1.20 otsikolla ”Arvovaltaista tukea eutanasialainsäädännölle. Tässä blogissa hieman täydennettynä).

Ennen joulua eutanasialainsäädäntö sai vahvaa tukea arvovaltaiselta taholta kun pääministeri Sanna Marin ilmaisi tukensa lainsäädännölle Aamulehden haastattelussa 23.12. Hän totesi näin:

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että Suomessa pitäisi olla eutanasialainsäädäntö. Pitää kuunnella ihmisiä, jotka ovat parantumattomasti sairaita ja joilla on kipuja ja jotka toivovat, että heillä olisi oikeus päättää omasta elämästään ja kuolemastaan. Mielestäni heidän tahtoaan pitäisi kunnioittaa. Hyvä saattohoito ja mahdollisuus eutanasiaan eivät sulje toisiaan pois. Molempia tarvitaan, Marin korostaa.

Linkki haastatteluun https://www.aamulehti.fi/a/c9aa3439-c771-430e-8882-b1c8c3fc8d6b

PAPITKIN MYÖNTEISIÄ

Loppuvuodesta julkaistiin myös Itä-Suomen yliopistossa väitöstutkimus, jonka mukaan lähes puolet papeista suhtautuu eutanasiaan myönteisesti, mutta enemmistö papeista ei kannata eutanasiaa kuitenkaan lainsäädäntöön. Väitöstutkimuksen tulos on yllättävä, sillä voinee todeta, että ”muutoksen tuulet” ovat saapuneet kirkon piiriin myös tässä asiassa. Perinteisesti kirkko on jyrkästi ainakin virallisesti vastustanut kaikenlaista kuolinapua.

 

Väitöstutkimus osoittaa kuitenkin ristiriitaisuutta pappien suhtautumisessa eutanasiaa, sillä omalle kohdalleen eutanasian hyväksyisi yllättävän moni pappi kestämättömässä kivussa. Hyvä kysymys on se, että miksi ei voisi hyväksyä ihan kaikkien niiden ihmisten kohdalla, joita asia henkilökohtaisesti koskettaa ja haluavat turvautua eutanasiaan? Eikö se olisi oikeudenmukaista ja tasa-arvoista?

Joulukuussa julkaistiin myös suositukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelujen tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomesta. Suosituksilla pyritään siihen, että palliatiivinen hoito turvataan jokaiselle sitä tarvitsevalle. Hintalappua suosituksille ei ole tiedossa.

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suositus-korostaa-jokaisen-oikeutta-tarpeenmukaiseen-palliatiiviseen-hoitoon

Suositusten riittävyys on kyseenalainen ja niimpä pohdinnassa onkin lainsäädännöllinen sitovuus. Löytyisikö siihen poliittista tahtotilaa onkin sitten oma kysymyksensä. Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito- asiantuntijatyöryhmä tulee antamaan esityksensä vuonna 2021. Myös eutanasialaki on työryhmän käsittelyssä mukana.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja, Exitus ry
Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-asiantuntijatyöryhmän jäsen

14 KOMMENTTIA

 1. on se demareilla tuskaa

 2. Marin on varmaankin kysynyt asiaa naispapeilta, hehän ovatkin jo ratkaisussaan luopuneet Jumalan Sanasta.

 3. Ehdottomasti kyllä. Suomeen tarvitaan aivan ilmanmuuta eutanasia lainsäädäntö.
  Jumalan sana ei anna kenellekään oikeutta kiduttaa lähimmäisiä kuten nyt tehdään.
  Jokaisella on täysi ehdoton oikeus saada kuolinapua lopettaakseen kärsimyksensä.
  Tälle tarvitaan säännöt.

 4. Oudot suuret perinnöt erinlaisille järjestöille ja säätiöille saavat niskakarvat pystyyn, mikä laukaisee kipuprosessin ja mikä/miksi eutanasia. Kenellä on päätösvalta asiassa johon nytkin on löytynyt vastauksia, viittaan Alzheimerhoidon ja Ruusunhoitoon tapahtuneeseen kehitykseen joihin on odotettu tuloksia jo pitkään, mikä kiire nyt? Ulostusperäisten Bakteerien, lihansyöjäbakteerien luolasukellusko?

