Liike Nyt. Oikeilla jäljillä.

1

Muutama vuosi sitten erosin vihreiden jäsenyydestä kun koin siten, että nykyinen poliittinen toiminta kaipaa uudistamista ja jäin tarkoituksella sitoutumattomaksi. Tällä hetkellä en ole minkään puolueen jäsen.

Nykyisten puolueiden toiminta ei houkuttele ihmisiä aktiiviseen toimintaan. Ihmiset äänestävät neljän vuoden välein ja muu vaikuttaminen puolueissa on tehty vaikeaksi. Oikeastaan kaikki puolueet toimivat hyvinkin samalla tavalla. Päätöksenteko on tehty kauaksi tavallisesta ihmisestä.

Harkimon toteamus, että ”päättäjät mahtuvat yhteen tilataksiin” on erittäin osuva ja totta. Näin on niin kuntapäätöksenteossa kuin myös valtakunnan politiittisessa päätöksenteossa eduskunnassa aina tasavallan hallitukseen saakka. Tavallisella ihmisellä on hankaluutta ihan jo seurata päätöksentekoa. Kuka päättää ja linjaa ryhmän tavoitteita, kuka kuuntelee ja miten, kuinka voi vaikuttaa päätöksiin ja tavoitteiden linjaamiseen…Kaikki tämä pitäisi olla ”lähempänä” tavallista ihmistä / äänestäjää. Sillä silloin jokainen voisi kokea aitoa mahdollisuutta vaikuttaa ja uskoisin sen lisäävän ihmisten kiinnostusta politiikkaan.

Nythän on niin, että politiikka koetaan vieraaksi ja jopa kaukaiseksi asiaksi. Se on jotakin sellaista, jota jotkut tekevät siellä jossakin. Ihmisten kiinnostusta varmasti lisäisi se, että olisi työkaluja suoraan vaikuttamiseen. Nyt näin ei ole. Tämä on kaikkien nykyisten puolueiden ongelma. Kuilu äänestäjien ja päätöksentekijöiden välillä pitää saada poistettua. Yksi tapa siinä on se, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua päätöksentekoon esimerkiksi paremmalla vuorovaikuttamisella / keskustelulla ja asioista äänestämällä. En tarkoita tässä nyt mitään valtakunnallista kansanäänestystä, vaan ihan vaan mahdollisuutta vaikuttaa jonkin asian linjaamiseen ja päättämiseen.

Miksi ei kysyttäisi kansalta mitä mieltä ovat? Kansa ei ole tyhmää vaan siellä on paljon tietoa ja osaamista ja se pitäisi hyötykäyttää paremmin. Ainoa viisaus ja osaaminen ei tokikaan ole vaaleilla valituilla päättäjillä ja tämä pätee niin eduskunnassa kuin kuntasektorilla kunnanvaltuustoissa.

Poliittisessa toiminnassa tulee aina pohtia hyötysuhdetta ja vaikuttavuutta toiminnassa. Esimerkiksi ei kannata kovinkaan paljoa käyttää energiaa ja aikaa sellaiseen toimintaan mikä ei houkuttele ihmisiä. On aivan turha järjestää jostakin aiheesta esimerkiksi yleisötilaisuutta jos siihen tilaisuuteen tulee vain ”omaa väkeä” ja heitäkin vain muutamia. Vaikuttavuus on silloin nolla. Se kahvin ja pullan tarjoaminen ei riitä.

Toiminnan keskiössä tulisi olla toimintatapa mikä herättää ihmisiä kysymään, kyseenalaistamaan, pohtimaan ja kiinnostumaan. Tällöin on hyvä mahdollisuus siihen, että yksilö lähtee mukaan vaikuttamaan kun kokee aidosti niin, että on mahdollista itse myös vaikuttaa siihen, mitä päätetään.

Siten voi todeta, että Liike- Nyt on oikeilla jäljillä. Tarvitsemme uusia tapoja toimia. Annetaan ihmisille mahdollisuus oikeaan ja suoraan vaikuttamiseen.

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.