Oulun poliisin resurssit. Vaarantuuko oikeusturva?

1

Vuoden 2017 huhtikuuun alussa tehtiin polttopulloisku Oulun torilla turvapaikanhakijoiden mielenilmaisuun. Onneksi pullot eivät syttyneet palamaan tai sitten niitä ei ollut sytytetty palamaan (en tiedä kumpi on totta). Poliisi sai tekoon syyllistyneen kiinni. Olen tapauksen asianosainen, sillä osallistuin mielenilmaukseen teon aikana. Olin itse poliisin virallisessa esitutkintakuulustelussa kesäkuun alussa 2017. Minulle kerrottiin, että myös kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa tullaan kuulustelemaan piakkoin, sillä hekin olivat asianosaisia kun yhdessä olimme iskun aikana rauhanomaisessa mielenilmaisussa aamuyöllä 7.4.17.

Syksyllä muistaakseni lokakuun lopulla tiedustelin poliisilta, että milloin asia mahtaa siirtyä syyttäjän harkittavaksi ja vastattiin, että eiköhän se pian siirry. Soitin syyttäjänvirastoon 10.1.18 ja yllätys oli suuri kun selvisi, että asia ei vieläkään ole syyttäjällä.

Miten esitutkinta voi kestää näin kauan? Onko Oulun poliisilla riittävät resurssit olemassa? Ymmärrän tutkinnan kiireellisyysjärjestyksen jutuissa, mutta jokin kohtuullisuus tutkinnan kestossakin pitäisi olla jo ihan yksilöiden oikeusturvan näkökulmasta katsottuna. Esitutkintalain 11§:ssä sanotaan, että esitutkinta on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä.

Lännen media teki poliiseille kyselyn keväällä 2016. Kaleva uutisoi kyselyä 30.4.2016 ja suorat lainaukset jutusta..

(tekstin lainaus alkaa). Kolmasosa Suomen poliiseista vastasi Lännen Median kyselyyn, jolla kartoitettiin muun muassa arvioita poliisien mahdollisuuksista hoitaa tehtävänsä nykyisillä resursseilla.

Oulu (poliisien vastauksia).

Resursseja on vähennetty niin paljon, että vähäisempiä tehtäviä ei aina pysty hoitamaan. Virallisestihan näin ei ole. Käytännössä puhelimella hoidetaan tehtäviä ja toivotaan, että mitään pahempaa ei tapahdu. Kenttäjohtajilla on kova paikka miettiä, mille tehtävälle partio lähetetään.

– Erityisesti rikostutkinnassa ei enää ehditä hoitaa päivittäisrikoksia siten, kun niitä hoidettiin vielä muutama vuosi sitten. Päivittäisrikostutkinta, esim. omaisuusrikokset, jäävät nykyään tutkimatta. Vielä muutama vuosi sitten mietittiin, miten rikokset saadaan selvitettyä, nyt mietitään millä perusteella ne eivät selviäisi, koska resursseja tutkinnan suorittamiseen ei ole. (tekstin lainaus päättyy).

Sain yhteyden 12.1.18 puhelimella tutkinnanjohtajaan, joka hoitaa tätä huhtikuussa tapahtunutta iskua Oulun torilla. Ihmettelin hänelle kun asia ei vieläkään ole siirtynyt syyttäjälle. Hän totesi, että eivät päästä juttua vanhenemaan, mutta totesi myös, että heillä tilanne ”katastrofaalinen”.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Poliisit tekevät tärkeää työtään liian pienillä resursseillako? Onko säästäminen mennyt liian pitkälle? Vaarantuuko kansalaisten / ihmisten oikeusturva?

Toteutuuko esitutkintalaissa kirjattu toteamus siitä, että esitutkinta on suoritettava ilman aiheetonta viivytystä?

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Jotenkin ole sielunveli kanssasi ja tekemässä aina jotain josta ei hyvä seuraa. Olen myös yrittänyt korjata kohtaamiani vääryyksiä eri viranomaisten ja laitosten kanssa. Lopputulos on se, että sitä oikeutta ei ole olemassa eikä ole ketään päättävässä asemassa joka alkaisi tekemään päätöksen siitä, että toinen viranhaltija on jotenkin syyllinen johonkin laiminlyöntiin tai peräti rikokoseen. Hyvä esim. siitä oli Kaajanissa jossa lääkäri oli aiheuttanut potilaan kuoleman. Oikeus totesi lääkärin syylliseksi ja samalla, että koska asiasta on kulunut viisi vuotta niin se jättää syytetyn tuomitsematta. Kun oli kysymyksessä lääkäri niin poliisi ja syyttäjänvirasto vetkutti asiaa riittävän pitkään. Sama juttu Oulussa kun lautamiesisä raiskasi lastaan. Taas oli kulunut niin pitkään, että viranhaltijoiden laiminlyönnit oli vanhentuneita rikoksia. Tämä on sitä peliä jolle tavallinen ihiminen ei yksinkertaisesti voi mitään. TV:stä tulee sitten poliisi TV jolla nostetaan poliisin arvostusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.