Kirjoitin tämän blogissa jo marraskuussa 2017, mutta laitan uudestaan päivitettynä. Päivitetty teksti löytyy lopusta.

—————————————

Väestö ikääntyyy ja hoitajien määrän vähentyy. “Pula vanhusten hoitajista pahenee, 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu 20 vuodessa, samassa ajassa hoitajamäärä puolittuu”. Näin uutisoi Kuntalehti jo vuonna 2013.

Tämä on kyllä iso haaste. Muistan kun itse aloitin “uran” kouluttamattomana hoitajana 17-vuotiaana vanhainkodissa Helsingissä millaista silloin oli. Ei ollut saatavilla koulutettuja ja niinpä me silloiset tekijät tehtiin vähän kaikkea. Työvuorossa oli yleinen tapa se, että oli sairaanhoitaja ja muutama perushoitaja ja suurin osa kouluttamattomia.

Mennäänköhän kohti samaa? Nyt on hyvin koulutettuja hoitajia enemmän kuin koskaan on ollut. Tehy joitakin vuosia sitten oli tehnyt tutkimuksen ja siinä oli todettu, että ainakin noin 30 000 ammattikoulutuksen saanutta hoitajaa tekevät muuta kuin hoitotyötä. Minusta tuntuu, että heidän määränsä tulee vaan kasvamaan. Hoitajista tullaan myös yhä suuremmassa määrin “kilpailemaan”.

Monet vaihtavat työpistettä, vaihdetaan työnantajaa, muutetaan työaikaa osa-aikatyöksi ja usein kuulee toteamuksen…”en ole varma kauanko tätä teen tai minne lähtisin”. Se on hyvin ymmärrettävää.

Hoitotyö, vaikka onkin äärimmäisen hienoa ja antoisaa, on samalla hyvin vaativaa, raskastakin. Monissa työpisteissä hoitajat tekevät melkeinpä urakkatyötä. Riittämättömyyden tunne ei ole hyvä tunne varsinkaan, jos se on läsnä aina. Jatkuva vaatimuksien lisääntyminen, tehokkuus/ tuloksellisuuden tavoittelu, jotta pysytään budjetissa on myös nykypäivän hoitajan arkea.

Hoitotyötä sanotaan kutsumusammatiksi ja sitä se kyllä on. Pitää tykätä ihmisistä ja uskaltaa koskettaa ihmistä. Jossain vaiheessa hoitotyöstä on tullutkin suoritteiden tekoa. Onneksi on olemassa niitäkin paikkoja joissa on aikaa potilaalle, niin nuorelle kuin vanhuksellekin. Niitä paikkoja pitäisi vaan olla enemmän. Elämänsä ehtoopuolella oleva mummu, elämänsä alussa oleva nuori ja keski-iässä oleva työläinen sairastuessaan tarvitsee ihmistä. Monella ei ole sitä.

Sehän on kamalaa, jos tulevaisuutemme on sitä, että hoitajakaan ei ehdi sitä olemaan. Hänellä kun saattaa tulla olemaan niitä suoritteita entistä enemmän. Toivottavasti ei.

Sote -uudistus jossain määrin huolettaa myös hoitajia. Kuinka käy työsuhteiden? Kuka on se tuleva työnantaja? Säilyykö työpaikka suuressa uudistuksessa? Mistä itsensä jatkossa löytää?

PÄIVITYS 30.1.19….

Aatelkaapa….tarvittaisiin noin 1-miljardi euroa joka vuosi lisää jotta olisimme / pääsisimme samalle tasolle vanhusten hoidossa kuin muut Pohjoismaat, todetaan Ylen uutisessa 30.1.2019 https://yle.fi/uutiset/3-10618988

Lääkäriliiton teettämän uusimman tutkimuksen mukaan saattohoidon saatavuudesta (julkistettu 10.1.19) noin 400 000 suomalaista on käytännössä ”ulkona” saattohoitopalveluista, eli tarvittaessa eivät saa sitä tai jos saavat niin taso on olematon eli meillä ei ole tarvittavaa resurssia.

Saattohoito tarkoittaa vaikeasti sairaan ihmisen hoitoa tilanteessa, jossa parantavasta hoidosta on luovuttu. Kuolevaa potilasta ei jätetä yksin oireidensa kanssa, vaikka taudin etenemiseen ei enää voida vaikuttaa.

Tehy selvitti esimerkiksi Attendon hoivayksiköiden käytäntöä ja hoitajille suunnatussa kyselyssä selvisi, että saattohoitopotilaan kohdalla ei saa lisätä henkilökuntaa vaan tilanne on hoidettava normimiehityksellä. 68% hoitajista vastasi niin.

Niinhän se on, kun kyse on pörssiyhtiöstä, niin moraali ja inhimilliset arvot eivät kuulu toiminnan ydinarvoihin vaan taloudellisen voiton tekeminen.

(Lainaus Ylen sivulta uutisesta 29.1.19)

”MEILLÄ ON SAMA MIEHITYS AINA, IHAN SAMA MISSÄ KUNNOSSA ASUKKAAT OVAT. VÄLILLÄ JÄÄ SAATTOHOIDOSSA OLEVA POTILAS VÄHÄN HEITTEILLE, KUN PITÄÄ PALVELLA MUITA ASUKKAITA EIKÄ VOI OLLA SAATTOHOITOPOTILAAN KANSSA NIIN PALJON KUIN HALUAISI.”

Poliitikot ovat kauhuissaan kuinka näin on käynyt? Ennusmerkit ovat olleet kyllä heidän käytössään. Tietoa ja arvioita on ollut saatavilla ja sitä on myös annettu. Vuosien ajan hoitohenkilökunta on viestittänyt arjen sujumisesta hoitoyksiköissä!

Huhtikuun eduskuntavaalien pääteema vaihtui hetkessä ilmastonmuutosvaaleista hoivavaaleihin! Tosin ehtii se vielä vaihtua muuhunkin…..ken tietää…..

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.