Joulutori tullee

0

Joskus. Jos Liikekeskus ja AVI. Eli mitä? Jos ne vuosien vatuloinnin, odotusten, heikkojen yritysten ja tiukan valvonnan sijaan antaisivat Oulun siirtyä nykyaikaan.

Tarvitsemme puhtaan, elävän Rotuaarin, myös elävän joulutorin. Liikekeskuksella on valtuudet, velvollisuuskin järjestää toimintaa Rotuaarille ja torille.

Mistä johtuu, että joulutorin toimeenpano ja kehittyminen ei onnistu, vaikka? Tällaisten ongelmien ratkaisemisessa kaupunki halusi kuulla yrityksiä ja antoi jo vuosia sitten toimintavaltuudet ja taloudellista tukea Liikekeskus ry:lle.

Käsittämättömin kuulemani huhu (selitys?) asiasta muutaman vuoden takaa on se, että Liikekeskuksen toiminnassa mukana ollut Stockmann olisi estänyt joulutorin pystytyksen. Jos tämä on vähänkään totta, ymmärrän liiankin hyvin Stockmannin yleisempääkin ammattitaidon puutetta, sen talousongelmia.

Osaavampi kauppaketju edistäisi kaikin tavoin ’meininkiä’, monenlaisia kokoontumisia, ei estäisi sitä omalla toimialueellaan. Talvellekin on ideoita tapahtumien ’vyöryksi’, poroajeluista ja tiernapojista lähtien.

Entäs lämmin glögi? Terästettynä tai ilman, tekisi terää joulutorilla. Pallolle voisi sopia tapaamisia lämpimän juoman merkeissä. Aluevirasto Avi:lle lupien antaminen on ollut ongelma, vaikka sitä perustettaessa puhuttiin jopa ”yhden luukun” periaatteesta.

Lupien antamatta jättämistä voi verrata kieltolakisääntely-Suomen ’pilkun’ tulkintaan. Myyntilupia ulkosalle kuitenkin myönnetään kesäisin. Ei joulutoria varten tarvitse odottaa alkoholilain uudistusta. Pitäisikö Avi:n pyytää apua tulkinnoille kaupungin lakimiehiltä vaikka heitä ei liikaa olekaan. .

Annetaan Oulun näkyä Joulun aikana tunnelmallisena, omaperäisen ja yhteisöllisenä meille, ostosmatkalaisille ja turisteille. Vetovoimaa näinkin.