Pitääkö olla huolissaan? Kyllä pitää. Köyhätkin kuolevat varakkaita aikaisemmin. Psykiatriseen hoitoon on vaikea päästä.

1

Tämä on julkaistu Kalevan kaupunkilehti Forum24 lehdessä 12.9.17. (tässä blogissa täydennetyin tiedoin).

Vastahan tässä uutisoitiin, että köyhätkin kuolevat varakkaita aikaisemmin. Köyhät eivät saa hoitoa samalla tavalla rikkaisiin verrattuna. Eikös meillä ole noin 440 000 köyhää jonkin laskuopin mukaan. Kansaa siis ”lakoaa” ennen aikojaan.

Ulosoton piirissä oliko noin joka kymmenes kansalainen. Luottotietonsa menettää yhä useampi. Turvapaikanhakijat eivät tunnu olevan ihmisiä lainkaan. Vanhukset ovat lähes heitteillä. Psykiatriseen hoitoon vaikea päästä.

Voineeko todeta, että hyvinvoivat ja varakkaat olkaa huoleti. Teille tässä maassa kyllä löytyy tilaa. Jos olet suuren firman pomo ole huoleti. Kyllä saat sen johtajasopimukseen sisältyvän ylimääräisen eläkkeen. Sinun ei tarvitse myydä kesämökkiäsi.

Kela uutisoi, että Suomessa on 47 000 kotitaloutta täysin yhteiskunnan tukien varassa. Määrän räjähdysmäiseen kasvuun Kela ei tiedä syytä. Voisiko asian kanssa olla tekemistä harjoitetulla sos-terv politiikalla? Työttömyydellä? Ihan vaan pohdin.

Helsingin Sanomissa 3.9.17 nuoren tytön vanhemmat kirjoittivat mielipidekirjoituksen kun tyttö ei pääse psykiatriseen hoitoon lakisääteisessä ajassa otsikolla. ”Lapsemme käyttäytyy itsetuhoisesti ja viiltelee itseään, mutta kaupunki ei tarjoa apua lain määräämässä ajassa”

Valitettavasti tilanne on se, että sairauden pitää akutisoitua niin pahaksi, että apua saa vasta kun joutuu turvautumaan päivystyspalveluihin ja sen kautta osastohoitoon. Sen kautta on parempi mahdollisuus päästä nopeammin psykiatrian avohoidon palvelun piiriin. Esim. aloittamaan terapian.

Tilannehan on kummallinen siinä mielessä, että normi lähetteellä hoitoon pääsy kestää jopa kuukausia kaupungista ja kunnasta riippuen. Paljon puhuttu ja mainostettu ”varhainen ja tarpeeksi ajoissa hoitoon pääsy sekä puuttuminen ongelmiin ei toteudu kuten pitäisi.”

Tämä on arkea myös Oulussa. Peltolan psykiatriset osastot ovat yleensä aina täynnä potilaita ja myös ylipaikoilla joudutaan hoitamaan. Näinhän sen ei pitäisi olla. Nyt on jo tunnustettu ammattipiireissä, että psykiatrian laitospaikkoja on ajettu alas aivan liikaa. Hoidon tarve ja hoidon tarjonta eivät kulje käsi-kädessä.

Yle kertoi 2.8.17, että lähetteiden määrä on lisääntynyt psykiatriseen hoitoon. Lainaus jutusta. ”Myös Oulusta kuuluu samaa viestiä kuin muualta. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella psykiatristen lähetteiden määrä on lisääntynyt 14 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Sen jälkeen kasvutahti on vielä kiihtynyt: viime vuoden ensimmäisestä vuosipuoliskosta tämän vuoden vastaavaan aikaan nousua on ollut 19 prosenttia. Luvuissa ovat mukana niin aikuisten-, nuorten- kuin lastenpsykiatriakin.”

Pitäisikö olla huolissaan? Kyllä pitää. Ihmiset ovat entistä sairaampia kun lopulta hoidon piiriin pääsevät. Osastohoitoon pääsyn kynnys on noussut. Henkilökunta voi väsyä kun jatkuvasti on riski potilaiden hoitamiseen ylipaikoilla. Osastohoidossa pidetään mahdollisimman vähän aikaa koska laitospaikat riittävät vain kaikesta vaikeimmin oirehtiville ja samalla avohoitoon kohdistuu painetta. Voinee sanoa, että hoidetaan ”tulipaloja” kun asian pitäisi olla siten, että oikea aikainen hoito kyettäisiin aloittamaan tarpeeksi ajoissa, jotta niitä ”tulipaloja” ei pääsisi edes syttymään.

On korkea aika ottaa vakavasti psykiatriseen hoitoon pääsyn vaikeus. Meillä on muistissa Imatran ampumistapaus ja vasta kesällä Helsingissä tapahtunut tahallinen autolla yliajo kadulla kävelijöiden päälle. Psykiatrinen osastohoito maksaa ainakin vähintään 500 euroa päivässä hieman riippuen henkilöstön määrästä ja koulutustasosta mutta hoitamattakaan ei voida jättää, sillä se maksaa vielä enemmän puhumattakaan henkilökohtaisista inhimillisistä kärsimyksistä.

(Kuvat: Kari Viholainen, Istanbul 2014)

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.