Jääurheilun ”peruskoulu” ja arvokisoja jatkuvasti

3
7-8 KK NUORILLE JA SUURELLE YLEISÖLLE JÄÄAIKAA

Voisiko Oulussa onnistua liikuntapaikan rakentaminen suurelle yleisölle ja samalla arvokisoille. Voisiko meillä olla merkittävää urheiluturismia. Se ei onnistu ainakaan Oulu-hallin ja tekojään liian lyhyiden ratojen rakentamisen kaltaisilla virheillä?

2016 lopulla esitettiin olympiakisojen hakua Suomeen vuodeksi 2026, Oulun kulttuuripääkaupunkivuodeksi! Kisat olisivat taatusti olleet piristys kansakunnalle ja talouselämälle. Ajatuskokeena voi pohtia olympialaisia joskus Oulussa ja Pohjoisessa.

Kisojen haku kirkastaisi turismi-Oulua, rinnallaan pitemmälle päässeet ja näytöt antaneet Levi ja Ruka sekä Syöte, Rovaniemi, Vuokatti ja Taivalkoski. Majoitustilojakin tarvittaisiin Lapista Pohjanmaalle.

Esillä 2016 oli järjestäjinä vain Helsinki, Tampere ja Lahti. Kumppaniksi alppilajeihin ja kelkkailuun ehdotettiin Ruotsin Årea. Eivätkö kisat todellakaan onnistuisi Pohjois-Kalotilla? Jääkiekon alkusarjoja voisi toki pelata Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

Helsinki ilmoittautui heti kisajärjestäjäksi, koska pikaluisteluareena olisi siellä lähes ainoa tarvittava ja valtion rahoittama uusi rakennus.

Oulun (Suomen) täysmittainen tekojäähalli on jo vuosia ollut olympiakomitean listoilla. Linnanmaan jääurheilu-keskuksen toteuttamiseksi tarvitaan päättäväistä yhteistyötä liikuntaneuvoston ja valtion kanssa?

Täysimittainen tekojää – myöhemmin olympialaisiin katettuna – tarjoaisi koululais- ja yleisövuoroja 7-8 kuukaudeksi. Saisimme suorastaan jääurheilun ”peruskoulun”, sinne kaksi kolme kaukaloa kasvavia pikku ”kärppäsiäkin” varten.
Pikaluistelijat valmentavat jo monen jääkiekkoseuran pelaajia. Saksalaiset ampumahiihtäjät harjoittelevat pikaluistimilla ennen hiihtokautta. Menestyksen tiedämme.

Linnanmaan jääurheilukeskus olisi osa monipuolista liikunta-aluetta, johon kuuluu jo liikunta- ja harjoitushalli, tulevaisuudessa jää- ja uimahalli yhteisellä energiaratkaisulla.
Kaijonharjun suuralue kasvaa ja sitä kaavoitetaan. 12 000 työpaikan alue on pian myös yli 16 000 opiskelijan ja koululaisen ’kotikenttä’.

Oulu jouduttaisi olympialaisilla jopa Jäämeren yhteyttä, kun Kolarin rata Leville sähköistettäisiin.Hyviä puitteita kannattaa kehittää ilman kisojen hakuakin. Sm-, Barentsin ja muita kansainvälisiä kisoja saadaan sitten automaattisesti.
Päättäväisellä edunvalvonnalla Oulun on aika saada kerrankin valtion erityisrahoitus merkittävään liikuntahankkeeseen.

3 KOMMENTTIA

  1. Kirjailija Veikko Huovista mukaellen, siniset ajatukset tulevat veronmaksajille hirmu kalliiksi.