Vetoomus Rinteen hallitukselle: Laittakaa saattohoito kuntoon. Hyvä tahto ja asenne ei riitä. Rahoitus välttämätöntä

3

Viime vuosina on yhteiskunnassamme puhuttu paljon elämän loppuvaiheen hoidosta. Keskustelu kiihtyi eutanasia- kansalaisaloitteen siivittämänä vuoden 2016 syksyllä. Aloitteen käsittelyn yhteydessä eduskunnassa yli puoluerajojen silloiset kansanedustajat kilvan puhuivat hyvän saattohoidon puolesta jopa niinkin paljon, että varsinainen asia eli laki eutanasiasta jäi osittain syrjään.

Eduskunnan hylätessä eutanasia- kansalaisaloitteen perustettiin kuitenkin ”Elämän loppuvaiheen hoito-työryhmä”. Se on nyt työskennellyt vuoden päivät ja työtä riittää aina kesään 2021 saakka. Lisäksi on tehty selvityksiä, hankkeita käynnistetty. Tietoa saatu ja saadaan lisääkin. Hyvä niin. Kiitos edelliselle eduskunnalle kun myönsi hankkeisiin rahoitusta.

Tiedämme, että palliatiivisen ja saattohoidon asianmukainen inhimillinen toteutuminen ei kaikilta osin toteudu Suomessa tasa-arvoisesti. On valitettavan surullista se, että kehitystyö on ollut sangen hidasta. Aivan liian hidasta. Ainakin jo 20-vuoden ajan on ollut puheita, kauniitakin. Jokaiselle vakavasti sairaalle on turvattava laadukas inhimillinen hoito. Teot ovat jääneet edellisiltä hallituksilta kovin ”löysiksi”.

TARVITAAN TEKOJA. PUHEET ON JO PIDETTY

Olen ilahtunut hallitusohjelman kirjauksesta: ”Toteutetaan kehittämisohjelma, jolla turvataan lainsäädäntömuutoksin ihmisarvoa kunnioittava saattohoito, palliatiivinen hoito ja kivun hoito. Syövän hoidon vaikuttavuutta parannetaan.”

Toivottavasti tämä kirjaus ei jää vain kirjaukseksi. Nyt tarvitaan todellisia tekoja. Viimeinkin!

LAINSÄÄDÄNTÖ KUOLINAVUSTA OTETTAVA HALLITUKSEN PÖYDÄLLE

Nykyinen sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen totesi 13.5.18 lehtihaastattelussa näin:

Saattohoito ja eutanasia eivät ole toisiaan poissulkevia.

”Ystäväni mies menehtyi aggressiiviseen aivosyöpään. Ystäväni oli luvannut miehelleen, ettei tämä tuntisi kipua. Että hän varmistaisi miehelleen riittävän lääkityksen. Ystäväni ei pystynyt pitämään lupaustaan, vaan näki miehensä tuskasta huutavat silmät tämän taistellessa kuoleman kanssa. Lääkettä ei uskallettu antaa kuolevalle tarpeeksi. Tuskainen loppu kesti kaksi kuukautta.” https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3897391-aino-kaisa-pekonen-jokainen-ansaitsee-arvokkaan-ja-inhimillisen-kuoleman

Hallituspuolue Vihreiden poliittisessa tavoiteohjelmassa 2019-23 sanotaan näin:

”Säädetään saattohoitolaki. Varmistetaan, että laadukasta palliatiivista eli oireenmukaista hoitoa ja saattohoitoa tarjotaan tasa-arvoisesti koko maassa. Mahdollistetaan tarkoin kriteerein oikeus avustettuun kuolemaan parantumattomasti sairaan ja voimakasta kärsimystä kokevan ihmisen vapaaehtoisesta, toistuvasta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä.” 

