Eutanasiaa laillisesti vai laittomasti? Lain puolesta.

0

Kansalaisaloite eutanasia lainsäädännöstä on nyt eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Valiokunta on kuullut eri asiantuntijoita ja valiokunnan linjausta odotetaan tapahtuvaksi. Itse veikkaan ja odotan sitä, että kansalaisaloite lähetetään sosiaali-ja terveysministeriön tarkempaan käsittelyyn ja valmisteluun.

Eutanasian vastustamista perustellaan joskus sillä, että se ei olisi lääkärin etiikan mukaista. Kuitenkin aivan yhtä epäeettistä on jättää auttamatta kärsivää potilasta. Käytännössä tilanne on juuri tällainen silloin, kun oireita ei ole saatu kuriin ja potilas itse pyytää eutanasiaa itselleen mutta lääkärillä ei kuitenkaan nykytilanteessa ole laillista oikeutta auttaa eutanasian keinoin.

Saattohoidon puutteellisuus on juuri nyt noussut voimakkaasti keskusteluun, kun pitäisi keskustella eutanasian laillistamisesta. Toivottavasti tällä retoriikalla ei pyritä tukahduttamaan keskustelua eutanasian tarpeellisuudesta.

Voidaan kysyä, miksi saattohoitoa ei sitten ole aikaisemmin saatu kuntoon? Ongelmat on tiedetty ja niihin ei ole haluttu puuttua. Onko aihe sellainen, että sillä ei puolueet saa kansalaisten ääniä vaaleissa? Johtavatkaan poliitikot eivät ole välittäneet asiasta.

Tasokkaan saattohoidon pitää myös käytännössä olla jokaisen kuolevan oikeus. Sen ei pitäisi olla lainsäädännöstä kiinni. Myönteistä on, että alkuvuodesta 2018 julkaistiin uudet käypähoitosuositukset saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon. Ne suositukset on laadittu mielestäni hyvin ja perusteellisesti ja toivottavaa onkin suositusten toteutuminen myös käytännössä koko maassa.

Eutanasian vastustajat usein toteavat, että kun saattohoito laitetaan kuntoon, niin eutanasialailta menisi silloin tarve. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Paraskaan saattohoito ei aina pysty torjumaan riittävästi potilaan kipuja ja kärsimystä.

Hollantilainen eutanasia-asiantuntija ja lääkäri Rob Jonquiere vieraili maaliskuun alussa Suomessa ja antoi haastattelun STT:lle. Esimerkiksi Aamulehti uutisoi asiasta 6.3.2018. 

https://www.aamulehti.fi/uutiset/hollantilainen-asiantuntija-suosittelee-suomelle-eutanasian-laillistamista-sita-tapahtuu-kaikkialla-maailmassa-ja-uskon-etta-sita-tapahtuu-myos-suomessa-200792279/

(lainaus alkaa)  ”Jonquieren mukaan lääkärit harjoittavat eutanasiaa myös Suomessa, vaikka se ei olekaan laillista.- Lääkärit auttavat potilaitaan erilaisin tavoin. Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa. Siitä ei tiedetä, koska lääkärit, jotka sitä tekevät eivät puhu siitä, Jonquiere sanoi STT:lle.

 – Kun eutanasia laillistetaan, siitä voidaan puhua avoimesti. Kun se on laitonta, kukaan ei puhu siitä. On parempi, että eutanasiaa harjoitetaan läpinäkyvästi ja tapaukset raportoidaan kuin että sitä harjoitetaan pimennossa.” (lainaus loppuu).
Jonquieren toteamukseen on helppo yhtyä.

Mitä me tiedämme eutanasian kannatuksesta Suomessa?

Tiedämme, että noin 46% suomalaisista lääkäreistä kannattaa eutanasiaa. (Tämä lääkäreiden kannatus voi olla nyt suurempi, sillä tutkimus on tehty vuonna 2013). Lääkäriliitto on juuttunut menneisyyteen ja sinnikkäästi vastustaa.  Sairaanhoitaliiton keväällä 2017 tekemän tutkimuksen mukaan noin 64% sairaanhoitajista kannattaa eutanasiaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tehnyt erilaiset mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että suomalaiset kannattavat eutanasiaa noin 75-80% kannatuksella. Myös Terkamo-Moision vuonna 2016 julkistettu väitöstutkimus tuki tuota vahvaa kannatusta.

Nuorten parlamentti muuten vasta kokoontui eduskunnassa ja nuoret antoivat tukensa eutanasialaille.  Äänestystulos oli hyvin selkeä: 123 eutanasian puolesta ja 53 vastaan.

https://nuortenparlamentti.blogspot.com/2018/03/nuorten-parlamentti-hyvaksyisi.html?spref=fb

Nyt on eduskunnan aika tehdä linjauksia. Eutanasialle on vahva tuki olemassa. Minulta aika usein kysytään mitä eduskunta tulee päättämään? Olen alkanut toteamaan, että pelkään pahinta, mutta toivon parasta. Toivottavasti inhimillisyys voittaisi…

Tanja Savila kertoo oman äitinsä sairastumisesta ja loppuvaiheista tällä videolla ja vetoaa eutanasialain puolesta. (video on julkinen ja sen julkaisuun tässä blogissa on kysytty erikseen vielä lupa). VAROITUS: Video saattaa liikuttaa ja herkistää katsojaa.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.