Vaikka vapaus ja demokratia voittivat, kaikki eivät ole itäisessä Saksassa tyytyväisiä

7

Berliinin muurin murtumisesta tulee tänään kuluneeksi tasan 30 vuotta. Vaikka vapaus, demokratia ja oikeusvaltio voittivat, kaikki eivät ole itäisessä Saksassa tyytyväisiä. Seuraan maan politiikkaa tiiviisti, koska olen koulutuksetani saksan ja ruotsin opettaja. Uusimmassa Economistissa on mielenkiintoinen reportaasi Saksojen yhdistymisestä. 

Lehden mukaan yli puolet länsisaksalaisista pitää Saksojen jälleenyhdistymistä menestyksenä, mutta kaksi kolmasosaa itäsaksalaisista on asiasta täysin eri mieltä. Kun Saksat yhdistyivät, idän teollisuus romahti – idässä työn tuottavuus oli vain 30 prosenttia itäpuolen vastaavasta. Kukaan ei halunnut enää ostaa itäsaksalaisia tuotteita, kun parempaakin oli tarjolla. Tämä johti työttömyyden nopeaan kasvuun.

Kynnelle kykenevät lähtivät länteen: erityisesti nuoret, koulutetut ja naiset. Näiden ryhmien puute itäisen Saksan väestödemografiassa aiheuttaa nykyään lukuisia haasteita.

Kun olin kymmenen vuotta sitten vaihto-opiskelijana Chemnitzissä, entisessä Karl-Marx-Stadtissa, minulle kerrottiin, että idän ja lännen välinen henkinen muuri ei tule katoamaan minun elinaikanani. Kaupungin keskustassa oli autiotaloja, koska kaupungin väestön määrä romahti yhdistymisen jälkeen.

Itä on täynnä tyytymättömyyttä, näköalattomuutta ja pettymystä. Alternativ für Deutschland, Vaihtoehto Saksalle, hyödyntää tätä ja kerää suurta kannatusta. Economistissa siteerataan erästä itäsaksalaista, joka kyynisesti toteaa, että miksi turvapaikanhakijat integroidaan, vaikka heitäkään ei ole vielä saatu integroitua länteen. Entiset itäsaksalaiset kokevat, että heidät on laiminlyöty tahallaan, vaikka toisaalta lännestä on virrannut massiivisia tulonsiirtoja itään nyt kolmen vuosikymmenen ajan. Idän saksalaisista 53 prosenttia on tyytyväisiä elintasoonsa, mikä on saman verran kuin lännessä, mutta he, ketkä ovat tyytymättömiä, ovat erittäin tyytymättömiä.

AfD:n suosion kasvu osaltaan lisää itäisen Saksan yritysten rekrytointivaikeuksia, kun sinne ei haluta muuttaa, jos muita, parempia vaihtoehtoja on. En lainkaan ihmettele: omana vaihto-opiskeluaikanani opin olemaan puhumatta yksin puhelimeen busseissa ja ratikoissa, koska suomi ja ulkomaalaisittain lausuttu saksa saattoi johtaa uhkaaviin tilanteisiin. Tilastojen perusteella enemmistö Saksan viharikoksista tapahtuu idässä. Idän ilmapiiri koetaan luotaantyöntäväksi.

Eräs suuri ja kannattava toimiala itäisessä Saksassa on hiiliteollisuus, joka ajetaan alas 2030-luvun loppuun mennessä. Alasajo on tietysti täysin perusteltua, mutta lisää paikallisten katkeruutta.

Jos itäsaksalaiset vertaisivat itseään muihin entisen neuvostoblokin maiden asukkaisiin, he ehkä olisivat tyytyväisempiä elämäänsä. Yhdistymisen jälkeen itäisen Saksan kansalaisten eliniänodote on kasvanut läntisten saksalaisten tasolle, ilma ja ympäristö on paljon puhtaampaa ja rakennuskanta on aiempaa järkevämpi ja terveempi. He kuitenkin – toki aivan perustellusti – vertaavat omaa elintasoaan hampurilaisten, kölniläisten tai berliiniläisten elintasoon. 

Ongelma on viheliäinen, eikä siihen ole yksiselitteistä ja helppoa ratkaisua. Sen kuitenkin tiedän, että vastaus ei voi olla paluu menneisyyteen, Euroopan unioni yhdentymisen lopettaminen tai vapaan liikkuvuuden rajoittaminen. Vain yhtenäisinä voimme pärjätä globaalissa maailmassa, ja yhtenäinen Euroopan unioni on niin itäisen saksalaisen kuin suomalaisenkin etu.

 

JAA

7 KOMMENTTIA

 1. Itä-Saksan mätä poliittinen järjestelmä ja suunnaton ihmiskoelaboratorio murtui juuri muurin murtumiseen.
  Meillekkin kommunistit halusi samaa ”ihanuutta”varsinkin Itä-Saksan tunnustamiskomitean puheenjohtaja Stasi-agentti Tarja Halonen.
  Kekkonen ajoi vihaisena halosen ja hänen poppoonsa pois Mäntyniemestä,kun stasimamma halusi Urkin nimen tunnustamispaperiin.
  Ja kaikkeahan tuolla ”ihannemaassa” kehiteltiin,jossa joka kuudes henkilö oli Stasin ilmiantaja kuten esim. Vihreä Liitto. joka kehitettiin tuhoamaan Länsi-Saksan talous ja yhteiskuntajärjestelmä,ja samat opithan on pitkälti käytössä myös Suomessa.
  Wehrmachtin vanhoista natsiupseereista jotka siirtyivät komukoiksi kasattiin poliisivoimat,jotka jatkoivat Aatun ja Stalinin perinteitä.