 5. Suomessa on jo eutanasia,nimittäin vanhukset ja sairaat kuivatetaan (tapetaan) terveyskeskuksissa ja laitoshoidossa.
  Tärkeintä on pitää huoli, että kuolee ”saappaat jalassa”, eli on terve ja pysyy kotonaan, ilman ulkomaalais -omisteisia ”Vanhusten palveluja”.Mikäli olet köyhä, ja joudut vanhainkotiin,terveyskeskuksen vuodeosastolle,laitoshoitoon, sinut tapetaan.

  Mikäli olet varakas, ja joudut vanhainkotiin, viedään ensin varasi ”hoitomaksuina” (esim 15.000 euroa kuukaudessa, kunnes sinulla ei ole enää mitään), näillä rahoilla hoidetaan myös täysin varattomia kansaneläkeläisiä joiden tulot eivät riitä ”hoitoihin”ja tämän jälkeen sinut tapetaan. ”Hoidetaan” ja ”lääkitään” niin, että kuolet mahdollisimman nopeasti pois täältä kuluja aiheuttamasta.

  Toteutetaan antamalla unettavia lääkkeitä sillä verukkeella, että ei ole henkilökuntaa tarpeeksi, joten helpompi hoitaa kun vanhukset vain nukkuvat. Yöpöydille ei anneta vesilaseja, koska ”ei ole henkilökuntaa siivoamaan, kun lasi kaatuisi”.

  Toivovat että vanhus nukkuisi ilman nesteitä, joten kuolema tulee muutamassa päivässä.
  Mikäli makuutetaan vain sängyssä makuuhaavoineen,paskavaippoineen ilman pesuja sisäelimet lakkaavat toimimasta(rabdomyolyysi) ja meno on taattua.Seurauksena on usein myös keuhkokuume ja virtsatulehdus jolloin vanhus kokee ”luonnollisen” kuoleman.

  Tuottamattomat kulueräyksiköt, eli vanhukset halutaan mahdollisimman nopeasti hengiltä.
  Ainoa joka sinusta välittää, olet sinä itse. Muut joko kärkkyvät perintöäsi, tai muuten haluavat sinut hengiltä. Yhteiskunta mukaan luettuna.
  Et ole kenellekkään minkään arvoinen,vain itsellesi voit olla arvokas,muille pelkkä tulonlähde.

  PS.Ehkä vähän kärjistäen,mutta usein liian totta.Suomeen on ehdottomasti saatava Sveitsinmallinmukainen eutanasialaki.

 6. Joka toinen päivä jossain päin Suomea vanhus(yli 65V)riistää hengen itseltään.Vanhusten itsemurhaluku on Suomessa korkea,ja osasyy siihen on myös politiikot,etenkin SDP taitettuine indeksineen,jonka piti olla väliaikainen,ja sdp,n luoma elinaikakerroin joka syö joka vuosi eläkkeitä.
  Myöskin demarien keksintö oli tuo,että eläke lasketaan vasta 21-vuodesta eteenpäin,joka on vienyt myös kymmenykset nykyvanhuksilta.

  Eläkeläis ja vanhusköyhyys on mittava,ja vanhusten määrä lisääntyy lähivuosina aina vain huomattavasti,samalla ,kun hoitajat ja hoitomäärärahat laskevat koko ajan.
  Polittista tahtoa ei löydy korjata tätä epäkohtaa,niinpä nuo traagiset luvut tulevat kasvamaan huomattavasti lähivuosina sillä eläkeläiset ja vanhukset ovat usein kupattuja niin kuiviin ettei ole rahaa ruokaan eikä lääkkeisiin.Elämä tuntuu silloin arvottomalta.

  Sellainen on Hyvinvointivaltio Suomi,ja näin se palkitsee ikäluokan ja vanhukset jotka pelasti maamme vapauden,ja jälleenrakensi sen ,että eliitillä ja kansakunnan kermalla olisi lokoisat oltavat.

