Kiinnostaako Yleä Oulu-kuva ja kulttuurikaupungin kumppanuus?

6

Vai pysyykö piilossa Yle uutisilta?
Onko suomalaisilla ollenkaan kuvaa Oulusta hienona kulttuurikaupunkina, teknologia-alan tavoin? Jäämmekö kukin siksi ilman eväitä perustellessamme Oulun valintaa tulevaksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026? Uusia avauksia tarvitaan ja niitä pitää tarjota eurooppalaisille kulttuurikaupungista päättäjille. Äskeinen valtuuston seminaari kulttuuristrategiasta herätti paljon kysymyksiä.

Olemmeko ylipäätään tunnettuja Suomessakaan? Oltiinko Nokian huippuvuosina tunnetumpia kuin nyt? Urheilukulttuurista ehkä vain Kärpät tunnetaan ja sekin on seurausta penkkiurheilun, ehkä harrastamisenkin yksipuolistumisesta. Miksi firmat eivät juuri huomioi Oulussa edes maailman valtalajia jalkapalloa, muusta urheilun tuesta puhumattakaan? Onko kohtalonamme pysyvästi yksipuolinen Oulu-kuva? Muuttuko se muuten kuin valinnalla kulttuuripääkaupungiksi?

Yli 30 vuoden takaisena paluumuuttajana Oulu-kuva on kiinnostanut itseäni poikkeuksellisen paljon. Pääkaupunkiseudulla asuessa tuntui joskus, että sikäläisille tietämättömyys Oulusta oli melkein kunnia-asia, jolla pönkitettiin omaa ”stadilaisuutta”. Näin oli vaikka useimmat alueen asukkaista olivat muualta sinne muuttaneita. Eihän joulun ja juhannuksen ”meno- ja paluuliikennettä” muuten olisi. Kokemukseni on jakanut moni paluu- tai muuten Ouluun muuttanut.

Teknologiakaupungista ja vaikkapa Ilmakitaran MM-kisoista on riittänyt tarinaa ympäri maailmaa. Ilmakitaran ottaminen käteen aseiden sijaan ei ole monena vuotena edes näkynyt valtakunnan mediassa, Yleä enemmän ehkä Mtv:ssä.

Imagomme hienona teknologia- ja kulttuurikaupunkina on siis hento. It-hypetyksen villeimpinä vuosina Oulu itse kadotti ”markkinoinnissa” merkittävän biotalouskaupunki Oulun. Siksiköhän naapurikunnan pääministerikin on viime vuosina puhunut painokkaasti Äänekoskesta lähes biotalousihmeenä, jonne on järjestynyt teitä ja rautateitä.

Ylen Pohjois-Suomen Uutisia ei voi sivuuttaa Oulu-kuvan luojana. Johtuuko kainuulaisten sisukkuudesta ja periksi antamattomuudesta, että Ylen Pohjois-Suomen Uutiset ovat paljolti Kainuun Uutiset? Kainuulaiset eivät hetkahda pienestä koska sisu on istutettu jo äidinmaidossa.

Kainuulaisten ronski huumori ei selittäne Pohjois-Suomen Uutisten kaavaa jokusesta sähkeuutisesta Oulusta ja kuvareportaaseista Kainuusta. Valtakunnan uutisissa ja Uutis-Suomessa on siten reportaaseja Kainuusta useammin kuin Oulusta.

Esimerkiksi Q-stockista näytetään tyhjää Kuusisaarta ennen festaria. Muissa alueuutisissa ja pääuutisissa näytetään eri festivaaleista vauhdikkaita edellisen vuoden otoksia. Sääkuvat tulevat usein Kainuun rajalta Vaalasta, Utajärvellä toki myös Nallikarista.

Taannoin herätti positiivista huomiota hieno Oulun toimituksen reportaasi teknillisen mekaniikan koulutuksen rapautumisesta. Alan osaaminen on ollut vuosikymmeniä Oulun yliopiston erityisosaamista. Täällä on koulutettu iso osa Suomen paperikonesuunnittelijoista, kehitetty komposiittirakenteita jne. Tämäkin jäi takavuosina ict:n varjoon.

Oulun kulttuuritapahtumista, ict- ja muista innovaatioista ja start up yrityksistä kerrotaan tiuhaan paikallislehdistössä mutta ei Pohjois-Suomen uutisissa. Olisiko Kalevan tv-kanava sittenkin auttanut?

Tv-uutisilla on merkitystä alueelle. Äskettäin sekä Uudenmaan että Varsinais-Suomen alueuutisissa keskityttiin Helsinki-Turku tunnin radan edistämiseen. Molemmissa lähetyksissä haastateltiin kaupunkien johtoa, yliopistojen rehtoreita ja opiskelijoiden edustajia.

Rohkenen toivoa, että Pohjois-Suomessa Oulun, Kemin ja Rovaniemen toimitukset raportoisivat Pohjoisen tunnin junasta, kaksoisraiteesta Kemiin, sähköistyksestä Haaparantaan sekä lähijunien tarpeesta ja mahdollisuuksista.

Toukokuussa kerrottiin radiossa, että lentoyhteys avataan uudelleen Oulusta Tukholmaan. Illalla se ei päässyt mukaan edes alueen sähkeuutisiin. SAS aloitti suorat lennot marraskuussa. Alueuutisissa oli sentään kuva kentältä.

Tiedetäänkö Ylessä, että matkustajamäärät Oulussa ovat suurimmat Vantaan jälkeen ja noin miljoona? Takavuosina otsikoitiin Hesarissa, että iltalennolta Oulun kentälle odotetaan ”… Nokian kainuulaisia Heikkisiä ja Halosia …”.

