Kyllä runsaalla julkisella keskustelulla ja vaatimuksilla on merkitystä. Turussa noin 25-vuotta toiminut elämän loppuvaiheen hoitoon erikoistunut Lounais-Suomen saattohoitosäätiön ylläpitämä saattohoitoyksikkö Karinakodin toiminta jouduttiin ajamaan alas talousongelmien takia kesäkuussa. Yksikön sulkeminen aiheutti ison ihmetyksen ja keskustelun kuinka näin voidaan toimia kun samalla yhteiskunnassa on tiedossa palliatiiviseen ja varsinaiseen saattohoitoon liittyvät saatavuus sekä osaamisongelmat koko maassa.

Julkisessa keskustelussa viitattiin myös siihen, että alueen kunnat eivät välttämättä myöntäneet maksusitoumuksia potilaille kyseiseen yksiköön vaan halusivat hoitaa potilaansa itse. Varmasti ainakin osittain asia myös pitää paikkansa.

Karinakodin toiminnan jatkumisen puolesta alkoivat yksityiset tavalliset ihmiset toimimaan. Pistettiin pystyyn kuntalaisaloite, joka keräsikin poikkeuksellisen suuren määrän allekirjoituksia kuntalaisaloitteeksi. Oli some-adressia. Kesäkuukausien aikana jopa kymmeniä mielipidekirjoituksia eri lehdissä, joissa ihmeteltiin päättäjien arvomaailmaa ja kylmyyttäkin. Kuinka kärsivien kuolevien ihmisten hätää ei nähdä eikä ymmärretä.

Eri puolueet antoivat myönteisiä lausuntojaan ja ainakin yksi valtuusaloitekin on jätetty Kaarinassa, jotta Kaarinan kaupunki sitoutuisi ostamaan Karinakodin palvelua.

EDESSÄ OLLUT IMAGOTAPPIO KÄÄNSI POLIITIKKOJEN PÄÄT

Maanantaina 19.8.19 Turun kaupunginhallitus tekikin yksimielisen päätöksen siitä, että kaupunki ryhtyy neuvottelemaan tilojen vuokraamisesta ja henkilöstön siirrosta. Näinollen nyt on siis toivoa jäljellä siihen, että laajaa asiantuntijakokemusta omaava hoitoyksikkö voinee käynnistää jollakin aikataululla toiminnan uudestaan. https://yle.fi/uutiset/3-10928039

Tätä päätöstä ei olisi tullut ilman suurta julkista kansalaisaktivismia. Turun kaupunki olisi kokenut niin suuren negatiivisen imagotappion, että lopulta poliittisen eliitin oli pakko kääntyä inhimillisyyden puolelle. Sinänsä surullista, että inhimillisyys voittaa päätöksenteossa vasta sitten kun kansalaiset nousevat puolustamaan hyvää ja tärkeää asiaa. Puolustamaan heitä, jotka eivät enää itse välttämättä pysty kuoleman edessä itseään esille nostamaan ja oikeuksiaan ajamaan.

Elämän loppuvaiheen hoidossa meillä on paljon tehtävää. Hyvä jos lopulta Karinakoti palaa toimintaansa, mutta se ei tokikaan riitä koko maan mittakaavassa.

Kari Viholainen.
Puheenjohtaja. Exitus ry.
Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-työryhmän jäsen.

https://blogit.kaleva.fi/kariviholainen/2019/07/03/vetoomus-rinteen-hallitukselle-laittakaa-saattohoito-kuntoon-hyva-tahto-ja-asenne-ei-riita-rahoitus-valttamatonta/