Lähiruokaa kauppaan tuokaa

0

Lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia. Lähiruoka voi olla lihaa, maitotuotteita, juureksia, mausteita, viljatuotteita, hilloja tai muita maataloustuotteita. Lähiruoka on nimensäkin mukaan lähellä tuotettua, mutta mielipiteitä sen suhteen, mikä on lähellä, löytyy useita. Joku rajaa sen kotimaisuuteen, kun toinen taas hyväksyy EU:n alueella tuotetun lähiruuaksi ja toiselle se on selkeästi omassa kunnassa tai maakunnassa tuotettua ruokaa. Tuoreus on kuitenkin yksi lähiruoan tärkeimpiä ominaisuuksia. Lisäaineita ja pakkaamista tarvitaan vähemmän, kun kuljetus- ja säilytysaika ovat lyhyempiä. Näin ympäristökin kuormittuu vähemmän.
Lähiruualla edistetään myös ennen kaikkea maaseudun ja kaupungin vastavuoroisuutta..
MTK:n mukaan lähiruoan vahvuuksia ovat niin ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen kuin kulttuurillinen kestävyys. Minulle lähiruuan merkitys on tärkeä alueen elinvoimaisuudenkin
kannalta ja se luo työtä/yrittäjyyttä
alueen ihmisille. Itse valitsen kaupasta tuotteita, jotka ovat tuotettu ensinnäkin kotimaassa ja mahdollisimman lähellä. Se luo turvallisuuden tunteen elintarviketta kohtaan. Usein tuttavani tapaavat sanoa, että se on kalliimpaa. Onhan se, mutta myös laadukkaampaa, terveellisempää ja maukkaampaa. Jos lähiruokaa ei osteta tarpeeksi, niin hintakaan ei voi olla yhtä edullinen, kuin ”massatarjoustuotteissa”. Tässäkin asiassa pätee kysynnän ja tarjonnan laki hinnoitteluineen.
Lähiruokaan suhtaudutaan yhä positiivisemmin kaupankin alalla, josta olen iloinen! Mutta ongelmatonta ei ole pienten tuottajien pääsy suurien tukkukauppojen hyllyille. Perinteisesti lähiruokaa on myyty toreilla, myyjäisissä, messuilla, suoramyyntihalleissa, ruokapiireissä ym. Lähiruuan tuominen lähimpään ruokakauppaan on mahdollisuus tulevaisuudessa ja sitä pitää lainsäädännölläkin helpottaa. Hyvin varustetuissa kaupoissahan myydäänkin jo lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
Itse tein kunnanvaltuutettuna aloitteen lähipalveluiden ja ruoantuottajien suosimisesta kunnassamme
– hankintalain sallimissa rajoissa. Kunta tarvitsee omia elinvoimaisia kasvuyrityksiä, joten näin voimme ainakin omalta osaltamme kunnassamme tukea kotikuntamme yrityksiä ja työpaikkoja.
Kaisa Louet
Sairaanhoitaja
Kansanedustajaehdokas, (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.