Keskusta siistimmäksi

0
kunnollista, säännöllstä puhdistusta

Kauppakeskus Valkean ympäristön, Rotuaarin, Torin seudun ja muun kävelykeskustan epäsiisteys vähentää vilkkaan keskustan viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Tämän sanovat ikävä kyllä monet vieraatkin.

Esitin siksi valtuuston listalle äskettäin kysymyksen Oulun kävelykeskustan säännöllisestä puhdistamisesta ja roskien vähentämisestä. Tapahtuuko lopulta muissakin puheenvuoroissa perättyä siisteyden merkittävää parannusta? Julkinen keskustelu siisteydestä ja ”roskasta” ainakin on ollut aivan muuta.

Todellakin. Miten siisteysasiat hoidetaan meillä ja muualla? Esimerkiksi Helsingissä siivotaan vesiharjauksella – ei yksittäisten kiinteistöjen letkuilla – päivittäin aseman seutu, kauppatori ja muut keskeiset kävelyalueet. Sama meininki on joka puolella Eurooppaa. Monissa kaupungeissa on panostettu onnistuneesti pienikokoisen lakaisu- ja puhdistuskaluston näyttäviin väreihinkin.

Siisteys on luonnollisesti meidän kaikkien oululaisten vastuulla. Se on myös lainsäädännöllä määritelty kiinteistöjen omistajille. Laki on kyllä rajallinen ja se näkyy erityisesti Valkean tapauksessa. Valkeaa varten katkaistiin Isokatu ja muutettiin kävelykaduksi. Valkea vastaa siitä ja Kauppurienkadun puhdistuksesta vain ”lain mukaan” eli kadun puoleenväliin saakka.

Valtuustokyselyyn vastattiin, että kaupunki ”voi keskustella siisteysasiasta Valkean kanssa”.

Keskustaan tarvitaan viimeinkin keskitetty, säännöllinen koneellinen siivous, jonka kustannuksista vastaavat toimijat, ei ”lain” yksinkertaistetuissa rajoissa vaan tietenkin aiheuttamisperiaatteella.

JAA