Helsingissä on raportoitu, että oululaiset ovat kotoisin eri puolelta maata ja täältä löytyy esimerkiksi luontaisesti itsevarmoja menestyjiä, persoonaltaan leppoisia tyyppejä, jotka eivät häpeile juuri mitään, kulttuuriainesta siis.

Oulu on Pohjoisen kehityksen kehto. Sen pitää näkyä, ei rikosten. Emme hyväksy järkyttäviä, paljon uutisoituja seksuaalirikoksia. Löytäköön Yle Oulun kulttuurinkin.

Hoidetaan ylimaakunnallisesti Kainuun, Raahen ja Länsi-Pohjan (Kemin) ja Ylenkin kanssa kuntoon Pohjoisen asioita, sairaaloiden leikkaustoiminnatkin.

Metallin ja liikunnankin kulttuuripääkaupunki

Oulun seutu häivytettiin

Lue Yle Pohjois-Suomen päällikön Katja Oittisen vastine Kalervo Ukkolan blogikirjoitukseen.

 

6 KOMMENTTIA

 1. Itsekeskeisyys valtaa koko ajan lisää tilaa. Suomalaisten sisäänostajien jostain syystä Amerikoista ostetuissa jonninjoutavissa TV-sarjoissa ja sitä kautta pikku hiljaa myös suomalaisten ihmisten mielissä. Ja siinä maailmassa on äärimmäisen hölmöä kuvitella että ”muut” kuten helsinkiläiset, kempeleläiset sun muut muka pitäisivät Oulua esillä ja pitäisivät kilpailutilanteissa Oulun puolia. Ei ei, itse se on puolensa pidettävä ja edut valvottava. Ratkaisu voisi olla se, että koottaisiin Oulusta tarvittava pääomapanos – aluksi 50 miljoonaa €, ja sillä luotaisiin Oulussa päämajansa ja tuotantotilansa omaava tuotantoyhtiö joka tuottaisi kilpailevan valtakunnantasoisen paperilehden ja myös Tv-kanavan. Homman juju olisi se, että noiden medioiden sisältö tuotettaisiin sellaiseksi mikä oikeita ihmisiä kiinnostaa eikä semmoiseksi nykyisen kaltaiseksi mikä pääasiassa vain tuottajia itseään ja heidän paria bisneskaveriaan kiinnostaa.

  Meillähän on Oulussa jo erinomaisia alkioita kuten Kaleva ja yritystoiminnalla rikastuneita tyyppejä. Lehden painaminen siis onnistuu vaikka painosmäärä ulottuisi joka mökkiin, kunhan vain sisältö saadaankohdalleen. Ja TV:n puolella taas, jos Oulussa osataan tehdä MTV:lle mainoksia joista eniten maksaville osataan mainoksen äänivolyymiakin ”salaa” lisätä tappiin asti niin enää tarvitsisi vain rekrytoida oikeat luovat ja taitavathenkilöt tuotantotiimeihin. Ja kohta olisi katsojia, sillä onhan se nyt tyhmääkin tyhmempää että samat noin 8 tyyppiä pyörivät Nykyisillä TV-kanavilla tyhmääkin tyhmemmissä ulkomailta kalliilla ostetuissa formaateissa. Ja samat ohjelmat tulevat uusintoina joka ilta vuorotellen kaikilta kanavilta.

  Koska aloitetaan ?

  • Oikeassa olet, että Oulun pidettävä puoliaan. Pidän myös itsestään selvänä, että Oulu tekee koko Pohjoisen edunvalvontaa. Se ja vastuullinen Pohjoisen rintama (yli rajojenkin) palvelee koko Suomea. Rintama ei kuitenkaan aina vaikuta uskottavalta ei vähiten nurkkakuntalaisuuksineen. Taivastelu ”Ouluun keskittämisestä” on perinne jopa joillakin valtakunnallisilla maakunnan vaikuttajilla ilman näkökykyä varsinaiseen kansalliseen keskittämiseen edukuntatalon lähikehille.
   TV vaihtoehtosi vissistä lennokkuudestaan huolimatta antaa ajattelemisen aihetta asioista, joista en liikaa tiedä. Sen sijaan alueuutisten nimeäminen Pohjois-Suomen Uutisiksi ei vakuuta, vaikka niin toivoisi.

 2. Niin, onhan siellä jo mm. Alfa-tv:kin niin miksei mekin ? Ja eihän tuo 50 M€ toki riitä pitkällekään mutta mainosrahoituksen uudet tuulet auttavat koska sielläkin tarvitaan uudistuksia. Hra eExcel on keksinyt hienoja funktioita näiden vertailemiseen !

  • Kanavia tosiaan riittää. Ikävää, että vähäisetkin Oulusta tuotetut Ylen ohjelmat, esimerkkinä Akuutti on täältä karsittu

 3. Rakkaat veljet. Itse todellakin on pidettävä ääntä itsestä. Kulttuuripääkaupungista puheen ollen niin tittelin haussa on ehdottomasti korostettava pohjoista luontoa monine jokine ja järvineen. Oulun sijainti ison joen suistossa on ainutlaatuinen. Ulkomaiset matkailijat arvostavat nimenomaan luontoamme – eivät niinkään pintakiiltoista teknologiaa.

  • Aina ei äänen pito, sen kaiku riitä. Äänet pääsääntöisesti Hki-Tre-Turku-kolmiossa. Pohjoisuus iso asia luontoineen, Kalotteineen ja Barentseineen.