Kunnallisilla vuokra-asuntoyhtiöillä on merkittävä rooli asunnottomuuden torjunnassa

8

Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite käynnistää ohjelma asunnottomuuden puolittamiseksi vuoteen 2023 mennessä ja poistamiseksi kokonaan vuoteen 2027 mennessä. Tavoite on varsin kunnianhimoinen.

Erityisen iloinen olen hallitusohjelman kirjauksesta, jossa asumisneuvonnasta tehdään lakisääteistä ja sille osoitetaan riittävät resurssit. Sivakka on havainnut, että asumisneuvonta maksaa itsensä selvästi takaisin vähentyneinä häätöinä. Se siis säästää rahaa, mutta ennen kaikkea se vähentää inhimillistä kärsimystä. Asumisneuvonnasta voi pyytää apua vuokranmaksuhaasteisiinsa tai muihin asumiseen liittyviin ongelmiinsa ennen kuin ne ehtivät paisua kohtuuttomin suuriksi. 

Kunnallisilla vuokrataloyhtiöillä on aivan keskeinen rooli tavoitteen saavuttamisessa. Kunnalliset vuokra-asuntoyhtiöt tarjoavat markkinahintaista edullisempaa asumista omille asukkailleen, mutta suurina toimijoina pitävät asumisen hintatasoa kurissa koko paikkakunnalla. Edulliset asunnot ja jo aiemmin mainitsemani asumisneuvonta ovat keskeisiä seikkoja asunnottomuuden torjunnassa. 

Lisäksi kunnalliset vuokra-asuntoyhtiöt tarjoavat kodin myös heille, joilla voi olla vaikeuksia saada sitä vapailta markkinoilta. Esimerkiksi luottotietonsa menettäneen, juuri vapautuneen entisen vangin voi olla vaikeaa saada itselleen asuntoa, mikä voi altistaa hänet asunnottomuudelle ja sitä kautta syvenevälle syrjäytymiselle, mikä nostaa uusintarikollisuuden riskiä. 

Edellä mainitut keinot eivät poista asunnottomuutta kokonaan, mutta ne ovat merkittävä osa ratkaisua. Rinteen hallituksen asettama tavoite asunnottomuuden poistamisesta ei ole helppo, mutta sitäkin tärkeämpi.

JAA

8 KOMMENTTIA

  1. Itse kunnallisessa vuokratalossa asuneena kyllä tiedän miten kallista asuminen niissä on.Toinen tili meni vuokraan,ja veden ”tasauslaskusta” piti aina maksaa runsaasti,vaikka otin aina pitkäksi aikaa vesimittarit irti,ja korvasin ne putkenpätkillä.Lisämausteena KAS-läävissä oli lestaisännöitsijän vittuilu.

    Näissä taloissa ei voi normaali työssäkäyvä asua,vaan ainoastaan asumistuella asuvat.Lisäksi talot olivat talvella osin kylmiä,vetoisia(ei lapsiperheille,ja jopa homeisia,ja vuokralaiset joutuivat maksamaan myös tyhjien asuntojen kulut,siksi vuokrat nousi joka vuosi.

  2. Olen asunut kunnan välittämässä vuokra-asunnossa sieltä 1990 luvun lopulta alkaen. Kaikenlaisia ihmisiä on ollut kanssa asujina. On kelvollisia ja on kelvottomia, sellaisia joille sikolätti olisi sopivin asuinpaikka. Ensimmäinen kunnan välittämä asunto oli vuokratasoltaan kohtuullinen, Nyt asun maalaiskunnan keskustassa, jossa maksan vuokraa samoin kuin asuisin kaupungin keskustassa. Edullisuudesta ei kannata puhua, plussaa on sijainti kauppaan, apteekkiin ja terveyskeskukseen, ei pitkä matka.

  3. Kunnalliset vuokra-asunnot sopii asumistukea saavien majapakoiksi lyhyeksi aikaa. Ne eivät ole mitenkään edullisia asumismuotoja, vaan se on harhaluuloa. Jonkin kun pitää maksaa tyhjien asuntojenkin yhtiövastikkeet, ei niitä taivaan isä maksa. Osassa näistä taloyhtiöistä on aivan kelvoton kiinteistön huolto. Sanoisin jopa, ettei sitä kiinteistön huolloksi voisi sanoakkaan. Mutta onhan niitä siistejäkin eläisuojia ja sitten sikolättejä.

  4. Yhteiskunnan yksi ehdoton perustehtävä on turvata kaikkien jäsentensä elinmahdollisuudet, joiden yksi edellytys on asunto, koti. Tämä on tehokkainta ja helpointa toteuttaa yhteiskunnan omistamien asuntojen riittävällä määrällä. Ko asuntoja ei ole järkevää keskittää samoille alueille samoihin taloyhtiöihin vaan hajasijoittaa ne muun asutuksen sisään ja keskelle kaikille asuntoalueille. Asunnot jaetaan tarvitsijoille myös elintapojen mukaan.

  5. Unohditko mainita sellaisen seikan, että ainakin oulussa yksinasuvan vuokraa hyväksytään vain n.490€ asti. Jos asunto on ns.tuon rajan yli, niin siihen et saa takuuvuokria kelalta. Etkä ylimenevältä osalta asumistukea. Noin halpoja vuokra-asuntoja on hankala löytää tai saada. Varsinkin jos on luottohäiriömerkintä, jolloin esim. sivakka voi vaatia 1~3kk takuut. Luottohäiriöt muutenkin estävät asunnon saamisen niin kunnalliselta kuin yksityisiltäkin markkinoilta. Kun muutos asumistukeen tuli niin se lisäsi asunnottomuutta reilusti. Nekin joilla on asunto ja jotka tarvitsevat vuokranmaksuunsa asumistukea tarpovat nyt pitkässä suossa selvitäkseen vuokranmaksuistaan.

  6. Juurikin näin darjaduulikki.Siinäpä sitä olisi ”vasemmistolaiselle” nykyhallitukselle korjaamista mutta lillukanvarret ovat tärkeämpiä…kuten esim pillurätit.

  7. Edellinen hallitus teki asumistukeen muutoksen.