Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Sveitsissä kuolinavulla kova hinta.

0

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Suomessa keskustellaan nyt paljon eutanasiasta. Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta on aloittanut tehdyn kansalaisaloitteen käsittelyn.  Ensimmäiset kuulemiset pidettiin julkisena 9.11.17 jossa aloitteen tekijät esittelivät aloitteensa.

Nykyisin Suomen kansalainen voi halutessaan ja kriteerien täyttyessä hakeutua Sveitsiin Dignitas yhdistyksen palveluihin avustettuun itsemurhaan. Avustettu itsemurha ei tosin Suomessakaan ole rikos, mutta palvelun tarjoajia meillä ei ole.

Osmo Soininvaara totesi Iltalehden haastattelussa 9.11.17  pitävänsä mahdollisena sitä, että jos kansalaisaloite ei mene eduskunnassa läpi, niin Suomeen tulee samanlaisia kalliita itsemurhan avustamiseen erikoistuneita klinikoita kuin mitä Sveitsissä toimii tällä hetkellä. Soininvaara itse totesi, että se ei ole hyvä ratkaisu, kyllä tämän pitäisi olla lääketieteen piirissä. Soininvaara perusteli ajatustaan sillä, että julkisuuteen on nyt tuotu se, että itsemurhan avustaminen on Suomessa sallittua.”

Soininvaara saattaa olla pohdinnassaan jopa oikeassa. Eri asia on se, kenen palveluntuottajan toiminnassa ja palvelussa se voisi olla. Kenties yksityinen lääkärikeskus? Onko lainsäädännössä olemassa jotain sellaista, mikä toiminnan estäisi? Sitä ei liene koskaan ole selvitetty. Ainakaan minulla ei ole siitä tietoa.

Sveitsiin hakeutuu ihmisiä avustettuun itsemurhaan ympäri maailman. Myös suomalaisia on hakeutunut.

Viimeksi maanantaina 13.11.17 minulle soitti henkilö ja ilmoitti olevansa Sveitsiin hakeutumassa. Keskustelussa tuli esille palvelun kovat kustannukset. Minulle soittanut kertoi kustannusarvion olevan noin 20 000-30 000 euroa. Kova on hinta ja on selvää, että se rajoittaa varmasti hakeutumista, koska harvalla on moiseen kustannukseen varaa.

Kuolemakin on eriarvoista. Rikkailla helpompaa kuin köyhillä. Sveitsin Dignitas yhdistykseen hakeutumisen kustannuksista on olemassa aika suuri hintahaitari. Lopullinen kustannus saattaa olla hyvinkin erilainen eri yksilöillä, sillä riippuu paljon siitä kuinka kykenee matkustamaan, tarvitaanko lennoilla erityisjärjestelyjä, lasketaanko hintaan mahdolliset lähiomaisten kustannukset, jotka matkustavat myös Sveitsiin jne. Vainajan kuljettaminen lentokoneella takaisin on hyvin arvokasta, varsinkin jos se tehdään perinteisellä arkkukuljetuksena lentokoneen ruumassa. Vakuutusturvaa eutanasian suorittamiseen ei tunneta eikä myöskään eurooppalaista sairaanhoitokorttia voi käyttää. Eutanasia ei ole korvauksen piirissä.

Brittiläinen Dignity In Dying-yhteisö vasta uutisoi, että keskimääräinen kustannus britille olisi noin 7500-15 000 puntaa. Joka kahdeksas päivä joku Britannian kansalainen matkustaa Sveitsiin avustettuun itsemurhaan. Myös Briteissä on meneillään kampanja eutanasian laillistamisen puolesta.

On mielenkiintoista nähdä mihin linjaukseen aikanaan eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta tulee päätymään. Pidän itsestään selvänä sitä, että eduskunnan suureen saliin tehty kansalaisaloite eutanasiasta viedään.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja
Exitus ry

http://www.exitus.fi

Kuva otettu 14.2.17 Eduskunnan pikkuparlamentissa eutanasia- kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa. Vasemmalta kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd), Arja Juvonen (ps). Pastori Pekka Elonheimo Raahesta sekä hänen vieressä kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas). (kuva. Kari Viholainen).

JAA