 7. PS. Itse en tule jäämään jos Luoja suo ensi kesäkuussa tuolle paskalle eläkkeelle,ja suurille veroille(63,5v)vaan olen jo ilmoittanut työnantajalle,että tulen jatkamaan ainakin 65-vuoteen,eli otan jatkoaikaa elämälle.

 8. Kommentit edustavat vanhuuden pelkoa, kipujen kauhistelua ja mustaa, pimeää ja toivotonta aennetta elämään. Tuotako se on meidän ikääntyminen. Ihmisestäkin tehdään kertakäyttöhyödyke.

 9. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista velvoittaa potilaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon sekä hyvään kohteluun. Potilaalla on myös itsemääräämisoikeus, joka tulisi ulottaa koskemaan myös kuolemaa.
  Kuolinapu on mielestäni potilasta kunnioittavaa, kun se on hänen tahtonsa mukaista. Se on armollista, eikä ole siten ristiriidassa kristinuskon kanssa.

 10. ”Kuolinapu on mielestäni potilasta kunnioittavaa, kun se on hänen tahtonsa mukaista. Se on armollista, eikä ole siten ristiriidassa kristinuskon kanssa.”
  Jos noin olet tietäväinen, niin laitahan Raamatun Sanan paikka vahvistukseksi. Enkä tarkoita jonkun jumalattoman sotapäällikön pyyntöä tulla tapetuksi haavoituttuaan taistelussa. Odottelen, vaikka nimimerkkisi hieman puistattaa.

 11. Raamattu ei vaadi, että kuolevan ihmisen elämää pitkitetään keinotekoisesti siinä vaiheessa, kun kuolema on selvästi väistämätön.Kuolevan ihmisen ei kuitenkaan tarvitse turvautua sellaisiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin joiden ainoa tarkoitus on pitkittää kuolinprosessia. Kuolema on vihollinen ja seurausta syntisyydestämme.Raamatun mukaan kuolemaa ei tarvitse pelätä, sillä Jumala lupaa herättää kuolleet takaisin henkiin. Jos ihmiset uskoisivat Jumalaa ja toimisivat siten kuinka on Jumalan tahto, niin tässä vajavaisessa maailmassa olisi vähemmän sairauksia, kipuja sekä kärsimyksiä. Kuoleman jälkeen Herraan Jeesukseen uskova ihminen pääsee Jumalan täydelliseen valtakuntaan, jossa ei ole kuolemaa, kipua eikä kärsimystä,mutta ei uskovat joutuvat helvetin pätsiin.
  Jumala on määrännyt ihmisen eliniän päivien määrän. Eutanasia ja itsemurhat,ym.on kapina ja syntiä Jumalaa vastaan, jonka käsissä tulisi olla ihmisen elämä ja kuolema. Jumala on ainoa, joka voi oikeudenmukaisesti päättää ihmisen elinpäivien pituudesta.Näin se iso kirja sanoo.

  Raamatun perusteella on selvää kummalle puolelle minä joudun.Mutta ei hätiämitiä,minulla on kyllä tuttuja molemmilla puolilla.

  Ihmisten ja lemmikkien eutanasia eroavat toisistaan. Jumala on antanut ihmisille toivon ikuisesta elämästä, mutta eläimille tätä toivoa ei ole annettu.

 12. Pitäisihän meillä yksilöillä olla oikeus eutanasiaan. Ei uskonnonpalvojat voi siitä määrätä. Vai voiko???

  • No ei uskonnonpalvojat voi määrätä. Kuolinapua/ eutanasiaa käsitellään sosiaali-ja terveysministeriön työryhmässä, jonka jäsen itsekin olen. Työryhmä tosiaan jättää lausuntonsa kesällä 2021 ja mahdollista on esitykset lainsäädännön muutoksiksi niin saattohoidon osalta kuin myös kuolinavun/ eutanasian osalta. Tarkemmin asiaa ei vielä tiedetä. Työ on kesken. Asia erikseen on poliittinen tahtotila ja mikä se puolueissa sitten on eutanasialain suhteen. Voimassa olevassa hallitusohjelmassa on jo kirjaukset saattohoidon parantamiseksi lainsäädännöllisin toimin, mutta mitä ne käytännössä ovat tai tulevat olemaan on kyllä avoinna oleva asia.