Turussa sijaitseva saattohoitoon erikoistunut Karinakoti joutui sulkemaan ovensa sitä ylläpitäneen säätiön ajauduttua taloudellisiin ongelmiin. 25-vuoden ansiokas työ loppui kuin seinään. Toivottavasti Turussa saadaan asiat sille mallille, että toiminta saadaan uudestaan käynnistettyä. On käsittämätöntä sulkea hoitoyksikkö, jossa on valtavan paljon kertynyt kokemusta ja osaamista. Tuliko mikään taho nopeasti pelastamaan kyseistä saattohoitokotia? Ei tullut. Mahdollisuus olisi ollut. Onko meidän arvoissa vikaa? Kyllä on!

ÄÄNTÄ ON PIDETTÄVÄ

Pirkanmaan hoitokodin johtaja Anu Kartovaara toteaa Aamulehden haastattelussa 3.7.19.– ”Meidän pitää puhua selkeästi siitä, mitä saattohoidon laadukkaaseen kokonaisuuteen kuuluu. Meidän täytyy pitää ääntä itsestämme.” https://www.aamulehti.fi/a/d8431bbb-b1a2-4a45-9787-6012e4b4a2ad

Hän on aivan oikeassa! Ääntä on pidettävä. Sitä tulemme pitämään myös Exitus ry:ssä. Emme sen takia, että pitäisimme niin omasta äänestämme vaan sen takia koska meidän tavoitteena on myös hyvä palliatiivinen/ saattohoito elämän loppuvaiheessa ja katsomme, että kuolinapu kuuluu mahdollisuutena tarkoin kriteerein siihen kokonaisuuteen kun parantavaa hoitoa ei ole ja tilanne on inhimillisesti kestämätön.

Kari Viholainen.

Puheenjohtaja. Exitus ry.

Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-työryhmän jäsen.

————————————-

Loppusanat: Maarit Feldt-Ranta antoi viimeisen julkisen haastattelun Ylelle. Tähän hänen liikuttavaan toteamukseensa ei ole lisättävää:

– ”Joka kerta, kun vuosien varrella olen ollut sairaalassa tai käynyt Syöpätautien klinikalla, olen nähnyt ihmisiä, joita kukaan ei käy katsomassa tai jotka aina odottavat tutkimuksiin yksin. Yksinäisyys näkyy joka puolella ympärillämme. Se vihlaisee joka kerta sydämestä.

– Haluankin muistuttaa kaikkia siitä, että jokainen meistä voi tehdä jotain, edes jotain pientä jonkun kanssaihmisen hyväksi. Tervehtiminen, kuulumisten kysyminen tai edes ystävällinen katse voi pelastaa yksinäisen kanssaihmisen päivän.” https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/07/03/poliitikko-maarit-feldt-ranta-tama-on-viimeinen-esiintymiseni-julkisuudessa

3 KOMMENTTIA

  1. Kirjoitus oli hyvä. Olen seurannut läheisiäni, jotka olivat hoidettava joko kotonaan (kieltäytyi laitokseen menosta) tai sairaalassa. Kävin heitä tapaamassa joskus ja seurasin samalla hoidon tasoa. Puuttua ei voinut muuten kuin selvissä tapauksissa.

    Esimerkiksi estimme potilaan sitomisen vuoteeseen yhdessä vaimoni kanssa, koska tiesimme ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun. Ongelma oli ruokintaletkun irrottamiseen pyrkivät vanhuksen kädet.

    Kuolinavun tekeminen on vaikea asia. Milloin ja millä perusteilla tehdään päätös? En tiedä.

    • Kiitos palautteesta. Kuolinapuun liittyvän lainsäädännön tuleekin olla tarkka ja hyvin pohdittu. Lähtökohtana se, että parantavaa hoitoa ei ole olemassa, kärsimys inhimillisesti katsoen kestämätöntä ja kuolema lähiajan tulevaisuutta joka tapauksessa ja tietenkin yksilön oma tahto ja valinta. Ei koskaan kenenkään muun. Keskustelu asian tiimoilta jatkuu ja tosiaan siinä sosiaali-ja terveysministeriön työryhmässä työskennellään näiden asioiden parissa. Pahoittelen, että kommentoin palautettanne näin viiveellä. Mukavaa kesän jatkoa!