Eutanasialle on hyvät perustelut. Kaikessa ei voi auttaa.

2

Osa tästä tekstistä on julkaistu Kaleva lehdessä mielipiteenä 10.4.18 ja laitan blogiin täydennetyin tiedoin.

Lääkärit Eeva Rahko, Minna Koivukangas sekä Riitta Antikainen kommentoivat 29.3.18 julkaisemaani Kalevan blogi-kirjoitustani eutanasiasta Kaleva lehden mielipidepalstalla 8.4.18. http://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/suomessa-on-tapahtunut-hyvaa-kehitysta-saattohoidossa-ja-suuntaus-tulee-jatkumaan/789807/

Hyvä, että asiasta keskustellaan. Kansalaiskeskustelua aiheen piirissä juuri nyt tarvitaankin.

Olen samaa mieltä lääkäreiden kanssa, että meillä on hyvää saattohoitoa, mutta se ei ole ainoa totuus. Huonoakin on. On hyvä asia, että ministeri Grahn-Laasonen vasta myönsi 1,5-miljoonaa euroa saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osaamisen parantamiseen ja kehittämiseen. Niin hoitohenkilökuntaa kuin lääkäreitä pitääkin kouluttaa asiassa.

Saattohoito ja eutanasia eivät ole kuitenkaan asioita, mitkä kilpailisivat keskenään. Molempia tarvitaan. Aina hyväkään saattohoito / palliatiivinen hoito ei auta kärsivää ihmistä. Edustamalle yhdistykselleni saattohoidon kehittäminen ja sen puolesta puhuminen on tärkeä asia ja tavoite. Kuten myös laki eutanasiasta.

Minun näkemys saattohoidosta / palliatiivisesta hoidosta kuten myös eutanasialainsäädännön  tarpeesta perustuu pitkäaikaiseen työkokemukseen sekä niihin kansalaisten yhteydenottoihin mitä yhdistystyössä olen saanut.

Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta linjauksessaan eutanasia-kansalaisaloitteeseen jättää oven auki eutanasialle. Valiokuntahan esittää asiantuntijatyöryhmän perustamista tutkimaan ja selvittämään laajasti saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilaa sekä samalla jää avoimeksi mahdollisesti tarvittavat lainsäädännölliset uudistukset eutanasian sallimisen suhteen. Valiokunnan yksimielisyys on outoa, sillä tunnetusti valiokunnan jäsenissä on myös eutanasian kannattajia. Ilmeisesti paineet yksimielisyyteen nyt voittivat.

Valiokunta ei siis ottanut kantaa eutanasian puolesta eikä sitä vastaankaan. Asia menee nyt eduskunnan keskusteluun ja käsittelyyn ja on odotettavissa mielenkiintoinen äänestys. Rohkenevatko kansanedustajat olla omaa mieltään asiassa sillä tavoin kuin kantaansa viime eduskuntavaalien alla eutanasiaan ilmaisivat. Toivottavasti eduskuntaryhmät sallivat edustajilleen ”omantunnon vapauden” mahdollisessa äänestyksessä eutanasia-kansalaisaloitteesta.

Joka tapauksessa Suomessa työ tulee jatkumaan eutanasialainsäädännön puolesta. En ihmettelisi sitäkään, että alkaisi selvittely siitä, että voisiko Sveitsin kaltainen toiminta olla mahdollista myös Suomessa? Tätä enteili myös jo viime syksynä Osmo Soininvaara. Yksi kansalaisaloitteen tekijöistä.  Nyt periaatteessa avustaminen itsemurhassa ei ole rikos.

Yhteiskunnallisessa kansalaiskeskustelussa jo hyvin pitkään suomalaiset ovat antaneet vahvan tukensa eutanasialle. Vahvan tuen sille, että ihmisellä itsellään tulee olla oikeus päättää elämänsä päättymisestä kun katsoo elämänsä olevan niin kärsimyksen täytteistä, että ei halua sitä elää. Lääkärin ja hoitajan tehtävä auttaa kärsivää. En ymmärrä miksi sitä auttamisen oikeutta ei voitaisi lainsäädännöllä ohjeistaa myös eutanasian keinoin, jos ja kun niin autettavan kuin myös  auttajan oma etiikka ja moraali sen hyväksyy? Suomen Lääkäriliiton olisi jo aika avartaa omaa virallista jyrkkää kielteistä kantaansa eutanasiaan. Eutanasia on eettisesti ja moraalisesti inhimillinen vaihtoehto suuressa kärsimyksessä.

Jostakin syystä Suomessa eutanasia keskustelussa usein annetaan ymmärtää, että se olisi vain lääkäreiden asia. Näinhän se ei ole eikä pidä ollakaan. Liikaakin annetaan painoarvoa Lääkäriliitolle ja sen edustajille. Esimerkiksi ajankohtaisohjelmissa näemme yleensä puhumassa lääkärin tai professorin ja tavallisen kärsivän potilaan edustus keskustelusta puuttuu.

Lääketieteen opiskelija yhtenä päivänä soitti ja kysyi, millaista se kuolema pahimmillaan voi olla? Vastasin, että pahimmillaan kuoleminen voi olla kuolemista kitumalla. Asiaa ei ole syytä kaunistella, vaan se on joidenkin ihmisten kohdalla kohtalo. Valitettavasti.

Henrik Lax, yksi kansalaisaloitteen tekijöistä kirjoittaa HS-lehden mielipidekirjoituksessaan 4.4.2018

Eutanasia-aloitteen laatijat tietävät kyllä eutanasiatapausten lisääntyneen Alankomaissa, mutta vielä rajummin on lisääntynyt palliatiivisen sedaation käyttö potilaiden viimeisenä hoitotapana: kymmenen prosenttia hollantilaisista kuolee sedaatioon (ikinukutukseen). Sitä toteuttavat myös sellaiset lääkärit, jotka vastustavat eutanasiaa, mutta heidän toimillaan ei ole samanlaista valvontaa kuin on eutanasian käytössä.

Erittäin kokenut ja arvostettu saattohoidon uranuurtaja lääkäri Juha Hänninen kertoi MTV-jutussa 11.3.2018

– ”Lopulta hän kuoli kotonaan tukehtumalla limaansa, kun hänen omaishoitajansa meni hetkeksi vessaan ja jätti hänet yksin. Potilas kysyi minulta monta kertaa ennen sitä, eikö hän saisi jo kuolla.

Nämä tarinat ja potilaat ovat saaneet Hännisen muuttamaan mieltään eutanasian suhteen. Ennen hän uskoi, että kivunlievitys ja viimeisessä tapauksessa nukuttaminen riittävät kärsivänkin potilaan hoitoon eikä eutanasiaa tarvita. – Huomasin, että olen ollut väärässä. Olen ollut mukana tuhansissa kuolemissa ja oppinut, että ihan kaikessa ei voi auttaa.”

2 KOMMENTTIA

  1. Se, että on huonoa saatohoitoa, ei saisi ole perusteluna eutanasialle. Meillä on saattohoitoa, ja sitä on edelleen kehitettävä. Hyvällä hoidolla voidaan poistaa kivut ja parantaa näin merkittävästi kuolevan elämän laatua.

    • Saattohoidon tilaa ei pidetäkään perusteena eutanasia laille. Se ei voi olla perusteluna. Saattohoitoa tulee kehittää koko maassa tasa-avoisempaan suuntaa ja laatua parantaa. On kuitenkin niin, että aina se paraskaan saattohoito ei kaikkia auta ja siksi tarvitaan myös laki eutanasiasta. kansalaisaloite.fi sivulla tutustua aloitteeseen ja aloitteen perusteluihin.