Sosiaali-ja hoiva-ala on tuomittu matalapalkkaan.

0

On se jokin asia hoitotyössä myös muuttunut. Kun aloitin nuorena kouluttamattomana Helsingin Kustaankartanon vanhainkodissa 80-luvulla siivoojana siivousryhmässä, niin kun jollakin osastolla ”hoitajia ei ollut”, niin oli pakko mennä kouluttamattomana sijaiseksi.

Ei kukaan kysellyt mitään. Siinä sitä annettiin lääkkeitä vanhusten suuhun ruuan mukana, vaihdettiin vaippaa ja käytettiin vessassa. Iltavuorossa oli kamala urakka aina tiedossa kun potilaita oli 45 ja hyvin monet sairasosastolla vuoteen omina. Kaikki potilaat käännettiin samalle kyljelle ja seuraavalla kerralla sitten toiseen suuntaan.

Iltavuorossa oli yksi sairaanhoitaja ja kaksi muuta, usein oltiin me kouluttamattomat kun muita ei ollut. Laitosapulainen oli sentään kuskaamassa ruokaa. Kamalasti meni aikaa, että kaikki sai ruokaa kun monetkaan eivät kyenneet itse syömään.

Yövuorossa oli kaksi hoitajaa ja usein taas me kouluttamattomat. Kaikille vanhuksille vaihdettiin vaipat kaksi kertaa yössä eli noin 90-vaippaa yövuoron aikana. Toki ne kyljet taas vaihdettiin samalla toiseen suuntaan.

Ei kukaan koskaan kysellyt mikä mahtaa olla sinun opiskelujen tasosi ja montako kurssia olet käynyt? Ei kukaan meistä ollut käynyt mitään hoitoalan opiskeluja.

Muistan saaneeni palkkaa käteen kuukaudessa noin 350 euroa nykyrahassa.

Sitten minä innostuin menemään ihan opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kun tulin 80-luvun lopulla Oulun kaupungille töihin, oli täälläkin paljon kouluttamattomia töissä Kontinkankaan sairaalassakin. Teinkin innolla sitä duunia lähes 30-vuotta. Erehdyin työnargomaaniksi siitä ajasta viimeiset viisi vuotta. Kyllähän sitä koki monenlaista ja näki. Paljon muistoja on.

Terveys meni, mutta henki säästyi. Nyt on sitten hyvä aina välillä ladata kommentteja ja olla muka vielä oikeassakin. Kaikkea hyvää kaikille hoitajille.

Olen muuten sitä mieltä, että ne lastentarhanopettajatkin ansaitsevat sen palkankorotuksen, mutta eihän asiaa ole tähänkään menessä OAJ kyennyt korjaamaan. Ei sen puoleen, voidaan samaa kysyä Tehyn ja Superinkin aikaansaannoksista mitä he ovat aikaan saaneet palkkakehityksessä? Naisvaltainen sosiaali-ja hoiva-ala on tuomittu matalapalkka-alaksi ja se ei siitä tule muuttumaan. Ainoa, mikä asian voisi ehkä korjata on joukkoirtisanoutuminen alalta, mutta sen pitäisi olla todella laajaa ja rohkeaa.

Eräs tuttavani totesikin aika hyvin, että eroamalla ammattiliitosta ja kirkosta samanaikaisesti saa ihan itselleen aika kivan korotuksen, jahka muistaa jäädä työttömyyskassan jäseneksi.

En tokikaan suosittele niin tehtäväksi, mutta mahdollistahan se on, mitä sitä kieltämäänkään.

Ai niin. Kohtahan on taas vaalit! Jospa ilmaantuu taas uusi Katainen jostakin ja lupailee 500 lisää liksaa? Sitä odotellessa…

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.