Oulun budjetti tuli vuodelle 2018.

0

Sieltä se tulla tupsahti. Ai mikä? Noh, se vuoden 2018 Oulun kaupungin budjetti.. Kovaa on kyyti. Sopeuttamistoimia kahdenkymmenen (20) miljoonan euron edestä.

Sekään ei paljoa auta , koska eikös sitä alijäämää jää siitä huolimatta nykyisen arvion mukaan noin 33-miljoonaa euroa. Tästä summasta kaupunginjohtaja valtuuston kokouksessa puhui.

Yt-neuvottelujen kohtalosta päättää kaupunginhallitus 16.10.17. Helppoa ei ole asettaa henkilöstöryhmiä yhtään mistään kaupungin osa-alueesta lomauttamisen tai irtisanomisen tielle.

Lienee selvää, että työntekijöitä kaupungilla on liikaa. Vuoden 2013 alusta toteutunut monikuntaliitoksen suoja työntekijöiltä poistuu vuonna 2018 kun viisi vuotta tulee täyteen.

Ketä ja missä niitä työntekijöitä on sitten liikaa onkin haastava kysymys. Hyve-puolelle kohdistuva noin 10-miljoonan sopeutus kuulostaa kovalta ja kylmältä. Erikoissairaanhoidosta on vaikea säästää, sillä totutusti määrärahat ylittyvät siellä vuodesta toiseen. Nytkin taitaa olla ylitysuhka noin kuusi miljoonaa euroa. Perusterveydenhuollon ennaltaehkäisevästä hoidosta on myös haasteellista säästää, sillä silloin aiheutetaan herkästi painetta erikoissairaanhoitoon ja kustannuksien kasvuun.

Sivistys-ja kulttuuripalveluihin kohdistuva viiden miljoonan euron sopeutus tarkoittanee käytännössä kouluverkon uudelleen avaamista. Tullaanko valtuustossa käymään ”verinen tappelu” koulujen sijainnista uudelleen? Jää nähtäväksi.

On mielenkiintoista seurata kaupunginhallituksen tulevia linjauksia. Oulussa on ollut vallalla aika voimakkaasti se, että henkilöstön asemaan ei kosketa, mutta jatkuuko linja samanlaisena? Siihen saamme vastauksia maanantaina 16.10 ellei kaupunginhallitus jätä asiaa pöydälle. Miten kaupunginjohtajan esitykseen sitten eri valtuustoryhmät suhtautuvat onkin todella ”kuuma peruna”. Istuntoja ja palaveria sekä puhelinsoittoja päättäjien välillä varmasti riittää.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.