Minusta tuli isoisä ensimmäisen kerran lokakuussa 2017 kun poikani perheeseen syntyi tytär. Toinen lapsenlapseni syntyi toisen poikani perheeseen  jouluaattona 2018 joulun lapseksi. Tapahtumia, jotka tuovat valoa, iloa monin tavoin, mutta myös paljon vastuuta. Paljon, paljon vastuuta ja huoltakin lapsien vanhemmille ihan kaikissa lapsiperheissä.

Elämäni yksi parhain aika on menossa. Mitä vielä tulossa, niin sitähän ei vielä tiedä. Pitää nauttia jokaisesta hetkestä. Onneksi on itselläni myös tätä aikaa antaa ja jakaa lapsille. Eri asia olisi jos olisi itse vielä työelämässä. Kyllä se tosin työstä käy lapsiperheen pyörittäminenkin. Sitä taas muistaa mitä se on.

On kysytty olenko pappa vai vaari? Olen pappa kun se jotenkin tuntuu sopivalta ja luontevalta nimitykseltä. En ollut pappa heti, vaan täytyy myöntää, että sen ”roolin” omaksumiseen ja sisäistämiseen on mennyt hieman aikaa ja prosessi on edelleen menossa. Sitä miettii isoja ja syvällisiä asioita. Onko minulla jokin rooli? Mikä se on? Mitä minun pitää tehdä ja teenkö oikein jos teen näin tai sanon näin? Onko hyvä olla aktiivinen vai olisiko parempi olla passiivinen ja olla valmiudessa jos apua tarvitaan? Onkohan minusta mitään apua ja osaanko olla enää lasten kanssa?

Olisiko se niin, että parhainta olisi olla aito oma itsensä eikä niin kovin pohtia mitä pitää tai olisi hyvä tehdä…mitä sanoa tai mitä olla sanomatta….Olisiko se niin, että parhainta voisi olla pappana käytettävissä, apuna, tukena asioissa missä voi olla apuna ja kaverina. Olla tarvittaessa läsnä, kuunnella, olla ihan käytännön apuna…

Näitä samoja mietteitä on aivan varmasti jokaisen isoisän ja isoäidin ajatuksissa.

Itse sain kolme lasta vuosina -88,90 ja 92, joten toki kokemusta minulla on lapsiperheen arjesta. Monet asiat ovat kuitenkin muuttuneet vajaan 30-vuoden aikana. Yhteiskunta ei ole enää samanlainen kuin silloin. Olin kovin nuori kun omaa perhettäni olin perustamassa. Silloin ei pelottanut tai en ainakaan osannut pelätä. Sitä luotti siihen, että asiat kyllä hoituvat ja kaikesta selvitään. On ollut haasteita, mutkia ja ongelmiakin matkan varrella, mutta selvitty on.

Syntyvyys on laskenut ja yhteiskunnassa ollaan huolissaan miksi näin on? Minä en ihmettele lainkaan. Maailma on muuttunut ja samalla Suomikin. On urahaaveita, opiskeluhaaveita, epävarmuutta työpaikasta. Yksin asuminen ja eläminen on helpompaa ja halvempaa. Eriarvoisuus on lisääntynyt ja nuoret voivat miettiä onko järkeä tehdä lapsia epävarmuuden keskellä. Voiko ottaa vastuuta ja voiko siitä vastuusta selvitä? Auttaako minua kukaan jos tarvitsee apua? Luottamus omaan yhteiskuntaan = Suomeen on heikentynyt.

Toivottavasti uusi valittava eduskunta ymmärtäisi tehdä viisaita päätöksiä, jotka tukisivat mahdollisimman hyvin kaikenlaisia perheitä lasten kasvatustyössä. Perheiden jaksamisessa. Erilaisten hoitoympäristöjen ja mahdollisuuksien kehittämisessä. Koulutuksessa perusopetuksessa ja sitten siellä jatkoasteilla. Opiskelun, työn-ja perhe-elämän joustavassa yhteensovittamisessa.

Kaikilla tulee olla mahdollisuus voimistaa omia vahvuuksiaan ja saada apua ja tukea myös silloin kun ja jos elämän polulla kohtaa hankaluuksia. Kun yhteiskunnassa pidetään kaikki mukana yksilöllisesti ja yksilöinä on se suurta viisautta ja välittämistä. Se on myös tulevaisuutemme kannalta myös järkevää. Siihen kannattaa satsata kaikenlaisia voimavaroja, myös sitä rahaa, sillä pelkästään hyvä tahto ja kauniit puheet eivät riitä. Näin vaalien alla kaikilla puolueilla on riittävästi tahtoa ja puheita, kauniitakin.

Tämä kirjoitus ei ole minkään puolueen puolesta eikä mitään puoluetta vastaan. Tehkää arvoisa uusi eduskunta parhaanne yhteistyössä kaikkenne lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi sillä se kantaa hedelmää ja tuottaa hyvää satoa tulevaisuudessa. Sen hyvän sadon turvin kykenemme huolehtimaan myös yhteiskuntamme ikääntyvistä joihin itsekin aika pian kuulun kuten hyvin moni muukin.

”Kevätsää, lämmittää,
luonnon kaiken herättää.
Katsokaa, sulaa maa,
puut jo silmut saa.
Lintusten nyt laulu soi,
puut ja metsät vihannoi.
Kevätsää, lämmittää,
luonnon herättää”

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.