  Myöskin Itä-Saksa rahoitti RAF,ää,eli punaista armeijakuntaa,joka teki tihutöitä ja poliittisia murhia lännen puolella.

  Neuvostoliiton hajoaminen on parasta mitä ihmiskunnalle on tapahtunut.
  PS.Enkä lainkaan ihmettele paikallisten persujen(ADF)suosiota,kun lukee uutisia nykySaksasta.

  • Olen usein pyytänyt lähdeviitettä vertaisarvioituun, tieteelliseen artikkeliin liittyen väitteeseen Saksan vihreiden ja Itä-Saksan hallinnon yhteydestä. Toistaiseksi en ole saanut sellaista luettavakseni. Jos sinulla on linkkiä sellaiseen, niin kuulen siitä mielelläni, koska itse en ole sellaista onnistunut löytämään.

 2. Paitsi että ei Neuvostoliitto ole mihinkään hävinnyt, ja Putinin pohjaton kunnianhimo yrittää rakentaa sitä uudelleen. Demokratiaa ei Venäjälle voi koskaan tulla, maan johtaminen perustuu edelleen hyväveli – järjestelmään, joka rahoitetaan raaka-aineiden, öljyn ja aseiden kaupalla. Kansan kassan tyhjentää valtio, joka on tämä etuoikeutettujen muodostama piiri. Kaikki muu on kosmetiikkaa.

 3. Eihän se neuvostoliitto ole minnekkään hävinnyt,vaan pointtina on,että se on hajonnut pienimpiin osiin jotka usein sotii keskenään,eikä Suuri ja Mahtava enää ole niin suuri.Tuskinpa Ukrainalaiset enää hyökkää suomeen,kuten Talvisodassa.

  Ei oo linkkiä,mutta muuta on.
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/220951-kuva-jonka-maailman-vihreat-haluaisivat-havittaa/

  Koko Vihreä liike on alunperin lähtöisin Itä-Saksasta ja se on Stasin perustama poliittinen hanke. Liikkeellä ei ole mitään tekemistä ns. Vihreiden arvojen kanssa.
  ”Kun Harppi-Saksan suojeluksessa ollut Baader–Meinhof-terroristiryhmä murskattiin 1970-luvulla lännessä, maan salainen poliisi Stasi ryhtyi kehittämään uutta liikettä, jonka tehtävä olisi kiusata Länsi-Saksaa ja sen teollisuutta. Keksittiin vihreä aate.
  Uudesta liikkeestä tehtiin moderni uskonliike, jonka keskeiset opit poimittiin vanhoista uskonnoista ja Vanhasta Testamentista. Maailmanloppu ja vedenpaisumus olivat keskeiset elementit tässä vihreässä aatteessa.”

  Onko Vihreillä, Stasin kätyreillä käytössä täysin sama taktiikka kuin Hitlerillä ja natseilla oli aikoinaan; aivopestään lapset ja nuoret jonkun täysin idioottimaisen agendan ja ideologian taakse jatkuvalla propagandalla, propagandalla jossa pelottelu ja uhkailu on merkittävässä osassa ”opetussuunnitelmaa”.

  Suomen vihreät perustettiin Koijärven aikoihin (kuuklaa) ,kun poispotkitut änkyräkommunistit=stalinistit perustivat sen.

 4. Berliinin muuri toimi juuri päinvastoin kuin Trumpin muuri.Berliinin muuri halusi pitää oman kansansa muurin sisällä vartiotorneineen,piikkilankoineen ja miinakenttineen,Trumpin muuri haluaa pitää tunkeutujat poissa jotka aiheuttavat huumemyyntiä,rikollisuutta,ja yhteiskunnallisia ongelmia.

  Suomessa on ainoana länsimaana jätetty Stasimenneisyys tutkimatta,ja Koivisto on piilottanut kohutun stasilistan kassakaappiin 60-vuodeksi,eli silloin viimeinenkin nytkin virassa oleva on kuollut.
  Tärkeämpi olisi kuitenkin avata KGB ja Rosenholzlista,josta löytyy isoja kaloja.
  Entinen eduskunnan puhemies Tiitinenkään ei muistelmissaan muistanut yhtään nimeä listalta vaikka on sen nähnyt,ja on hyvämuistinen.
  Suurimman kohun aikaan Sosiaalidemokraadit yrittivät tehdä syyttömästä Alpo Rusista Stasiagentin Lipposen(stasipeitenimi Mungo)järjestämässä ajojahdissa Supon avulla,jonka johtajana toimi Seppo Nevala,sdp.
  Martti Ahtisaari ja komissaari Olli Rehn näki missä mennään,ja Rehn,kesk. luopui jopa eduskuntavaaliehdokkuudestaan puolustaessaan Rusia sdp,inkvisaattoreilta.

  Valtio joutui maksamaan lopulta 130 000 euroa korvauksia Rusille,ja Stasimamma joutui sossuluopioiden järjestämän valeoikeudenkäynnin seurauksena hyvityksenä nimittämään Rusin Sveitsin-Suomen suurlähettilääksi ja kunniakonsuliksi,tuolle kaikkein halutulle paikalle.

  Sdp.Maanpetoksellista toimintaa jo vuodesta 1917 ,jolloin sdp ei hyväksynyt Suomen itsenäisyysjulistusta vaan taisteli asein laillista hallitusta ja esivaltaa vastaan……paitsi Tannerin klikki jota sossuluopiot pitävät vieläkin aatepetturina.

 5. ja nyt odotellaan hetkeä kun ulkoministeri haavisto saatellaan ministeriön rappusille ja toivotellaan hyvää jatkoa muualla kuin ministeriössä.